Pregled - šport, 29. 8. (nedelja)

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 29. avgusta.

LOZANA - V 80. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Jacques Rogge, so danes sporočili iz Moka. Rogge je olimpijsko družino vodil med letoma 2001 in 2013, ko ga je zamenjal zdajšnji predsednik Nemec Thomas Bach. Pri Moku so pripisali, da se je Rogge z modernizacijo in preoblikovanjem mednarodnega komiteja za vselej zapisal v olimpijsko gibanje. Njegov projekt pa so med drugim tudi olimpijske igre mladih. Olimpijska zastava na sedežu Moka v Lozani, pred olimpijskim muzejem in na vseh nepremičninah Moka bo v naslednjih petih dneh izobešena na polovici droga, so še zapisali pri Moku in vse nacionalne olimpijske komiteje pozvali, naj sledijo njihovemu zgledu. Najpomembnejša naloga Roggeja je bila, da povrne ugled Moku po korupcijski aferi Salt Lake City 2002.

LJUBLJANA - Na zadnjih dveh obračunih 7. kroga Prve lige Telemach so nogometaši Domžal doma ugnali državne prvake Muro kar s 4:1 (2:1), Olimpija pa je bila boljša od Aluminija s 3:1 (2:0). S tekmo manj s 16 točkami vodi Koper, Bravo Olimpija in Maribor zaostajajo tri točke, Domžale so zdaj šeste, Mura pa je na predzadnjem mestu.

BILJE - Dolgoletni slovenski nogometni reprezentant Valter Birsa je danes svoje sledilce na Instagramu obvestil, da se je odločil, da bo končal poklicno nogometno pot. Nazadnje je v minuli sezoni 2019/20 igral za Cagliari, pred tem je bil član Chieva, v Italiji pa je od leta 2011 igral še za Genoo, Torino in Milan. Nogometno pot je začel pri petih letih v vrstah nogometne zasedbe iz Bilj, nato se je kalil v vrstah Primorja in Gorice. Leta 2006 je podpisal za francoski Sochaux, v Franciji je nosil tudi majico Auxerra. V dresu Slovenije je odigral 90 tekem. Za slovensko izbrano vrsto je od leta 2006 do 2018 dosegel sedem golov.

MADRID - Poljak Rafal Majka je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Španiji od Navalmorala de la Mate do El Barraca (197,5 km). Bil je najboljši v ubežni skupini, medtem ko v boju za rdečo majico ni prišlo do sprememb. Slovenski as Primož Roglič ostaja na tretjem mestu. Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) po 14. mestu v današnji etapi za vodilnim Norvežanom Oddom Christianom Eikingom (Intermarche-Wanty-Gober) še naprej zaostaja 1:36 minute, na drugem mestu pa je še naprej Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki za rdečo majico zaostaja 54 sekund. Od četrtega do sedmega mesta so uvrščeni največji Rogličevi tekmeci v lovu na rdečo majico. Španec Enric Mas za skupnim vodstvom zaostaja 2:11 minute, Kolumbijec Miguel Angel Lopez (oba Movistar) pa 3:04. Šesti je Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious) z zaostankom 3:35 minute, sedmi pa Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki je v dosedanjih 15 etapah Vuelte porabil 4:21 minute več od Eikinga.

PLOUAY - Slovenski as Tadej Pogačar je na veliki nagradi Bretanje, ki spada v svetovno serijo kolesarstva ostal brez visoke uvrstitve, potem ko je popustil med napadom četverice na edinem makadamskem odseku. V okolici francoskega mesta Plouay (250,5 km) je slavil domačin Benoit Cosnefroy, ki je ugnal svetovnega prvaka, Francoza Juliana Alaphilippa.

LJUBLJANA - Danci so zmagovalci olimpijskih hokejskih kvalifikacij na turnirju v Oslu, kjer je nastopala tudi Slovenija. V ključni tekmi so z 2:0 odpravili Norvežane. Zmago je dosegla tudi Slovenija, ki je bila s 4:1 boljša od Južne Koreje. Znana pa sta tudi ostala zmagovalca turnirjev za Peking 2022. Slovaška je v Bratislavi v odločilni tekmi z 2:1 premagala Belorusijo. Prav tako je bila na domačem ledu z 2:1 uspešna Latvija, ki je odpravila Francijo. Znanih je vseh 12 udeležencev turnirja. Že pred tem so si na osnovi svetovne jakostne lestvice Mednarodne hokejske zveze nastop na igrah priigrali Kanada, ZDA, Rusija, Finska, Češka, Švedska, Nemčija in Švica, neposredno so na tekmovanje uvrščeni tudi gostitelji Kitajci. Edino nerešeno vprašanje zaenkrat ostaja, ali bo premor med igrami naredila severnoameriška hokejska liga NHL in na tekmovanje spustila tudi svoje zvezdnike.

TOKIO - Na paraolimpijskih igrah v Tokiu je danes od slovenskih športnikov nastopil atlet Henrik Plank. V kategoriji F52 je v metu diska osvojil sedmo mesto.

TRENTO - Slovenska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Soleju v spustu zasedla četrto mesto. Zaostala je le za dobitnicami kolajn. Dvojno zmago je slavila Francija. Zlato je pripadlo Myriam Nicole, srebro Marine Cabirou, bron pa Švicarki Camille Balanche, zadnji svetovni prvakinji. Hrastnikova je v Italiji branila bron z lanskega prvenstva v Leogangu v Avstriji, a bila za las prekratka za drugo kolajno na SP. V moški konkurenci je slavil Južnoafriški kolesar Greg Minnaar. Najboljši Slovenec je bil Žak Gomilšček na 44. mestu.

SPA FRANCORCHAMPS - Dirka za VN Belgije v sezoni 2021 se bo vpisala v zgodovini tega tekmovanja. Zaradi močnega dežja so tekmovalci več ur čakali na začetek, po vsega dveh krogih tekmovanja za varnostnim vozilom pa so prireditelji zmago dodelili Nizozemcu Maxu Verstappnu. Za 23-letnega Verstappna, ki je bil najboljši v sobotnih kvalifikacijah so še kako pomembne točke v boju z Britancem Lewisom Hamiltonom za naslov svetovnega prvaka 2021. A slavje ob šampanjcu po zmagi je bilo kislo. Vodstvo v skupnem seštevku je sicer obdržal Hamilton (202,5 točke, Verstapen 199,5), ki je bil tokrat uvrščen na tretje mesto. Presenetljiv dosežek se je obrestoval Georgu Russellu, ki je bil v kvalifikacijah z Williamsom drugi in tako na istem mestu končal tudi dirko. Bolidi so za varnostnim vozilom tokrat opravili minimalno število krogov in vrstni red se ni mogel spremeniti. Dirka bi se morala začeti že ob 15. uri, a je 75.000 navijačev moralo počakati na start vse do 18.17. A po vsega devetih minutah so prireditelji vnovič izobesili rdeče zastave in 16. zmaga v karieri je pripadla Verstappnu.

SILVERSTONE - Francoski motociklist Fabio Quartararo (Yamaha) je zmagovalec dirke v razredu motoGP za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu. V hramu britanskega dirkaškega športa je bil za peto zmago v sezoni hitrejši od dveh Špancev, Alexa Rinsa (Suzuki) na drugem in Aleixa Espargaroja (Aprilia) na tretjem mestu, ter storil velik korak k naslovu prvaka. Quartararo je s pametnim dirkanjem danes vknjižil že osmo zmago. Dirka v razredu moto2 je bila na vrsti po kraljevski preizkušnji, dobil pa jo je Avstralec Remy Gardner (Kalex). V najšibkejšem razredu je slavil Italijan Roman Fenati (Husqvarna).

KRŠKO - Matic Ivačič, član Speedway Teama Lendava, je zmagovalec tretje dirke sezone za točke odprtega prvenstva Slovenije, Slovaške in Madžarske, ki so jo v organizaciji AMD Krško v soboto pripravili na stadionu Matije Gubca. V skupnem seštevku državnega prvenstva Slovenije ima Ivačič, branilec naslova državnega prvaka, ki je lani vozil za klub iz Krškega, zgolj dve točki prednosti pred Nickom Škorjo (AMD Krško), enako kot tudi tretji Denis Štojs, prav tako član Krškega, pred Anžetom Grmekom (AMTK Ljubljana), kar pomeni, da je pred zadnjo dirko, ki bo v Nagyhalaszu na Madžarskem, še vse odprto.

ag/lr/ic/alz/am/tb/jz/zzb/lr
© STA, 2021