Pregled - svet, 1. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 1. avgusta.

ODESA - Iz ukrajinske Odese je izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina. S koruzo naložena ladja Razoni je prek Črnega morja odplula v smeri Libanona, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Izplutje so pozdravili tako v Združenih narodih, Kijevu kot Moskvi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres upa, da bodo tej sledile še številne ladje. Iz Evropske komisije in zveze Nato so izplutje ladje pozdravili kot prvi korak v smeri blaženja svetovne prehranske krize.

PRIŠTINA - Kosovska vlada je zaradi napetosti pozno v nedeljo za en mesec odložila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Pred tem so prebivalci na severu Kosova na cestah sinoči postavili barikade, blokirali dostop do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak s Srbijo, odjeknili so tudi streli. Danes so nato odstranili blokade, zvečer pa sta se znova odprla tudi mejna prehoda.

NEW YORK - Na sedežu ZN se je začela deseta pregledna konferenca Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki bo trajala do konca meseca. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem opozoril, da lahko že en sam nesporazum sproži jedrsko uničenje ter da je jedrska nevarnost danes največja od vrhunca hladne vojne. Predsednik ZDA Joe Biden je v izjavi pred začetkom NPT sporočil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za svet brez jedrskega orožja. Moskvo je pozval, naj se vrne k pogajanjem o nadzoru nad jedrsko oborožitvijo oziroma zmanjšanju zalog. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v svojem govoru izpostavil, da v jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in je ne smemo nikoli sprožiti. Zatrdil je, da Rusija ostaja zvesta "črki in duhu" NPT.

PEKING - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je z obiskom v Singapurju začela turnejo azijsko-pacifiške regije. Njen obisk pozorno spremljajo predvsem na Kitajskem, kjer so znova posvarili pred morebitnim obiskom Tajvana, ki sicer uradno ni napovedan. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je izpostavil stališče Pekinga, da bi obisk demokratske političarke na Tajvanu pomenil "očitno vpletanje v kitajske notranje zadeve".

LONDON - V Veliki Britaniji se je začel sklepni del tekme za naslednika Borisa Johnsona na čelu konservativne stranke in britanske vlade. Za položaj se potegujeta zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, o tem, kateri od njiju se bo preselil na Downing Street 10, pa so začeli odločati člani konservativne stranke, ki so po pošti začeli dobivati glasovnice. Rezultat glasovanja bo predvidoma znan 5. septembra.

RIM - Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 25. septembra, ustanavlja novo levosredinsko stranko. Imenovala se bo Državljanska zaveza, njen simbol pa bo čebela, s čimer želijo izpostaviti, da se bo osredotočala na vprašanja, povezana z okoljem in bojem proti podnebnim spremembam. Di Maio je junija zapustil Gibanje pet zvezd, z njim pa je odšlo še nekaj deset poslancev stranke, ki je zmagala na zadnjih volitvah leta 2018.

YANGON - Mjanmarska vladajoča hunta je podaljšala izredne razmere še za nadaljnjih šest mesecev. Vodja hunte Min Aung Hlaing je ta korak utemeljil s potrebo po obnovitvi mira in reda v državi. Država je sicer v zadnjem času vse bolj mednarodno izolirana. Pod novim plazom kritik se je vojaška hunta, ki vlada državi od februarja 2021, znašal minuli teden, ko so zaradi obtožb sodelovanja v terorizmu usmrtili štiri aktiviste za demokracijo.

LOUISVILLE - Število smrtnih žrtev uničujočih poplav na vzhodu ameriške zvezne države Kentucky je naraslo na 30, medtem ko več sto ljudi še vedno pogrešajo. Med mrtvimi je najmanj šest otrok, starih od enega do osmih let. Popravilo poškodovanih cest, mostov in druge infrastrukture bo terjalo milijone, je ocenil guverner Kentuckyja Andy Beshear. Več kot 12.000 gospodinjstev je še vedno brez elektrike, več sto domov in podjetij je bilo poplavljenih. Predsednik ZDA Joe Biden je poplave razglasil za veliko naravno nesrečo in odredil zvezno pomoč lokalnim reševalcem.

SACRAMENTO - Na skrajnem severu Kalifornije divja silovit požar, ki je povsem izven nadzora gasilcev. Gre za največji letošnji požar v tej ameriški zvezni državi, kjer beležijo že več sušnih let. Požar je že terjal dve življenji. Gasilci so namreč v nedeljo na dovozu pred neko hišo našli avtomobil, ki je zgorel, v njem pa sta bili dve trupli. Več kot 2000 prebivalcem so oblasti zaradi požara, ki je izbruhnil v petek, odredile evakuacijo. Več sto poslopij je uničenih, zgorelo je 22.500 hektarjev površin.

LIZBONA/MARSEILLE/MONTPELLIER - Francija in Portugalska se zaradi hude vročine od minulega konca tedna bojujeta z obsežnimi gozdnimi požari. Dobrih 30 kilometrov od Lizbone so preventivno evakuirali okoli 30 stanovalcev doma za starejše. Ti plameni, s katerimi se je bojevalo okoli 400 gasilcev, so zdaj večinoma pod nadzorom, a v državi je še vedno aktivnih osem gozdnih požarov. Medtem ko je bilo v požaru na jugu Francije, ki so ga davi vendarle ukrotili, ranjenih devet gasilcev.

NEW DELHI - V Indiji so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi okužbe z virusom opičjih koz. 22-letni moški, ki je nedavno pripotoval iz Združenih arabskih emiratov, je tako uradno četrta zabeležena smrtna žrtev aktualnega izbruha tega virusa zunaj Afrike, kjer so opičje koze ponekod endemične. Indija je sicer doslej zabeležila le štiri primere okužbe z virusom opičjih koz.

PARIZ - Za vstop v Francijo od ni treba več izpolnjevati pogojev, ki so jih uvedli zaradi novega koronavirusa. V veljavo je namreč stopil prejšnji teden sprejeti zakon, ki s 1. avgustom ukinja covidno potrdilo ter druge ukrepe, ki so bili sprejeti zaradi epidemije. V skladu z zakonom ima vlada sicer možnost, da ob pojavu novih, bolj nevarnih različic virusa znova uvede določene ukrepe za potnike, ki prihajajo v Francijo.

DAKAR - Vladajoča koalicija senegalskega predsednika Mackyja Salla je razglasila zmago po nedeljskih parlamentarnih volitvah v tej zahodnoafriški državi, češ da so zmagali v 30 od skupno 46 volilnih okrožij in s tem ohranili večino v 165-članskem parlamentu. V opoziciji so te navedbe zavrnili kot laži in pozvali h kohabitaciji.

WASHINGTON - V starosti 89 let je v soboto umrla Nichelle Nichols, temnopolta igralka, ki je v priljubljeni seriji Zvezdne steze igralka častnico za zveze Nyoto Uhura. Predsednik ZDA Joe Biden je izpostavil, da je Nichelle Nichols "na novo opredelila, kaj je mogoče za temnopolte Američane in ženske". Ameriška vesoljska agencija pa jo je v nedeljo označila za "pionirko in vzornico", ki je "za mnoge simbolizirala, kaj je mogoče."

jav/msc/rp/akt/spo/sk/vr/jav
© STA, 2022