Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

NEW YORK - Prvi dan odprtega teniškega turnirja ZDA v New Yorku sta bili uspešni obe Slovenki. Kaja Juvan je najprej premagala Britanko Heather Watson, njen uspeh je dopolnila Tamara Zidanšek, ki je bila boljša od Američanke Bernarde Pera. V drugem tekmovalnem dnevu v New Yorku dvoboj čaka še Polono Hercog, čaka jo deseta nosilka Čehinja Petra Kvitova. Večjih presenečenj sicer ni bilo, izpadlo pa je nekaj nižje postavljenih igralcev in igralk. Branilka naslova Naomi Osaka, tretja nosilka iz Japonske, je premagala Čehinjo Marie Bouzkovo s 6:4 in 6:1. V najzanimivejšem moškem obračunu je tretji nosilec, Grk Stefanos Cicipas, premagal nekdanjega zmagovalca OP ZDA, Britanca Andyja Murrayja, a se je moral zato precej namučiti, tekmeca je strl v petih nizih.

TOKIO - Na paraolimpijskih igrah v Tokiu je danes svoj prvi nastop dočakal tudi edini slovenski kolesar Anej Doplihar. Nastopil je v vožnji na čas in v svoji kategoriji H3 osvojil 13. mesto. Kolesarji so med paraolimpijskimi igrami, tako kot njihovi kolegi med olimpijskimi, ločeni od preostalih udeležencev, saj imajo tekmovanja v od Tokia dve uri oddaljenem Fudžiju. Dirkališče, ki je slovenskim kolesarjem in navijačem prineslo veliko veselja na olimpijskih igrah, pa zdaj gosti tudi najboljše paraolimpijce na kolesih.

PLOUAY - Eugenia Bujak se je v ponedeljek izkazala na dirki svetovne serija za VN Pluaya, zasedla je šesto mesto. Dirko, dolgo 150 kilometrov, je sicer dobila Elisa Longo Borghini. Italijanka je v cilj prišla 12 sekund pred skupino 23 kolesark, v kateri sta bili tudi Bujakova in Urša Pintar, slednja se je po sprintu uvrstila na 17. mesto. Za Bujakovo in Pintarjevo, kolesarki ekipe Ale BTC City Ljublana - sta to dosežka sezone.

MANCHESTER - Italijanski nogometni prvoligaš Juventus je pristal na prestop portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda v Manchester United. Bianconeri iz Torina so potrdili, da je prestop vreden 15 milijonov evrov ter še osem milijonov za dodatke za uspehe. Približno toliko naj bi znašala tudi letna plača enega najboljših nogometašev doslej. Šestintridesetletni Ronaldo je na Old Traffordu igral že med letoma 2003 in 2009. Petkratni dobitnik zlate žoge je doslej osvojil 30 velikih lovorik v karieri, vključno s petimi naslovi v ligi prvakov, štirimi klubskimi svetovnimi naslovi, sedmimi naslovi prvakov v Angliji, Španiji in Italiji ter naslovom evropskega prvaka s Portugalsko. Postal je že najboljši strelec v zgodovini lige prvakov (134), Reala (450) in evropskih prvenstev (14). S Portugalsko bo v sredo igral v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Irski in naslednji teden proti Azerbajdžanu, vmes pa je še prijateljski obračun s Katarjem. Na teh tekmah lahko postane absolutni rekord po številu golov za reprezentanco, ki si ga deli z nekdanjim iranskim napadalcem Alijem Daeijem (109).

LIVERPOOL - Angleški nogometni velikan Liverpool je sporočil, da je podaljšal pogodbo s svojim kapetanom Jordanom Hendersonom. Angleški reprezentant je že desetletje član ekipe, ki jo sedaj vodi nemški trener Jürgen Klopp. Enaintridesetletni Henderson je za Liverpool od leta 2011 na 394 tekmah dosegel 30 golov in v tem času osvojil pet lovorik, poleg lige prvakov je osvojil še angleško prvenstvo in ligaški pokal, evropski superpokal in svetovni klubski naslov.

jz/ic/tb/jz
© STA, 2021