Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch na obisku v ZDA

Cleveland, 16. septembra - Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch danes v Clevelandu začenja obisk pri Slovencih v ZDA, ki ga bo sklenila 26. septembra v Lemontu v Illinoisu. Obisk bo potekal v znamenju 30. obletnice slovenske osamosvojitve.

Ljubljana.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Že danes bo v mestni hiši potekala osrednja slovesnost ob 30. obletnici osamosvojitve s kulturnim programom, odprtjem razstave Tehničnega muzeja Slovenije "Mi in oni brez meja" ter predstavitev slovenske kulinarike v okviru projekta "Slovenija - Evropska gastronomska regija".

Pred tem bo ministrica v Clevelandu obiskala slovensko hranilnico in zavarovalnico AMLA (American Mutual Life Association). V prostorih AMLA so pred 30 leti potekali sestanki odbora Združeni Američani za Slovenijo, ki je odločilno pripomogel k ameriškemu priznanju Slovenije.

Sestala se bo z državnim senatorjem Kennyjem Yukom, mestnim svetnikom Michaelom Polenskom ter nekdanjim svetnikom in sedaj predsednikom Cleveland Global Joeom Cimpermanom.

Pred slovesnostjo, kjer bo imela govor, se bo sestala tudi z županom Frankom Jacksonom. Na slovesnosti bo razglasila prejemnike spominske medalje, ki jo slovenska vlada podeljuje vidnim rojakom za njihovo vlogo in dejavnosti v času prizadevanj za slovensko samostojnost in mednarodno priznanje.

V naslednjih dneh bo v Clevelandu med drugim obiskala Slovensko narodno podporno jednoto (SNPJ) v Pensilvaniji in v Clevelandu, clevelandski Muzej polke, Slovenski narodni dom, Slovenski muzej in arhiv, Slovensko genealoško združenje, slovenski župniji sv. Vida in Marije Vnebovzete, najpomembnejša pa bo udeležba na proslavi v čast 30. obletnice Slovenije na Slovenski Pristavi, ki letos praznuje 60 let delovanja in kjer bo podelila tudi več priznanj zaslužnim rojakom.

Med njenim obiskom v Clevelandu bo odprtih več razstav in podobnih dogodkov v sklopu Slovenskih dnevov v Clevelandu, ki potekajo v soorganizaciji generalne konzulke Alenke Jerak ter slovenske skupnosti. V Slovenskem narodnem domu bo med drugim odprta razstava Ameriški mediji - pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu.

V nadaljevanju obiska bo ministrica obiskala slovenske rojake v New Yorku, Indianapolisu, Milwaukeeju ter Jolietu in Lemontu v bližini Chicaga. Med gostovanjem bo podelila vrsto priznanj slovenskim ustanovam, ki v letošnjem letu obeležujejo pomembne obletnice delovanja.

rp/mlj
© STA, 2021