Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ODESA - Iz ukrajinske Odese je izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina. S koruzo naložena ladja Razoni je prek Črnega morja odplula v smeri Libanona, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Izplutje so pozdravili tako v Združenih narodih, Kijevu kot Moskvi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres upa, da bodo tej sledile še številne ladje.

PRIŠTINA - Kosovska vlada je zaradi napetosti pozno v nedeljo za en mesec odložila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Pred tem so prebivalci na severu Kosova na cestah postavili barikade, blokirali dostop do dveh mejnih prehodov, odjeknili so tudi streli.

LONDON - V Veliki Britaniji se začenja sklepni del tekme za naslednika Borisa Johnsona na čelu konservativne stranke in britanske vlade. Za položaj se potegujeta zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, o tem, kateri od njiju se bo preselil na Downing Street 10, pa so začeli odločati člani konservativne stranke, ki so po pošti začeli dobivati glasovnice. Rezultat glasovanja bo predvidoma znan 5. septembra.

SACRAMENTO - Na skrajnem severu Kalifornije divja silovit požar, ki je povsem izven nadzora gasilcev, so v nedeljo sporočile reševalne službe. Gre za največji letošnji požar v tej ameriški zvezni državi, kjer vladajo sušne razmere. Ob močnem vetru in napovedanih nevihtah z udari strel odgovorni svarijo pred možnostjo novih požarov. Več kot 2000 prebivalcem so oblasti zaradi požara odredile evakuacijo.

YANGON - Mjanmarska vladajoča hunta je podaljšala izredne razmere še za nadaljnjih šest mesecev. Vodja hunte Min Aung Hlaing je ta korak utemeljil s potrebo po obnovitvi mira in reda v državi. Država je sicer v zadnjem času vse bolj mednarodno izolirana. Pod novim plazom kritik se je vojaška hunta, ki vlada državi od februarja 2021, znašal minuli teden, ko so zaradi obtožb sodelovanja v terorizmu usmrtili štiri aktiviste za demokracijo.

PARIZ - Za vstop v Francijo od ni treba več izpolnjevati pogojev, ki so jih uvedli zaradi novega koronavirusa. V veljavo je namreč stopil prejšnji teden sprejeti zakon, ki s 1. avgustom ukinja covidno potrdilo ter druge ukrepe, ki so bili sprejeti zaradi epidemije. V skladu z zakonom ima vlada sicer možnost, da ob pojavu novih, bolj nevarnih različic virusa znova uvede določene ukrepe za potnike, ki prihajajo v Francijo.

DAKAR - Vladajoča koalicija senegalskega predsednika Mackyja Salla je razglasila zmago po nedeljskih parlamentarnih volitvah v tej zahodnoafriški državi, češ da so zmagali v 30 od skupno 46 volilnih okrožij in s tem ohranili večino v 165-članskem parlamentu. V opoziciji so te navedbe zavrnili kot laži in pozvali h kohabitaciji.

WASHINGTON - V starosti 89 let je v soboto umrla Nichelle Nichols, temnopolta igralka, ki je v priljubljeni seriji Zvezdne steze igralka častnico za zveze Nyoto Uhura. Predsednik ZDA Joe Biden je izpostavil, da je Nichelle Nichols "na novo opredelila, kaj je mogoče za temnopolte Američane in ženske". Ameriška vesoljska agencija pa jo je v nedeljo označila za "pionirko in vzornico", ki je "za mnoge simbolizirala, kaj je mogoče."

LOS ANGELES - Igralec Will Smith se je, štiri mesece po tem, ko je na podelitvi oskarjev s svojim dejanjem šokiral tamkajšnje občinstvo in gledalce po vsem svetu, v petek komiku Chrisu Rocku opravičil za klofuto, ki mu jo je prisolil na prireditvi. Med drugim je povedal, da se takrat ni zavedal, koliko ljudi je prizadel.

spo/spo
© STA, 2022