Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 2. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Ženska ekipa Slovenija 1 je sinoči v Ljubljani zmagala na mednarodnem odprtem prvenstvu Slovenije v paraodbojki na mivki v kategoriji sede. Srebrna je bila Slovenija 2, tretja pa zagrebška ekipa Hrabri. Tija Vrhovnik je bila izbrana za najkoristnejšo igralko. Tjaša Vidič, Tija Vrhovnik, Mira Jakin in Jana Ferjan so bile v prvi slovenski ekipi, v drugi pa Klara Vrabič, Lena Gabršček, Klara Križnič in Senta Jeler. V kategoriji moški stoje so prvaki postali Poljska, v sede pa je šel naslov ekipi Oki Doboj Beograd. Na turnirju so igrale štiri slovenske ekipe. Matic Keržan, Matjaž Majdič, Sebastijan Osrečki in Marko Pokleka so v kategoriji moški sede zasedli 5. mesto. Mitja Miklavc, Tomi Jakša, Jordan Jakin in Jaša Bartelj so bili v kategoriji moški stoje na koncu sedmi.

RIO DE JANEIRO - Legendarni nekdanji brazilski nogometaš in trener Mario Zagallo v bolnišnici, kamor so ga prepeljali zaradi infekcije pljuč, dobro okreva, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz intenzivnega oddelka bolnišnice Barra D'Or v Rio de Janeiru. Devetdesetletni Zagallo je postal prvi od doslej le treh v zgodovini, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka kot nogometaš in trener. Kot napadalec je bil v ekipah na za Brazilijo zmagovitih prvenstvih leta 1958 in 1962, ko je igral tudi Pele, eden najboljših nogometašev v zgodovini. Zagallo je na selektorskem mestu nato vodil Brazilijo do naslova leta 1970, pomočnik je bil pri slavju leta 1994 in znova glavni trener leta 1998, ko je Brazilija izgubila v finalu proti Franciji.

ATENE - Grški nogometni velikan Olympiakos je odpustil trenerja Pedra Martinsa in na njegovo mesto pripeljal Carlosa Corberana, so sporočili rdeče beli iz Pireja. Olympiakos je z 48 državnimi naslovi in 28 pokalnimi rekorder v grškem nogometu. Devetintridesetletni Corberan, nekdanji španski vratar, je nazadnje dve leti vodil Huddersfield Town, lani je bila ekipa na tretjem mestu angleškega drugoligaškega tekmovanja in na pragu, da se uvrsti v premier ligo. Pred tem je bil dve sezoni pomočnik Marcela Bielse v Leeds United, kjer je vodil tudi mlajšo člansko vrsto. Dvainpetdesetletni Poprtugalec Martins je po treh osvojenih ligaških naslovih in enem pokalnem nedavno podaljšal pogodbo za dve leti. Predčasno je moral oditi po ponižujočem domačem porazu prejšnji teden v kvalifikacijah za ligo prvakov z 0:4 proti Maccabiju Haifi iz Izraela.

jz/jz
© STA, 2022