Tedenski pregled - Slovenija od 29. 7. do 4. 8.

Ljubljana, 5. avgusta - Hudo pomanjkanje padavin ob vztrajanju visokih temperatur v kmetijstvu že pušča nepopravljive posledice. Kmetje opozarjajo na močno prizadetost določenih kmetijskih kultur, manjše padavine pa niso prinesle olajšanja niti v energetiki niti pri oskrbi z vodo. Obsežen požar na Krasu je dokončno pogašen, stekle so priprave na sanacijo pogorelega gozda.

PETEK, 29. julija

LJUBLJANA - V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, na mesečni pa za odstotek. Največji vpliv so imele višje cene naftnih derivatov, je objavil državni statistični urad. Premier Robert Golob je napovedal, da naj bi vladni ukrepi za omilitev draginje začeli veljati s septembrom, draginjski dodatki za socialno ogrožene pa so predvideni za jesen.

LJUBLJANA - Predstavniki slovenske manjšine v Italiji so v razpravi o prihodnosti slovenskega zastopstva v italijanskem parlamentu, ki so jo pripravili na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, poudarili, da se mora slovenska zastopanost ohraniti. Nevarnost, da bi slovenska manjšina lahko ostala brez svojega predstavnika, izvira iz dejstva, da bodo predčasne parlamentarne volitve 25. 9. potekale po novi volilni zakonodaji, ki med drugim pomembno zmanjšuje število poslanskih sedežev.

KOSTANJEVICA NA KRASU/KOMEN - Na Velikem Ovčnjaku nad Šibelji je znova zagorelo, a so gasilci požar omejili, sodeloval je tudi vojaški helikopter. Požar v obmejnem pasu v Italiji so spravili pod nadzor, gasilske enote iz Slovenije, ki so pomagale gasiti, so se vrnile domov.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je 26. 7. odločilo, da se za projekt Hidroelektrarne Mokrice ne more izdati gradbenega dovoljenja, dokler ne bo dokončno odločilo o tožbi, ki jo je zoper projekt vložilo Društvo za preučevanje rib Slovenije. Kot so poudarili v društvu, gre za pomembno odločitev. Investitorji - družbe HESS Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Infra in Eles - imajo možnost pritožbe.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sta se sestala z nevladnimi organizacijami. Golob je napovedal sodelovanje, medtem ko so nekateri nevladniki izrazili nezadovoljstvo, ker jih vlada ni vključila v pogovore o protidraginjskih in drugih ukrepih.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je objavilo razpis za generalnega državnega odvetnika po tistem, ko se je vlada odločila, da Juriju Grozniku ne podeli novega mandata na tem mestu. Ministrstvo bo prijave sprejemalo do 19. 8. Groznik zaradi neimenovanja za vnovičen mandat ne bo sprožil upravnega spora.

LJUBLJANA - Vlada ne bo nagrajevala posameznih prostovoljnih gasilcev ali drugih prostovoljcev, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, temveč bodo sredstva prejela prostovoljna gasilska in druga prostovoljska društva. Kot je dejal premier Robert Golob, je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno.

LJUBLJANA - Svetniki Onkološkega inštituta Ljubljana so za v. d. generalnega direktorja inštituta imenovali Andraža Jaklja, ki bo funkcijo opravljal do imenovanja novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Razpis bo objavljen 12. 8.

LJUBLJANA - V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine - iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa po podatkih NIJZ kraja okužbe niso mogli opredeliti. Vlada je od Evropske komisije sprejela donacijo 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) proti opičjim kozam.

SOBOTA, 30. julija

LJUBLJANA - Obrambni minister Marjan Šarec je ob spopadanju s požarom na Krasu napovedal sistemske rešitve na področju zaščite in reševanja. V pogovoru za Dnevnikov Objektiv je dejal, da je treba ob naravnih nesrečah takoj vključiti tudi Slovensko vojsko. Zdaj namreč velja, da enote vojske v državnem načrtu sodelujejo, ko za to zaprosi civilna zaščita.

NEDELJA, 31. julija

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je dejala, da bo v primeru novih omejevalnih ukrepov zaradi epidemije vladi gledala pod prste. Naklonjena je tudi ideji, da bi za abolicijo postopkov, ki so bili sproženi zoper posameznike v času covida-19, sprejeli poseben sistemski zakon, je povedala v pogovoru za STA.

KRANJSKA GORA - Pod Vršičem je tradicionalno potekala slovesnost pred Rusko kapelico, ki so jo ruski vojni ujetniki med prvo svetovno vojno postavili v spomin na tovariše, ki so umrli med gradnjo ceste čez Vršič. Letos je spričo vojne v Ukrajini potekal le kratek pietetni dogodek za člane in prijatelje Društva Slovenija Rusija.

PONEDELJEK, 1. avgusta

KOSTANJEVICA NA KRASU - Preklican je bil državni načrt reševanja in zaščite, sicer sprejet 17. 7. zaradi obsežnih požarov na goriškem in komenskem Krasu. Načrt je bil podlaga za napotitev gasilcev iz celotne države na Kras. To so sklenili na sestanku intervencijskih skupin za gašenje požara na goriškem in komenskem Krasu in sklep posredovali republiškemu štabu civilne zaščite. Na požarišču sta odslej potrebni le še gasilska in požarna straža.

LJUBLJANA - Na finančnem ministrstvu so pripravili predlog novele zakona o dohodnini, ki naj bi državnemu proračunu prinesle dodatnih 90 milijonov evrov prilivov. Med drugim naj bi se splošna olajšava z letom 2023 zvišala na 5000 evrov, nato pa se bo zviševanje ustavilo. Meja za dodatno splošno olajšavo naj bi se zvišala na 15.000 evrov. Posebna olajšava je predlagana za mlade, spet naj bi bile bolj obdavčene najvišje plače in najemnine.

LJUBLJANA - Huda suša, že sedma v zadnjih 20 letih, je močno poškodovala številne kmetijske kulture. Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije podatke o stopnji poškodovanosti še zbira, škoda pa bo verjetno presegla zakonsko določeno mejo za opredelitev naravne nesreče oziroma 0,3 promila prihodkov državnega proračuna. Po prvih ocenah naj bi bila škoda na pridelkih, odvisno tudi od regije, od 20- do 100-odstotna.

LJUBLJANA - Po odločitvi ECB za premik obrestne mere za sredstva bank v pozitivno območje je večina bank v Sloveniji ukinila ležarino za visoka stanja na računih strank. Nadomestila za to so nekatere banke pravnim osebam začele zaračunavati leta 2016, fizičnim osebam pa lansko pomlad.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila splošne razprave 10. pregledne konference o izvajanju pogodbe o neširjenju jedrskega orožja NPT. Fajonova je opozorila, da se Evropa zaradi ruske agresije na Ukrajino sooča z enim najizrazitejših poslabšanj varnostnega okolja v zadnjih desetletjih. Rusijo je pozvala, naj preneha s sovražnostmi in se umakne z ukrajinskega suverenega ozemlja.

LJUBLJANA - Notranja revizija v policiji je pokazala nepravilnosti pri sklepanju posameznih pogodb uprave avtocestne policije, med njimi predvsem tistih z Darsom. Revizijo je policija že predala protikorupcijski komisiji, ki je ocenila, da so podani sumi kaznivih dejanj. Po pojasnilih notranjega ministrstva je sporazum med policijo in Darsom glede avtocestne policije v postopku sprememb.

LJUBLJANA - Na policiji so zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z delom sprožili postopek izredne odpovedi in disciplinski postopek zoper enega od njihovih zaposlenih. Po poročanju medijev naj bi šlo za nekdanjega pomočnika vodje službe generalnega direktorja policije Tomislava Habulina.

LJUBLJANA - Policija je v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. To je sicer kar 80-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, vendar je Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije poudaril, da gre za manj kot desetodstotno rast v primerjavi z enakima obdobjema v letih 2019 in 2020.

LJUBLJANA - Julij je bil najtoplejši mesec v zgodovini meritev v Ljubljani po kriteriju srednje mesečne temperature. Ta je znašala 24,4 stopinje Celzija, je objavila Agencija RS za okolje. Sledita julij 2015 s 24,3 stopinje in avgust 2003 s 24,2 stopinje. Minuli julij je nasploh marsikje prinesel rekordne letošnje temperature.

RAVNE NA KOROŠKEM - V družbi Sij Metal Ravne je eksplodirala talina v peči. Požar so pogasili poklicni gasilci z Raven, nastala je večja materialna škoda. En delavec je bil lažje poškodovan.

LJUBLJANA/BLED - V potoku Glinščica v Ljubljani so zaznali pogin rib. Vzrok pogina še ni pojasnjen, naj pa bi iz smeri gradbišča okoli 100 metrov višje pritekala voda belkaste barve. Društvo za varstvo okolja Bled pa je opozorilo, da se Sava Bohinjka duši v onesnaženju in razraslih algah, v bližnji ribogojnici pa so morali zaradi zastrupitve evtanazirati na tisoče rib.

TOREK, 2. avgusta

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje ugotavljajo, da je delež počrpanih evropskih sredstev za investicije v zdravstvu zelo nizek. Iz mehanizma React-EU je Sloveniji zagotovljenih 116,5 milijona evrov, trenutno pa smo na štirih odstotkih počrpanih sredstev. Pri drugem pomembnem viru financiranja investicij v zdravstvu, kohezijskem skladu, je od skupno zagotovljenih 71 milijonov evrov trenutno počrpanih slabih 20 odstotkov. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poudaril, da je ključna naloga pospešitev črpanja.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob robu konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja opravila več pogovorov tudi na temo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025. To ni projekt prejšnje vlade, to je projekt Slovenije, je dejala. O kandidaturi, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, se je pogovarjala z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom.

LJUBLJANA/KOSTANJEVICA NA KRASU - Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) bo do 1. 10. izdelal načrt sanacije v požaru prizadetega gozda na Krasu. Na ZGS ocenjujejo, da je požar zajel 3610 hektarjev površin, od tega 2800 hektarjev gozda. Obnova gozda bo trajala več let, lahko tudi več desetletij. Do 20. 8. je potrebno odstraniti les z interventnih posek.

SOLKAN - Hidroelektrarna Solkan, ki je bila zaradi nizkega vodostaja Soče od 27. 7. zaustavljena, je znova začela obratovati. Obratovanje agregatov elektrarne prilagajajo razpoložljivemu pretoku reke Soče.

BRNO/ŠENČUR - Češki ponudnik rešitev informacijsko-komunikacijske tehnologije Solitea je prevzel IKT-podjetje Vasco. Pred tem je leta 2016 kupil družbo Saop iz Šempetra pri Gorici.

LJUBLJANA - Služba vlade za digitalno preobrazbo je objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Izvajalcev po statističnih regijah je 29, mesta so bila hitro zasedena.

LJUBJLANA - Na bencinskih servisih zunaj avtocest so se pogonska goriva v dvotedenskem intervalu pocenila: 95-oktanski bencin odslej stane 1,534 evra, kar je manj za 8,6 centa, dizelsko gorivo pa se je pocenilo za 2,4 centa na 1,676 evra za liter.

MARIBOR - V Mariboru so pripravili prireditev ob dnevu spomina na romske žrtve genocida, ki so ga nacisti zagrešili med drugo svetovno vojno. V sklopu dogodka z naslovom Noč, ko so violine obmolknile, so predvajali francoski dokumentarni film Pozabljeni genocid.

SREDA, 3. avgusta

LJUBLJANA - V državni proračun se je po prvih podatkih ministrstva za finance v sedmih mesecih nateklo približno 7,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 17,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so bili medtem z okoli 7,5 milijarde evrov medletno za 10,5 odstotka nižji. Proračunski primanjkljaj se je ustavil pri približno 252 milijonih evrov.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo konec julija registriranih 54.341 brezposelnih, kar je 0,9 odstotka več kot junija in 23,1 odstotka manj kot julija lani. Število registriranih brezposelnih je na mesečni ravni poraslo prvič po januarju letos. V prvih sedmih mesecih je bilo v evidenci prijavljenih okoli četrtino manj brezposelnih kot v primerljivem lanskem obdobju.

LJUBLJANA - Podpredsednica DZ Meira Hot je kot prvi dan za zbiranje podpisov volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga zahteva SDS, določila 1. 9., zadnji dan pa 5. 10. V SDS bodo tako v istem roku zbirali 40.000 podpisov za tri pobude, tudi za referenduma o noveli zakona o RTVS in spremembah zakona o vladi.

LJUBLJANA - Načelnik Upravne enote Ljubljana Bojan Babič je za časnik Delo potrdil, da je prejel pismo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da je z 31. 8. razrešen. Ministrica, ki ima v skladu z zakonom o javnih uslužbencih pristojnost, da lahko v letu dni brez razloga razreši načelnike upravnih enot, je dan kasneje poudarila, da razrešitev ni bila politično motivirana.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je najavil Ludvik Poljanec, ki je sicer prevzel zastopanje slovenskih državljanov pred ESČP, ob čemer poudarja, da ni šolan pravnik, zmagal pa je v dveh primerih. Med razlogi za kandidaturo je naštel neenakost v volilnih sistemih, socialno stanje državljanov, prekrškovno politiko in neskladnosti pri pokojninah.

MARIBOR - Okrožno državno tožilstvo je vložilo obtožnico zoper peterico policistov, zaposlenih na mariborski policijski upravi, ki so leta 2020 izgubili službo zaradi očitka, da so tujcem nezakonito omogočili bivanje v schengenskem območju. Tožilstvo jim očita storitev kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje, pomoči pri tem dejanju in jemanja podkupnine v sostorilstvu, poroča časnik Večer.

ČETRTEK, 4. avgusta

LJUBLJANA - Slovenija je junija zabeležila najvišji vrednosti izvoza in uvoza doslej. Po podatkih statističnega urada je junija izvozila za 5,3 milijarde evrov blaga, kar je 57,2 odstotka več kot junija lani, uvozila pa ga je za 4,8 milijarde evrov oz. 40 odstotkov več. Junij je bil prvi mesec letos s presežkom v bilanci.

ČRNOMELJ/METLIKA - Ministrstvo za delo si prizadeva, da bi domove za starejše ustrezno pripravili na napovedani jesenski val epidemije covida-19 in na soočenje z draginjo. Kot je ob obisku domov v Črnomlju in Metliki dejal minister Luka Mesec, naj bi do novega leta prenovili sistem dolgotrajne oskrbe.

LJUBLJANA/KOSTEL - Elektronček Group, ki je v večinski lasti podjetnika Joca Pečečnika, je pri varuhu konkurence priglasil koncentracijo nad družbo za polnjenje vode Costella. Prodajni postopek zanjo je konec lanskega leta napovedala švicarska družba v likvidaciji Agrokor. Elektronček naj bi za družbo, ki je lastnica do leta 2035 veljavne koncesije za črpanje vode, plačal pet milijonov evrov.

MARIBOR - Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij evropske lige doma izgubili proti HJK Helsinki z 0:2.

kk/apo/bst/bst
© STA, 2022