Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL/WASHINGTON - Ameriška vojska je v ponedeljek okrog polnoči po 20 letih zapustila Afganistan in končala tudi evakuacijo svojih državljanov iz te države. Kot je nekaj ur po tem sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken, od talibanov pričakujejo, da bodo po umiku ameriških vojakov iz Afganistana izpolnili svoje zaveze, kakršnokoli legitimnost ali podporo pa si bodo morali zaslužiti. Kot je dodal, je vojaške misije konec, začela se je nova diplomatska misija.

KABUL - Poraz ZDA, ki so po 20 letih prisotnosti zapustile Afganistan, je lekcija za druge napadalce in za ves svet, so nekaj ur po dokončnem umiku ameriške vojske iz države sporočili talibani. Z zmagoslavnim streljanjem na letališču so praznovali odhod ZDA in vrnitev na oblast.

NEW YORK - Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek sprejel resolucijo o položaju v Afganistanu in pozval talibane k spoštovanju sprejetih obvez ter da naj omogočijo varen odhod vsem, ki želijo zapustiti državo. Ni pa Varnostni svet ZN pozval k vzpostavitvi "varnega območja", kar je predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron.

SACRAMENTO - V ameriški zvezni državi Kalifornija še naprej divja približno 15 gozdnih požarov, s katerimi se bojuje okrog 15.000 gasilcev. Na območju južne obale jezera Tahoe na meji z Nevado, kjer se požar Caldor še naprej širi, so oblasti v ponedeljek zapovedale evakuacijo več tisoč ljudi.

NEW ORLEANS - Po orkanu Ida, ki je v nedeljo dosegel obalo Louisiane in nato oslabel v tropsko nevihto, je bilo sinoči na območju brez električne energije še vedno več kot milijon ljudi. S poplavljenih območij so rešili več sto ljudi, umrli sta najmanj dve osebi. Guverner Louisiane John Bel Edwards je škodo označil za katastrofalno.

TEL AVIV - V Izraelu so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 11.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije covida-19. Od tedaj so v državi z okoli 9,4 milijona prebivalcev potrdili več kot milijon okužb. Skupno število smrtnih žrtev covida-19 pa je v zadnjem dnevu preseglo 7000.

spo/spo
© STA, 2021