Tedenski pregled - svet od 29. 7. do 4. 8.

Ljubljana, 5. avgusta - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je z obiskom Tajvana močno razburila Kitajsko in povečala napetosti v regiji. Medtem so ZDA likvidirale vodjo teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija. Iz Ukrajine je izplula prva ladja z žitom. Znova se je zaostrilo v odnosih med Beogradom in Prištino.

PETEK, 29. julija

        MOSKVA - V napadu na zapor za ukrajinske vojne ujetnike v bližini mesta Olenivka v regiji Doneck, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, je bilo ubitih 53 vojnih ujetnikov, 75 pa ranjenih. Rusija je za napad okrivila Ukrajino, ta pa Rusijo, ki da skuša na ta način prikriti mučenje in usmrtitve zapornikov.
        OTTAWA - Papež Frančišek je končal obisk Kanade, kjer se je opravičil za vse, kar so domorodni otroci pretrpeli v nekdanjih internatih v upravljanju katoliške cerkve. Ocenil je, da je šlo za genocid.
        LUXEMBOURG - Območje evra je julija zabeležilo 8,9-odstotno inflacijo, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Gre za novo rekordno raven, inflacijo pa še naprej spodbujajo predvsem visoke cene energije.
        PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta se med srečanjem 28. 7. dogovorila, da si bosta prizadevala ublažiti posledice vojne v Ukrajini. Macron je bil sicer zaradi sprejema Salmana deležen številnih kritik.
        WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino po telefonu govoril z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Skušal ga je predvsem prepričati, naj sprejme ameriško ponudbo za zamenjavo ujetnikov, a se Lavrov glede tega ni izjasnil.
        ANKARA/ATENE - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je Turčijo pozvala k spoštovanju človekovih pravic in se pri tem odkrito sporekla s kolegom Mevlutom Cavusoglujem. Pred tem je v Atenah zavrnila ozemeljske zahteve Turčije do otokov v Egejskem morju.
        JACKSON - V hudourniških poplavah na vzhodu Kentuckyja v ZDA je umrlo najmanj 30 ljudi, več kot sto ljudi še vedno pogrešajo.
        DUNAJ - Dunajsko deželno sodišče je na drugem sojenju zaradi suma korupcije oprostilo nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja.
        BARCELONA - Špansko tožilstvo bo za kolumbijsko pevko Shakiro zahtevalo osem let zaporne kazni zaradi domnevne utaje davkov v skupni vrednosti 14,5 milijona evrov v obdobju med letoma 2012 in 2014.
        MADRID/BRASILIA - V Španiji so potrdili prvo smrtno žrtev opičjih koz v Evropi. Pred tem je novica o prvi potrjeni smrtni žrtvi te bolezni zunaj Afrike prišla iz Brazilije.

SOBOTA, 30. julija

        BRUSELJ - Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so ostro obsodili nedavne izjave madžarskega premierja Viktorja Orbana o rasno mešanih narodih, ki so po njihovi oceni rasistične.
        MOSKVA - Ruski energetski velikan Gazprom je prekinil dobavo plina Latviji. Ta je sicer zavrnila zahtevo Rusije po plačevanju plina v rubljih.
        BAGDAD - Privrženci vplivnega iraškega šiitskega klerika Moktada al Sadra so v Iraku že drugič v tednu dni vdrli v poslopje parlamenta. V nemirih je bilo poškodovanih več kot 120 ljudi.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je bil pozitiven na testiranju na okužbo z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz Bele hiše, se počuti dobro in nima simptomov covida-19.
        MOTOVUN - Ob zaključku motovunskega filmskega festivala je glavno nagrado, propeler Motovuna, prejel War Pony (Vojni poni), prvenec ameriške režiserke in igralke Riley Keough.
        WASHINGTON/PEKING - Kitajska raketa Dolgi pohod 5B, ki je pred tednom dni ponesla modul na kitajsko vesoljsko postajo Tiangong, se je nenadzorovano vrnila na Zemljo. K sreči so ostanki rakete padli v morje.

NEDELJA, 31. julija

        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru pozval vse civiliste, naj zapustijo vzhodno regijo Doneck, saj jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Pred tem so ukrajinske oblasti objavil tudi odlok o obvezni evakuaciji iz Donecka, ki je tarča silovitih napadov ruskih sil.
        SANKT PETERBURG - Ruski predsednik Vladimir Putin je ob dnevu pomorskih sil podpisal novo pomorsko doktrino, ki kot glavni varnostni grožnji izpostavlja strateško politiko ZDA ter širjenje Natove vojaške infrastrukture vse bližje mejam Rusije.
        PRIŠTINA - Kosovska vlada je zaradi napetosti za en mesec odložila predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi pa bi morali zamenjati srbske registrske tablice. Pred tem so prebivalci na severu Kosova na cestah postavili barikade, blokirali dostop do mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.
        
PONEDELJEK, 1. avgusta

        WASHINGTON - ZDA so v napadu z brezpilotnim letalom v Kabulu ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija, nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna, je sporočil ameriški predsednik Joe Biden.
        ODESA - Iz ukrajinske Odese je izplula prva ladja z ukrajinskim žitom v skladu z dogovorom, ki sta ga ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina. S koruzo naložena ladja Razoni je prek Črnega morja odplula v smeri Libanona.
        NEW YORK - Na sedežu ZN se je začela deseta pregledna konferenca Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem opozoril, da lahko že en sam nesporazum sproži jedrsko uničenje ter da je jedrska nevarnost danes največja od vrhunca hladne vojne.
        PEKING - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je z obiskom v Singapurju začela turnejo azijsko-pacifiške regije.
        RIM - Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 25. 9. ustanovil novo levosredinsko stranko, Državljansko zavezo.
        YANGON - Mjanmarska vladajoča hunta je podaljšala izredne razmere še za nadaljnjih šest mesecev. Vodja hunte Min Aung Hlaing je ta korak utemeljil s potrebo po obnovitvi mira in reda v državi.

TOREK, 2. avgusta

        TAIPEI/PEKING - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je prispela na Tajvan in sprožila ostre odzive Kitajske, ki je v odgovor začela obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana. Pelosijeva pa je tajvanski predsednici Tsai Ing-wen zagotovila, da bodo ZDA vedno na strani Tajvana.
        MOSKVA - Rusko vrhovno sodišče je nekdanji ukrajinski bataljon Azov označilo za teroristično skupino. To ruskim oblastem omogoča, da zajetim pripadnikom bataljona izrečejo dolge zaporne kazni.
        KIJEV/WASHINGTON/MOSKVA - V Ukrajino so v ponedeljek prispeli novi raketni sistemi himars iz ZDA in raketni sistemi mars II iz Nemčije. ZDA so medtem napovedale novo pomoč Kijevu v orožju v vrednosti 550 milijonov dolarjev. Rusko obrambno ministrstvo je ZDA prvič javno očitalo neposredno vpletenost v vojno v Ukrajini.
        TOPEKA - Večina volivcev ameriške konservativne zvezne države Kansas je na referendumu zavrnila prepoved pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Volivci so to zavrnili s 60 proti 40 odstotkom.
        LONDON - Skoraj 700 migrantov in prosilcev za azil je prečkalo Rokavski preliv na poti v Veliko Britanijo, kar je nov letošnji rekord, je sporočila britanska vlada.
        DUBROVNIK - Hrvaškim gasilcem je uspelo omejiti požar, ki je več dni divjal nad Zatonom nedaleč od Dubrovnika in v boju s katerim je umrl gasilec.
        RIO DE JANEIRO - V Braziliji so s kompleksno operacijo junija uspešno ločili štiriletna dvojčka z zraščenima glavama, postopek pa je vključeval tudi navidezno resničnost, je sporočila zdravstvena humanitarna organizacija Gemini Untwined.

SREDA, 3. avgusta

        MOSKVA - Rusija je zatrdila, da je uničila skladišče orožja na zahodu Ukrajine v bližini Lvova. Zahodni del Ukrajine je sicer redko tarča ruskih napadov.
        ISTANBUL - Prva tovorna ladja z ukrajinskim žitom, ki je na poti iz Ukrajine od začetka ruskega napada na to državo v februarju, je prestala inšpekcijski pregled v turškem Istanbulu, nakar je odplula v Libanon pelje.
        EREVAN/BAKU - V Gorskem Karabahu so znova izbruhnili spopadi, v katerih sta umrla dva armenska borca in azerbajdžanski vojak. Azerbajdžanske oblasti so sporočile, da so njihove sile prevzele nadzor nad več območji. Rusija je Baku obtožila kršenja premirja, EU pa je pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti.
        PODGORICA - Črnogorski premier Dritan Abazović in patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije sta podpisala sporazum med črnogorsko vlado in SPC. Sporazumu ostro nasprotuje del črnogorske vladajoče koalicije, kar bi lahko ogrozilo stabilnost vlade. Napovedani so tudi večji protesti.
        NEW YORK - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ostro kritiziral naftna in plinska podjetja po svetu, ki kujejo velike dobičke zaradi krize z visokimi cenami energentov. Njihov pohlep je naravnost grotesken, je ocenil.
        BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da bi bilo smiselno podaljšanje obratovanja nemških jedrskih elektrarn, ki naj bi jih zaprli konec letošnjega leta. Razprava o tem se v Nemčiji krepi spričo vse bolj negotove dobave ruskega plina.
        WASHINGTON - Ameriški senat je z veliko večino ratificiral pogodbi o pristopu Finske in Švedske k zvezi Nato. Pristopni pogodbi mora ratificirati vseh 30 članic zveze Nato. Doslej je to nalogo opravila polovica članic zavezništva.
        NAYPYITAW - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v Mjanmaru izrazil podporo Moskve tam vladajoči vojaški hunti "pri njenih prizadevanjih za stabilizacijo države".
        
ČETRTEK, 4. avgusta

        PEKING/TAIPEI/PEKING - Kitajska je začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Nekaj kitajskih raket naj bi priletelo tudi v japonsko izključno gospodarsko cono, zaradi česar je Tokio protestiral.
        PHNOM PENH - Zunanji ministri Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so glede Tajvana strani pozvali k skrajni zadržanosti in opozorili, da se razmere lahko sprevržejo v odprt konflikt z nepredvidljivi posledicami.
        SEUL - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je ob obisku v Južni Koreji ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje.
        LONDON - Tudi ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je razvidno iz poročila nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil in ga označil za prorusko propagando.
        MOSKVA - Sodišče v Rusiji je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni, potem ko je bila spoznana za krivo tihotapljenja in posedovanja marihuane. Ob tem bo morala plačati tudi kazen v višini milijon rubljev - približno 16.000 ameriških dolarjev.
        VIGO - Gasilci v Galiciji na severozahodu Španije se ob pomoči več kot 20 letal borijo z gozdnim požarom, ki ga poganjajo močni vetrovi in vročinski val. Uničenih je že okoli 600 hektarjev gozda.

kk/ms/vb
© STA, 2022