Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Na današnji dan pred tridesetimi leti sta prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo osvojila Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu na igrah v Barceloni leta 1992, dan pozneje je bil tretji še veslaški četverec, v katerem so bili Jani Klemenčič, Sadik Mujkič, Sašo Mirjanič in Milan Janša. S tem so se začeli prvi slovenski športni koraki na velikem svetovnem odru. Čop je nato kot eden najboljših slovenskih športnikov v zgodovini sodeloval še pri enem mejniku, ki je postal temelj za dan športa, slovenski državni praznik. Z Lukom Špikom sta 23. septembra 2000 v Sydneyju osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo v zgodovini samostojne Slovenije, nekaj ur pozneje je do zlata prišel tudi strelec Rajmond Debevec.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarici na mivki Tjaša Kotnik in Maja Marolt sta na turnirju svetovne serije v Ljubljani osvojili srebrno odličje. V finalu sta morali sinoči na Kongresnem trgu priznati premoč Kitajkama Zhu Lingdi in Wang, ki sta slavili z 21:19, 22:24 in 15:12

LONDON - Poljska teniška igralka Iga Swiatek je ostala prepričljivo prva na svetovni lestvici WTA, sledita ji Estonka Anett Kontaveit in Grkinja Maria Sakari. Najboljša Slovenka ostaja Kaja Juvan, ki je nazadovala za eno mesto in je 64. Tamara Zidanšek je kot druga Slovenka tudi ostala na 83. mestu, 222. je Dalila Jakupović, na 285. mestu pa je Polona Hercog.

MONTE CARLO - Rus Danil Medvedjev je ostal na čelu svetovne teniške lestvice ATP pred Nemcem Alexandrom Zverevom in Špancem Rafaelom Nadalom. Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene ostaja edini med petstoterico, izgubil pa je tri mesta in je na 286. mestu.

ATLANTA - Avstralec Alex De Minaur je v finalu teniškega turnirja v Atlanti (708.530 dolarjev nagradnega sklada), kjer je bil tretji nosilec, premagal šestega igralca turnirja Američana Jensona Brooksbyja s 6:3 in 6:3. De Minaur je slavil na šestem turnirju ATP v karieri, leta 2019 je bil najboljši tudi v Atlanti.

LONDON - Nekdanji svetovni prvak v formuli ena Fernando Alonso se bo leta 2023 preselil v ekipo Aston Martin, je "večletni dogovor" s Špancem sporočila britanska ekipa formule ena. Lastnik Aston Martin in kanadski miljarder Lawrence Stroll se je dogovoril z Alonsom, ker je štirikratni svetovni prvak, Nemec Sebastian Vettel, prejšnji teden najavil svoj odhod. Alonso, ki ta čas nastopa v F1 za ekipo Alpine, se bo v novi ekipi v svetovnem prvenstvu pridružil Strollovemu sinu Lanceu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

jz/jz
© STA, 2022