Tedenski pregled - Slovenija od 20. do 26. 8.

Ljubljana, 27. avgusta - Epidemija je znova v vzponu, število cepljenih le počasi raste, šole pa so tik pred začetkom pouka dobile navodila za izvedbo pouka. Ob napovedi begunskega vala iz nevarnega Afganistana je premier Janša napovedal, da EU ne bo odpirala humanitarnih koridorjev. Koroška je po desetletjih dočakala začetek gradnje hitre ceste.

PETEK, 20. avgusta

LJUBLJANA - V novem šolskem letu se bodo učenci zadnjega triletja in dijaki prostovoljno testirali, obvezno pa bo tudi nošenje mask. Sredstva za samotestiranje bodo zagotovili iz državnega proračuna, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Državni proračun bo poleg tega še naprej kril tudi stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju, socialnovarstvenih zavodih in za osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in organizirajo prireditve ter za dejavnosti, katerih zaposleni morajo skladno z vladnimi uredbami opravljati presejalno testiranje. Vlada je podaljšala odlok o določitvah pogojev vstopa v državo, ki tranzitne potnike, ki potujejo prek Slovenije, uvršča med izjeme. Tranzitni potniki lahko tako v Slovenijo še do 29. 8. vstopajo brez dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

LJUBLJANA - Vlada je spremenila nacionalno strategijo cepljenja, tako da cepljenim ob tveganem stiku ne bo več treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev. Po novem je predviden tudi tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za imunsko oslabljene, sledilo bo še cepljenje najbolj ranljivih skupin.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Zunanji minister Anže Logar se je udeležil virtualnega izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav zveze Nato, namenjenega obravnavi razmer v Afganistanu. Poudaril je potrebo po zagotovitvi varne in urejene evakuacije tujih državljanov, osebja in lokalnih sodelavcev ter pozval h končanju nasilja in zaščiti civilnega prebivalstva.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar in njegov avstrijski kolega Alexander Schallenberg sta se na srečanju zavzela, da se spričo dogajanja v Afganistanu ne sme ponoviti migrantska kriza iz leta 2015. Afganistanskim beguncem, ki bežijo pred talibani, je treba pomagati v afganistanski soseščini, kar bosta zagovarjala tudi na ravni EU, sta dejala. Logar je Schallenbergu poleg tega zagotovil transparentnost glede načrtov za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem, zlasti glede presoje vplivov na okolje.

LJUBLJANA - Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je direktorici TVS Nataliji Gorščak vročil sklep o razrešitvi. Njegova poteza je bila pričakovana, saj je imel kot predlagatelj razrešitve po nesklepčnosti seje programskega sveta 16. 8., ki naj bi odločala o soglasju k njegovemu predlogu, po poslovniku proste roke pri odločitvi. Gorščakova je napovedala uporabo pravnih sredstev. Nadzorni svet RTVS pa je 25. 8. za svojega novega predsednika izvolil Danila Tomšiča ter sprejel več sklepov. Med drugim je Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj, gospodarnosti poslovanja zavoda v preteklih mesecih ter načrtih za zagotavljanje finančne vzdržnosti poslovanja. Whatmough je v odzivu dejal, da je bil glede na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato da so vsi sklepi neveljavni.

KREDARICA - Petkovi protestniki so v koči na Kredarici pod Triglavom, ki so ga izbrali za cilj tokratne akcije, naključno naleteli na premierja Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa. Obema so namenili več kritičnih, tudi žaljivih besed, Janša pa je dan kasneje po vnovičnem obisku Triglava zapisal, da so kontaminirali vrh Triglava in da so morali planinci kasneje razkužiti Aljažev stolp in skale.

BRNIK - Na Letališče Jožeta Pučnika je prispel lokalni sodelavec Slovenske vojske iz Afganistana z družino. Na brniškem letališču so jih pričakali predstavniki ministrstva in SV, ki so koordinirali evakuacijo iz Kabula. Za pomoč je sicer zaprosil še en afganistanski sodelavec Slovenske vojske z družino, ki pa se zaradi varnostnih razmer še ni odločila za odhod iz države.

BRNIK - Letalski prevoznik British Airways je znova vzpostavil letalsko povezavo med Ljubljano in največjim londonskim letališčem Heathrow. Sprva bodo leti v London dvakrat tedensko. Ruski letalski prevoznik Aeroflot pa v zimski sezoni očitno ne bo opravljal letov med slovensko in rusko prestolnico. Po poročanju portala Ex-Yu Aviation je namreč ustavil prodajo letalskih vozovnic na tej liniji za čas zimske sezone, torej med 31. 10. letos in 26. 3. prihodnje leto.

SOBOTA, 21. avgusta

GORNJA RADGONA - Na sejmišču Pomurskega sejma se je začel 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo do 26. 8. predstavljalo 1100 razstavljavcev iz 29 držav, država partnerica je Francija. Odprtje je minilo v znamenju pozivov k sodelovanju in povezovanju v agroživilski verigi, ki bo edino prineslo boljše spopadanje z izzivi, med katerimi so tudi podnebne spremembe. Slavnostni govornik predsednik Borut Pahor pa je dejal, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država.

LJUBLJANA - V civilni iniciativi Ohranimo Brkine, ki nasprotujejo odločitvi vlade, da se za ureditev oskrbe slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo uporabi rešitev z akumulacijo Padež/Suhorca, so pripravili protestni shod. Udeležilo se ga je okoli 200 ljudi, ki menijo, da gre za predrag in naravi škodljiv projekt. Obalne občine so sklep vlade sicer pozdravile, ministrstvo za okolje pa je pojasnilo, da bo s tem vodnim virom zagotovljena ustavna pravica prebivalcev do pitne vode.

LJUBLJANA - Poletna turistična sezona bo po prvih ocenah v praktično celotni Sloveniji boljša od lanske, a je število turistov v večini destinacij še pod tistim iz poletja 2019. V drugem delu sezone so na dopustovanje Slovencev pozitivno vplivali novi boni, vračajo se tudi tuji gosti - v skladu s pričakovanji zlasti z avtomobili in iz bližnjih držav.

LJUBLJANA - Delodajalcev, ki so izplačevali plače, ne pa regresa, je bilo lani po podatkih finančne uprave 13.759, letos pa 14.889. Inšpekcija je doslej zaznala več kršitev izplačila regresa kot lani v celem letu, a izplačil ne more odrediti.

NEDELJA, 22. avgusta

LJUBLJANA - Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v enem tednu močno naraslo; potrjenih je bilo skupaj več kot 2160 novih primerov okužb, medtem ko jih je bilo teden prej nekaj čez 1330. Od 15. 8. do 22. 8. je število hospitaliziranih covidnih bolnikov naraslo s 45 na 75, umrlo je osem bolnikov s covidom. Po ocenah NIJZ je bilo v državi 3423 aktivnih primerov okužbe. Med okuženimi je bilo tudi več deset maturantov, ki so se nedavno vrnili z izleta na grškem otoku Krf. Kot je ocenil direktor NIJZ Milan Krek, bo moralo prek 600 ljudi v karanteno, ker je prišlo do tesnih stikov med okuženimi dijaki in ostalimi.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Premier Janez Janša je sporočil, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih humanitarnih oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. Kot je navedel na Twitterju, ne bodo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015. Pomoči pa da bodo deležni le posamezniki, ki so pomagali med operacijo Nata, in članice EU, ki varujejo zunanjo mejo. Če se proti talibanom v nekaterih delih Afganistana organizirajo in borijo ženske, se naj tudi moški, je še zapisal Janša. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v odzivu opozoril, da slovensko predsedstvo Svetu EU ne more govoriti v imenu EU glede Afganistana. V Evropski komisiji pa so pojasnili, da imajo EU kot tudi države, ki so sodelovale v misijah Nata v Afganistanu, dolžnost, da poskrbijo za ogrožene ljudi, denimo novinarje in zagovornike človekovih pravic.

LOGATEC - V Rovtah je potekala spominska maša za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Na trgu pred cerkvijo jo je daroval teolog Ivan Štuhec, sledila je spominska slovesnost, na kateri je zbrane nagovoril pravnik in politolog Andrej Fink.

KRANJ - V gorah se je v dveh dneh zvrstilo več nesreč. Med drugim so se na območju Triglava 21. 8. zgodile tri nesreče, od tega ena tragična. Med plezanjem v severni triglavski steni se je pri padcu iz Tržaške smeri smrtno ponesrečil alpinist.

PONEDELJEK, 23. avgusta

LJUBLJANA - Število polno cepljenih proti covidu-19 med odraslimi v Sloveniji je preseglo 50 odstotkov. Z obema odmerkoma je bilo namreč po podatkih vlade cepljenih 859.451 oz. 50 odstotkov starejših od 18 let. Delež polno cepljenih med celotnim prebivalstvom je dosegel 41 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 63 odstotkov. Zaradi naraščajočega števila okužb sta poleg kliničnih centrov Ljubljana in Maribor covidne bolnike znova začeli sprejemati tudi Klinika Golnik in bolnišnica Celje. Velika težava je negovalni kader, ki ga je v celjski bolnišnici za pet odstotkov manj kot v drugem in tretjem valu. NIJZ je medtem za iskanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom za pol leta najel brežiško podjetje City Connect. Posel naj bi bil vreden 2,3 milijona evrov, mlademu podjetju pa je bil oddan brez javnega razpisa.

KIJEV - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil mednarodne konference, posvečene polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Podprl je skupno deklaracijo sodelujočih v novi Krimski platformi in ozemeljsko celovitost Ukrajine, obenem pa pozval k dialogu med Ukrajino in Rusijo na eni ter med EU in Rusijo na drugi strani.

TEL AVIV - Zunanji minister Anže Logar je bil na obisku v Izraelu, kjer se je srečal s svojim izraelskim kolegom Jairom Lapidom, pa tudi s predsednikom kneseta Mikijem Levijem in vodjo parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ramom Benom Barakom. Zavzel se je za reden dvostranski dialog. Vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete in generalni direktor Izraelskega nacionalnega kibernetskega direktorata Jigal Uno pa sta podpisala memorandum o sodelovanju na področju kibernetske varnosti.

LJUBLJANA - Ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je potekala mednarodna konferenca v DS. Premier Janez Janša je v uvodnem nagovoru med drugim poudaril, da bomo, če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, obsojeni na ponavljanje. Za doseg narodne sprave pa nas po njegovih besedah čaka še veliko dela. Predsednik DZ Igor Zorčič je ob dnevu spomina poudaril, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse pogostejše početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel.

LJUBLJANA/ŽIRI - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je začela postopek prodaje 100-odstotnega lastniškega deleža in vseh svojih terjatev, teh je za 28 milijonov evrov, do družbe Alpina iz Žirov. Morebitne ponudnike vabijo, da se za nadaljnje informacije obrnejo na svetovalca za prodajo, družbo KPMG.

LJUBLJANA - Deset let po hišnih preiskavah se je začel narok za obtožene kaznivih dejanj, povezanih z očitanimi nepravilnostmi pri porabi sredstev iz programa za razvoj Pomurja. Obtoženi krivde niso priznali. Njihovi odvetniki so zahtevali izločitev vrste dokazov, narok pa se bo nadaljeval čez dva meseca.

TOREK, 24. avgusta

LJUBLJANA - Prvič od sredine maja so v državi potrdili več kot 500 okužb z novim koronavirusom. Ob 508 odkritih primerih je bil delež pozitivnih testov 18,1-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 89 bolnikov, 19 jih je bilo v intenzivni negi, en bolnik s covidom je umrl. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je znašala 187. Po oceni NIJZ je bilo v državi 4015 aktivnih okužb. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v 99,3 odstotka od skupno 533 pozitivnih vzorcev na novi koronavirus, ki so jih analizirali med 8. in 15. 8., potrdili različico delta. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so v sklopu skupnih evropskih naročil na pobudo stroke prejeli 1000 odmerkov ameriškega zdravila REGN-COV2 za zdravljenje covida, v začetku julija pa izkazali tudi interes za 1000 odmerkov zdravila Sotrovimab farmacevtske družbe Glaxo Smith Kline.

SLOVENJ GRADEC - Na Koroškem se je po dolgih desetletjih čakanja in obljub začela gradnja hitre ceste v okviru tretje razvojne osi. Načrt Darsa je tretjo razvojno os od Šentruperta do Slovenj Gradca zgraditi do konca leta 2027. Dela na sklopu Jenina obsegajo gradnjo 1,15 kilometra hitre ceste, priključne ceste, viaduktov Jenina in Visočnik, mostu Jenina in še nekatera druga dela. Za pogodbeno vrednost 37,38 milijona evrov jih bo izvedel konzorcij gradbenih podjetij Pomgrad, Garnol, GGD in VOC Celje, pogodbeni rok za končanje del pa je 30 mesecev.

RAMALA - Zunanji minister Anže Logar je s palestinskim ministrom za zunanje zadeve in izseljence Riadom al Malikijem govoril o dvostranskem sodelovanju, razmerah v Palestini in aktualnem dogajanju v regiji. Sestal se je tudi s palestinskim premierjem Mohamedom Štajehom, s katerim sta se pogovarjala o vlogi EU v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je gostil deželno glavarko avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija Johanno Mikl-Leitner. Glavne teme pogovora so bile prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU, Zahodni Balkan in migracije, so sporočili z notranjega ministrstva. Govorila sta tudi o razmerah v Afganistanu. Mikl-Leitnerjeva se je srečala tudi s premierjem Janezom Janšo.

LJUBLJANA - Upravičenci do subvencioniranih vozovnic od 1. 9. ne bodo več omejeni na relacijo od doma do šole, temveč bodo lahko v prostem času brez omejitev potovali na vseh relacijah medkrajevnega javnega prevoza potnikov v Sloveniji, je napovedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Letne vozovnice bodo veljale 12 mesecev in ne zgolj za šolsko leto.

SREDA, 25. avgusta

LJUBLJANA - Šole in vrtci so prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Med drugim bo neupravičena odklonitev testiranja predstavljala kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil. Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT.

GORNJA RADGONA - Kmetje so ob sejmu Agra pripravili protest, s katerim so od kmetijskega ministra Jožeta Podgorška zahteval pošteno skupno kmetijsko politiko. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je po protestni vožnji okoli 60 traktoristov po Gornji Radgoni ministru prebral zahteve kmetov. Zahtevali so, da se kmetijstvu namenjeni denar v celoti obdrži v kmetijstvu. Nasprotovali so tudi prenosu 150 milijonov evrov sredstev iz prvega stebra neposrednih plačil v drugi steber kmetijske politike, kjer je denar za projekte in naložbe. Vlada je v odzivu na zahteve za strateški načrt kmetijske politike zagotovila dodatnih 100 milijonov evrov. Državni delež v okviru skupne kmetijske politike Sloveniji za obdobje 2023-2027 bo tako 350 milijonov evrov, evropski del pa ostaja pri 1,2 milijarde evrov.

LJUBLJANA/ANDRAŽ NAD POLZELO - Predsednik Borut Pahor je z delegacijo ameriškega senata slovesno počastil dan slovensko-ameriškega prijateljstva. Dejal je, da si Slovenija in ZDA delita enake vrednote, na tem pa bi lahko še dodatno okrepili zaupanje, prijateljstvo in zavezništvo. Sprejema v Vili Podrožnik so se udeležili tudi predstavniki gospodarskega, znanstvenega, kulturnega in športnega področja, ki si prizadevajo za prijateljstvo med državama. V Andražu nad Polzelo pa so ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva obeležili 77. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno. K spominski plošči so venec položili predsednik Pahor, premier Janez Janša in ameriški general Jason E. Bailey.

LJUBLJANA - Kriminalisti so opravili pogovor z notranjim ministrom Alešem Hojsom zaradi tvita, v katerem je komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani in uporabil svetopisemski citat ne meči biserov med svinje. Hojs je pojasnil, da je razgovor potekal v skladu z usmeritvami tožilstva, na podlagi kazenske ovadbe občana, ki ga dolži razžalitve slovenskega naroda. Po informacijah, ki so mu jih povedali policisti, pa človek, ki naj bi podal kazensko ovadbo, sploh ne obstaja. Dogajanje je zato ocenil kot precej škandalozno.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar je na uradnem obisku gostil ministra za zunanje in evropske zadeve Malte Evarista Bartola. Po srečanju sta poudarila, da so nujne reforme na področju evropske migracijske politike, izzive pa je treba reševati predvsem v državah izvora.

LJUBLJANA - Notranji minister Aleš Hojs se je prek videopovezave sestal s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolandom Sebastianom Schillingom. Med drugim sta govorila o razmerah v Afganistanu, vključno z morebitnimi migracijskimi in varnostnimi grožnjami.

LJUBLJANA - Nadzorni svet RTV Slovenija je v nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda, je za STA potrdil Tomšič. Grah Whatmough je v odzivu opozoril na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato da so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni.

LJUBLJANA - Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je sprejel sklep o objavi razpisov za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Oba razpisa bosta objavljena 30. avgusta, prijave pa bodo zbirali do vključno 14. 9. Aktualni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Jože Golobič je v izjavi novinarjem potrdil, da razmišlja o prijavi na razpis.

LJUBLJANA - Ob 101. obletnici požiga tržaškega Narodnega doma je izšla monografija Ogenj, ki je zajel Evropo zgodovinarjev Boruta Klabjana in Gorazda Bajca. Kot je na predstavitvi poudaril Bajc, je knjiga napisana zgodovinsko in ne politično pravilno. Dogodek so posvetili 108. rojstnemu dnevu pisatelja Borisa Pahorja, ki je bil priča požigu.

ČETRTEK, 26. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je določila je obveznost tedenskega testiranja na okužbo z novim koronavirusom tudi za študente, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Stroške testiranja bo kril državni proračun. Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati tudi vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Po novem bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le, če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu.

LJUBLJANA - Komisija za nadzor javnih financ je predlagala Komisiji za preprečevanje korupcije, naj preveri, ali je Janez Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mauritius že več let dopustuje z največjimi dobavitelji v zdravstvu.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so na srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naznanili pripravljenost za vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Pred začetkom nadaljnjega dela ESS bo pogajalska skupina pripravila dogovor o obnovitvi socialnega dialoga.

BEOGRAD - Predsednik DZ Igor Zorčič se je v okviru uradnega obiska v Srbiji srečal s predsednikom srbske skupščine Ivico Dačićem. Zorčič je izpostavil pomembno vlogo Srbije pri ohranjanju miru in zagotavljanju stabilnosti v regiji. Dačić pa je predstavil pobudo srbske strani za ustanovitev srbskega kulturnega centra v Sloveniji in pričakovanja po podelitvi enakega položaja srbski skupnosti, kot ga uživata italijanska in madžarska manjšina.

KOEBENHAVN - Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je na delovnem obisku srečal z danskim kolegom Jeppejem Kofodom. Pogovor je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Dansko, pregledu izvajanja prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in aktualnim mednarodnim temam, tudi Afganistanu.

LJUBLJANA - Zamejski pisatelj in pričevalec 20. stoletja Boris Pahor je praznoval 108. rojstni dan. Pahor že vse življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Čestitke je prejel tako iz vrst slovenske politike, kot tudi iz vrst zamejskih Slovencev. Predsednik republike Borut Pahor je ob tem zapisal, da so mu Slovenci za vse zelo hvaležni in nanj ponosni.

LJUBLJANA - Del očitkov zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženim v primeru Stožice, ki se nanaša na kazniva dejanja ponareditve ali uničenje poslovnih listin, je zastaral. Del očitkov je tako zastaral še pred sodno obravnavo, ki jo sodnica Mojca Kocijančič namerava opraviti decembra letos.

LJUBLJANA - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovno sojenje poslovnežu Sergeju Racmanu zaradi domnevnega oškodovanja upnikov družbe Kolosej za nekaj več kot dva milijona evrov. Tako kot na začetku sojenja maja 2019 je Racman tudi tokrat vse očitke zanikal.

tep/bst/np/ap
© STA, 2021