Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - ZDA so v nedeljo v napadu z brezpilotnim letalom v Kabulu ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida in nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna Ajmana al Zavahirija. Novico je po televiziji sporočil ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da nikoli ne bodo dovolil Afganistanu, da spet postane zavetišče za teroriste. Napad je izvedla obveščevalna agencija Cia.

KUALA LUMPUR/WASHINGTON - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi z obiskom Malezije nadaljuje azijsko turnejo. Še vedno ni potrjeno, ali bo obiskala tudi Tajvan, a je obisk vse bolj verjeten, domnevno naj bi tja prispela zvečer in imela v sredo pogovore. V Beli hiši so dejali, da ima Pelosijeva pravico obiskati otok, ob tem pa opozorili na verjetnost kitajskega odgovora v obliki vojaških provokacij.

ISTANBUL - Prva ladja, ki je v skladu z dogovorom o izvozu ukrajinskega žita v ponedeljek zjutraj izplula iz Odese, bo v Istanbul prispela po polnoči v noči na sredo, so sporočili s turškega obrambnega ministrstva. Preden bo nadaljevala pot, bodo ladjo, ki nosi 26.000 ton koruze, pregledali. Ladja, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je namenjena v Libanon. Načrtovano je bilo, da bo priplula v Istanbul danes zvečer.

NEW YORK - V jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in je ne smemo nikoli sprožiti, je v sporočilu ob začetku desete pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) v ponedeljek zapisal ruski predsednik Vladimir Putin. Zatrdil je, da Rusija ne bo tista, ki bo prva začela jedrsko vojno. Začetek konference so zaznamovale kritike na račun Moskve zaradi agresije na Ukrajino ter grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja v primeru posredovanja Nata v Ukrajini.

KIJEV/WASHINGTON - V Ukrajino so v ponedeljek prispeli novi raketni sistemi Himars iz ZDA in raketni sistemi Mars II iz Nemčije, je na Twitterju sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Medtem so ZDA napovedale novo pomoč Kijevu v orožju, vključno s strelivom za vse pomembnejše raketomete in topove, v vrednosti 550 milijonov dolarjev.

MOSKVA - Skupina ruskih poslancev je v ponedeljek vložila predlog zakona, s katerim bi državljanom t. i. neprijateljskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, prepovedali posvojitve ruskih otrok. Že od leta 2012 je sicer v Rusiji prepovedana posvojitev otrok s strani državljanov ZDA. Predlog zakona morata sprejeti oba domova parlamenta, nato pa ga mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin.

MADRID - Španska vlada je sprejela niz nujnih ukrepov, katerih namen je zmanjšati potrošnjo energije. V skladu z novimi ukrepi bodo tako med drugim regulirane najvišje in najnižje temperature v javnih prostorih. Vsi objekti javnega sektorja, nakupovalna središča, kinematografi, delovna mesta, hoteli, postaje in letališča bodo poleti lahko klimatizirani na najmanj 27 stopinj Celzija, pozimi pa bodo ogrevani do največ 19 stopinj Celzija.

PARIZ - V Franciji so vse bližje odpravi prispevka za javno radiotelevizijo, ki ga mora zdaj plačevati vsako gospodinjstvo s televizijo. Njegovo odpravo je že v kampanji pred predsedniškimi volitvami obljubljal francoski predsednik Emmanuel Macron, po narodni skupščini pa je odpravi naročnine, ki znaša 138 evrov letno, pritrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat.

BRUSELJ - Evropski parlament je umaknil tožbo proti Evropski komisiji, ki jo je zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava vložil oktobra lani. Komisija je namreč aprila sprožila mehanizem proti Madžarski in parlament je nato maja sklenil tožbo opustiti.

LONDON - Letalski prevoznik British Airways je prekinil prodajo kart za lete na kratkih razdaljah z londonskega letališča Heathrow, ki je za čez poletje uvedlo največje dovoljeno dnevno število potnikov. Prekinitev prodaje naj bi trajala vsaj teden dni. Pred tem se je prevoznik na omejitev na Heathrowu odzval z odpovedjo 10.300 letov, kar bo prizadelo milijon potnikov.

MÜNCHEN - Pomanjkanje kvalificiranih delavcev se je v Nemčiji povzpelo na novo rekordno visoko raven, saj je julija prizadelo 49,7 odstotka podjetij, kaže raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Nova raven je precej višja od prejšnjega rekorda, ki je bil postavljen aprila in je znašal 43,6 odstotka.

LONDON - Britanski energetski velikan BP je v letošnjem drugem četrtletju več kot potrojil dobiček, ki se je povzpel na najvišjo raven v zadnjih 14 letih. Potem ko je v prvem četrtletju zaradi umika iz Rusije imel visoko izgubo, je v drugem četrtletju ustvaril 9,1 milijarde evrov čistega dobička.

DETROIT - Ameriško-italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler bo zaradi prirejanja podatkov na testih izpustov plačal približno 300 milijonov dolarjev (293 milijonov evrov), je razsodilo zvezno sodišče v ZDA. Proizvajalec je krivdo priznal in se pogodil za kazen, ki jo je sodišče sedaj potrdilo.

ZÜRICH - Skupna gospodarska škoda je ob naravnih nesrečah v letošnjem prvem polletju dosegla 70,4 milijarde evrov, so ocenili v drugi največji svetovni pozavarovalnici Swiss Re. Učinki podnebnih sprememb se po njihovih navedbah kažejo v vse bolj ekstremnih vremenskih dogodkih. V prvi polovici leta so veliko gospodarsko škodo povzročile poplave v Avstraliji in Južni Afriki, zimska neurja v Evropi ter hude nevihte v ZDA in Evropi.

DUBROVNIK - Hrvaškim gasilcem je uspelo omejiti požar, ki je več dni divjal nad Zatonom nedaleč od Dubrovnika in v boju s katerim je v nedeljo umrl gasilec. Oblasti Dubrovnika so sicer za danes v mestu razglasile dan žalovanja, pozno popoldne pa se bodo od pokojnika poslovili z žalno slovesnostjo, minuto tišine in sirenami. Požar je zajel je travo, nizko rastlinje, makijo in borov gozd na površini 87 hektarjev.

PRAGA - Gozdni požar, ki že več kot en teden divja na območju narodnega parka Češka Švica na severozahodu Češke, je pod nadzorom, je v ponedeljek zvečer v Hrenskem sporočil vodja gasilcev Vladimir Vlcek. Na območju, ki meji na nemško zvezno deželo Saška, ostaja 1000 gasilcev s 350 vozili.

RIM - V legendarnih rimskih studiih Cinecitta je v ponedeljek izbruhnil požar, ki je praktično uničil kulise, ki so prikazovale renesančne Firence. Kot so sporočili iz studiev in reševalne službe, poškodovanih ni bilo. Vzrok požara v studiih jugovzhodno od italijanske prestolnice, kjer so v času njihovega največjega razcveta snemale največje italijanske zvezde, od Federica Fellinija do Sophie Loren, ni znan.

RIO DE JANEIRO - V Braziliji so s kompleksno operacijo junija uspešno ločili štiriletna dvojčka z zraščenima glavama. V ponedeljek so predstavili podrobnosti zapletenega postopka, ki je vključeval tudi navidezno resničnost. Zdravstvena humanitarna organizacija Gemini Untwined, ki je pomagala izvesti celoten postopek, je ločitev dvojčkov opisala kot najbolj težavno in kompleksno doslej, saj sta si dečka delila več ključnih žil.

BAGDAD - Nemčija je Iraku predala 125 artefaktov, ki so bili na univerzi v Berlinu vse od leta 1990. Takrat jih je Irak uradno posodil Nemčiji v okviru sodelovanja med obema državama na področju starin, a so te nato ostale v Nemčiji. Pred kratkim so jih predali iraškemu veleposlaništvu v Nemčiji in naj bi se kmalu vrnili v Irak.

sk/msc/jav/bdo/akt/tv/spo/xe/jb/mg/rp/mlj/sk
© STA, 2022