Pregled - Slovenija, 1. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 1. avgusta.

LJUBLJANA - Novela zakona o dohodnini, uveljavljena spomladi, pomembno vpliva na raven javnofinančnih prihodkov, zato so na finančnem ministrstvu pripravili nekaj sprememb. Te naj bi prinesle državnemu proračunu 90 milijonov evrov več prilivov od dohodnine, kot če sprememb zakona ne bi bilo. Med drugim naj bi se splošna olajšava z letom 2023 zvišala le še na 5000 evrov, nato pa se bo zviševanje ustavilo. Meja za dodatno splošno olajšavo naj bi se zvišala na 15.000 evrov, je povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Posebna olajšava je predlagana za mlade, spet bodo bolj obdavčene najvišje plače in najemnine.

LJUBLJANA - Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) še zbira podatke o stopnji poškodovanosti kmetijskih kultur zaradi suše, je pa že jasno, da bo škoda presegla zakonsko določeno mejo za opredelitev naravne nesreče in s tem državni program odprave posledic, je povedal predsednik KGZS Roman Žveglič. Stanje je hujše kot leta 2017, ko je bila škoda ocenjena na 65 milijonov evrov, je dodal.

LJUBLJANA - 95-oktanski bencin se bo v torek na servisih zunaj avtocest pocenil za 8,6 centa na 1,534 evra, dizel pa za 2,4 centa na 1,676 za liter. Ceni bosta v skladu s sklepom vlade od torka vključevali tudi okoljsko dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida.

LJUBLJANA - Po odločitvi Evropske centralne banke za premik obrestne mere za sredstva bank v pozitivno območje je večina bank v Sloveniji ukinila ležarino za visoka stanja na računih strank. Nadomestila za to so nekatere banke pravnim osebam začele zaračunavati leta 2016, fizičnim osebam pa lansko pomlad.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se v New Yorku udeležuje splošne razprave 10. pregledne konference o izvajanju pogodbe o neširjenju jedrskega orožja NPT. Fajonova je v svojem prvem ministrskem nastopu na sedežu ZN v New Yorku opozorila, da se Evropa zaradi ruske agresije na Ukrajino sooča z enim najizrazitejših poslabšanj varnostnega okolja v zadnjih desetletjih. Rusijo je pozvala, naj preneha s sovražnostmi in se umakne z ukrajinskega suverenega ozemlja.

LJUBLJANA - Notranja revizija v policiji naj bi po poročanju časnika Dnevnik pokazala na nepravilnosti pri sklepanju posameznih pogodb uprave avtocestne policije, med njimi predvsem tistih z Darsom. Revizijo je policija že predala protikorupcijski komisiji, ki je ocenila, da so podani sumi kaznivih dejanj. Začasno so bile ukinjene tri od štirih enot avtocestne policije. Po pojasnilih notranjega ministrstva je sporazum med policijo in Darsom glede avtocestne policije v postopku spremembe, da bo odpravljen vsak sum v zakonitost razmerja med Dars in policijo.

LJUBLJANA - Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je v pogovoru za Siol.net dejala, da je kupovanje medijskih napadov na drugače misleče slabo. Ob tem je omenila Požareport, Nova24TV, Reporter in Necenzurirano. V omenjenih medijih od nje pričakujejo opravičilo, nekateri napovedujejo tudi tožbo. Pirc Musarjeva se dodatno ne želi odzivati.

LJUBLJANA - Vlada je v načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila projekt Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture (EPK) GO!2025. Polovico od 20 milijonov evrov vrednega projekta bo zagotovilo ministrstvo za kulturo, Mestna občina Nova Gorica bo prispevala pet milijonov evrov. Iz proračuna drugih regij je zagotovljen milijon in pol evrov, enak znesek namenja EU, dva milijona sredstev pa predstavljajo zasebni viri in tržni prihodki.

LJUBLJANA - V vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki je generalmajor Miha Škerbinc predal dolžnosti poveljnika sil Slovenske vojske generalmajorju Romanu Urbanču. Ta je ob prevzemu dolžnosti poudaril, da bo nadaljeval pot, ki jo je kolektiv vklesal pod njegovim predhodnikom, ob tem pa bo v središče postavil pripadnike Slovenske vojske.

LJUBLJANA - Na policiji so zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z delom sprožili postopek izredne odpovedi in disciplinski postopek zoper enega od njihovih zaposlenih. Po poročanju medijev gre za nekdanjega pomočnika vodje službe generalnega direktorja policije Tomislava Habulina. O tem bo policija obvestila tudi Specializirano državno tožilstvo.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER - Skupnost socialnih zavodov meni, da bi bilo treba v skladu z aktualnimi epidemičnimi razmerami čim prej posodobiti priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše z algoritmi testiranja. V domovih v Ljubljani, Mariboru in Kopru so medtem za STA zagotovili, da bodo pripravljeni na jesenski val epidemije covida-19.

LJUBLJANA - Prejšnji teden so v Sloveniji potrdili dobrih 11.300 okužb s koronavirusom, kar je okoli 100 več kot teden prej. Podatki potrjujejo strokovne ocene, da smo dosegli plato števila okužb in covidnih bolnikov. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 je ostalo podobno kot teden prej, nekoliko več je bilo tistih, ki so potrebovali intenzivno terapijo. V nedeljo so v Sloveniji potrdili 478 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 86 bolnikov, na intenzivni negi pa 14.

KOSTANJEVICA NA KRASU - Preklican je državni načrt, na podlagi katerega so na Kras napotili gasilce iz celotne države. To so sklenili na sestanku intervencijskih skupin za gašenje požara na goriškem in komenskem Krasu in sklep posredovali republiškemu štabu civilne zaščite. Na požarišču sta odslej potrebni le še gasilska in požarna straža.

BLED - Na Bledu je med železniško postajo in Zako zagorel del gozda. Ogenj, pri gašenju katerega je pomagal tudi vojaški helikopter, so uspeli pogasiti. Zaradi požara pa sta bila na območju v času intervencije ustavljena cestni in železniški promet. Po prvih podatkih škoda na infrastrukturi ni nastala. Kolikšna je škoda v gozdu, še ni ocene.

RAVNE NA KOROŠKEM - V družbi Sij Metal Ravne je ponoči eksplodirala talina v peči. Požar so pogasili poklicni gasilci z Raven, nastala je večja materialna škoda. Pri tem je bil en delavec lažje poškodovan, dobil je udarnine. Jeklarno so dopoldne ponovno zagnali, v Sij Metalu Ravne pa škodo še ocenjujejo.

tz/tz
© STA, 2022