Tedenski pregled - svet od 20. do 26. 8.

Ljubljana, 27. avgusta - Zahodne države so pospešeno nadaljevale umik svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz Afganistana. Kljub pozivom ameriški predsednik Joe Biden vztraja pri umiku do konca meseca, tudi talibani so proti podaljšanju roka. Med evakuacijo se je na letališču zgodil tudi teroristični napad.

PETEK, 20. avgusta
        BRUSELJ - Zunanji ministri zveze Nato so na izrednem video zasedanju izrazili globoko zaskrbljenost nad zaskrbljujočimi dogodki v Afganistanu in pozvali k takojšnji prekinitvi nasilja.
        MOSKVA - Nemška kanclerka Angela Merkel je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom poudarila, da morata državi kljub sporom ohraniti dialog. Putina je pozvala k izpustitvi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.
        LONDON/WASHINGTON - Velika Britanija in ZDA sta ob prvi obletnici napada na ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega uvedli nove sankcije proti več ruskim državljanom, zaposlenim pri ruski obveščevalni službi FSB, ki jim očitajo načrtovanje in izvedbo napada na Navalnega.
        PARIZ - Gasilci so po petih dneh uspeli obvladati obsežen požar na jugu Francije. Požar je uničil več kot 8000 hektarjev površin v gorskem zaledju zaliva Saint-Tropez.
        SOFIJA - Šest tednov po predčasnih parlamentarnih volitvah v Bolgariji je propadel drugi poskus oblikovanja vlade, saj se je stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova odrekla mandatu za sestavo vlade. Sledil bo tretji poskus oblikovanja vlade, če ne bo uspešen, pa nove volitve.
        PEKING - Kitajski ljudski kongres je potrdil zakonodajo, ki parom dovoljuje, da imajo tretjega otroka. Z novo sprostitvijo politike na področju načrtovanja družine si oblasti prizadevajo za povečanje rodnosti v državi, ki še naprej upada.

SOBOTA, 21. avgusta
        KABUL - Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je prispel na pogovore o vzpostavitvi nove afganistanske vlade. Baradar se pogovarja s talibanskimi voditelji in predstavniki drugih političnih sil.
        KABUL - V kaosu in gneči v okolici kabulskega letališča je po podatkih britanskega obrambnega ministrstva umrlo sedem afganistanskih civilistov, po navedbah neimenovanega predstavnika Nata pa v enem tednu skupno že 20.
        ATENE - Grčija je zaradi bojazni pred novim valom beguncev iz Afganistana na meji s Turčijo postavila 40 kilometrov dolgo ograjo in nadzorni sistem, je sporočil grški notranji minister Mihalis Hrisohoidis.

NEDELJA, 22. avgusta
        KABUL - Talibani so sporočili, da je več sto njihovih borcev na poti v dolino Pandžšir, enega redkih delov države, ki še ni pod njihovim nadzorom. Tam se njihovi nasprotniki pripravljajo na dolgotrajen spopad, če jih talibani ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade.
        KIJEV - Nemška kanclerka Angela Merkel in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta Rusijo posvarila, naj plinovoda Severni tok 2 in svojega plina ne uporablja kot geopolitično orožje. Če bi se to zgodilo, bi lahko sledile sankcije, je posvarila Merklova.
        DUNAJ - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da ne želi sprejeti dodatnih beguncev iz Afganistana. Mednarodno skupnost je pozval k aktivnostim za izboljšanje položaja v Afganistanu in predlagal, naj Afganistanci pomoč poiščejo v sosednjih državah.
        BERLIN - Pet tednov pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji so socialdemokrati (SPD) glede na anketo inštituta za javnomnenjske raziskave Insa prvič po aprilu 2017 ujeli konservativno unijo CDU/CSU. Podpora obema znaša 22 odstotkov. Raziskava televizije NTV pa je 24. 8. celo pokazala rahlo prednost SPD pred CDU/CSU, kar se je zgodilo prvič po letu 2006.
        WASHINGTON - Uničujoče poplave v ameriški zvezni državi Tennessee so zahtevale najmanj 21 življenj. Padla je rekordna količina padavin, narasle reke so poplavile hiše in ceste, brez električne energije je ostalo na tisoče ljudi.

PONEDELJEK, 23. avgusta
        WASHINGTON - V ZDA so cepivu proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech izdali dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. Omenjeno cepivo je imelo doslej začasno dovoljenje za uporabo. Pentagon je po objavi napovedal, da bo cepljenje obvezno za vse pripadnike vojske, v New Yorku pa se morajo cepiti vsi zaposleni v javnih šolah.
        BERLIN - Nemški zdravstveni minister Jens Spahn se je zavzel za to, da bi glavno merilo pri uvajanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa ne bi bila več pojavnost okužb, temveč število hospitaliziranih covidnih bolnikov.
        VARŠAVA - Poljska je na meji z Belorusijo, ki spodbuja nezakonit prihod migrantov z Bližnjega vzhoda na ozemlje EU, začela graditi 2,5 metra visoko ograjo.

TOREK, 24. avgusta
        WASHINGTON - Skupina G7 je razpravljala o možnosti podaljšanja roka za umik iz Afganistana, a predsednik ZDA Joe Biden je vztrajal pri umiku ameriških sil iz Afganistana do 31. 8., razlog naj bi bile tudi teroristične grožnje. Skupina G7 je od talibanov sicer zahtevala, da omogočijo varen prehod za tiste, ki želijo zapustiti Afganistan, tudi po izteku roka za umik.
        KABUL - Talibani so sporočili, da afganistanskim državljanom ne bodo več omogočali dostopa do letališča v Kabulu, od koder bi odšli iz države.
        WASHINGTON - Svetovna banka je zamrznila pomoč Afganistanu, češ da so po prevzemu oblasti s strani talibanov "globoko zaskrbljeni" zaradi razmer v tej državi, zlasti glede pravic žensk.
        PARIZ - Po svetu je bilo doslej porabljenih pet milijard odmerkov cepiv proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki je pripravila pregled cepljenja po svetu na podlagi uradnih podatkov. Največji delež prebivalstva, 75 odstotkov, je cepljen v Združenih arabskih emiratih. Cepljenja sploh še niso začeli Burundi, Eritreja in Severna Koreja.
        ATENE - V Grčiji bodo morali necepljeni od 13. 9. sami plačevati za testiranje na novi koronavirus, je napovedal grški zdravstveni minister Vasilis Kikilias.
        WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je po večdnevnih pogajanjih sprejel 3500 milijard vreden proračunski okvir. S tem je predstavniški dom odprl vrata demokratom za obsežne proračunske izdatke na področju krepitve socialne varnosti.
        ALŽIR - Alžirija je prekinila diplomatske odnose s sosednjim Marokom. Za to so se odločili zaradi po njihovem sovražnih dejanj Maroka, ki mu med drugim pripisujejo soodgovornost za požare, ki so ta mesec pustošili po severu Alžirije.
        WASHINGTON - Zvezna država New York je dobila svojo prvo guvernerko. Po odstopu Andrewa Cuoma zaradi spolnega škandala je za newyorško guvernerko prisegla Kathy Hochul, dosedanja namestnica Cuoma, zvezno državo pa bo predvidoma vodila do decembra 2022.
        LONDON - V starosti 80 let je umrl bobnar skupine Rolling Stones Charlie Watts. Bil je član Rolling Stonesov od leta 1963. Leta 2004 se je zdravil zaradi raka na grlu.

SREDA, 25. avgusta
        MOSKVA - Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se dogovorila za krepitev usklajevanja glede Afganistana. Rusija in Kitajska želita okrepiti prizadevanja za boj proti grožnjam, ki po talibanskem prevzemu oblasti prihajajo iz Afganistana.
        ANKARA - Turčija je začela umikati svoje vojake iz Afganistana, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Ankara je tako opustila načrte o pomoči pri varovanju letališča v Kabulu po umiku ameriških enot,
        STRASBOURG/VARŠAVA - Evropsko sodišče za človekove pravice je naložilo Poljski in Latviji, da pomagata številnim migrantom iz Afganistana in Iraka, ki so obtičali na njuni meji z Belorusijo. Poljski premier Mateusz Morawiecki je 26. 8. zavrnil zahtevo in zatrdil, da je skupina migrantov na ozemlju Belorusije.
        ŽENEVA - Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se v svetu stabilizira, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V tednu od 16. do 22. avgusta je bilo po vsem svetu zabeleženih 4,5 milijona okužb, kar je precej manj kot v tednu prej. Število smrti zaradi covida-19 pa je ostalo približno enako pri 68.000.
        WASHINGTON - Učinkovitost cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Moderna je ob prevladujoči razširjenosti koronavirusne različice delta padla s predhodnih 91 na 66 odstotkov, je pokazala študija ameriškega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC).
        WASAHINGTON - Iz podjetja Johnson & Johnson so sporočili, da po prvih raziskavah poživitveni odmerek njihovega cepiva proti covidu-19 poveča imunsko zaščito posameznika. V dveh kliničnih študijah je drugi oziroma poživitveni odmerek sproži devetkratno povečanje protiteles.
        TEHERAN - Iranski parlament je potrdil ministrsko ekipo in izglasoval zaupnico vladi novega iranskega predsednika Ebrahima Raisija. Za novega zunanjega ministra pa so poslanci potrdili Hoseina Amirja Abdolahjana.
        RIM - V Italiji je več kot 750.000 ljudi podpisalo peticijo za legalizacijo evtanazije, s tem pa je presežen prag, potreben za izvedbo referenduma, so sporočili organizatorji. Referendum o legalizaciji evtanazije bi lahko razpisali že prihodnje leto.

ČETRTEK, 26. avgusta
        KABUL - Pred kabulskim letališčem sta se razstrelila samomorilska napadalca, nakar je sledilo streljanje. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Umrlo je najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih. Pentagon je sporočil, da je umrlo 13 ameriških vojakov, ter napovedal maščevanje.
        TIRANA/PRIŠTINA - Albanija in Kosovo sta sporočila, da sta pripravljena začasno sprejeti več tisoč Afganistancev. Albanija bo gostila okoli 4000 afganistanskih sodelavcev zveze Nato in njihovih svojcev, Kosovo pa bo sprejelo 2000 Afganistancev.
        STOCKHOLM - Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope, ki v primerjavi s prejšnjim tednom kaže na blažje poslabšanje razmer. Po novem sta rdeča tudi del Nemčije in cela Švedska.
        BERLIN - Evropska komisija je Nemčiji izplačala prva sredstva za okrevanje v vrednosti 2,25 milijarde evrov. Predplačila znašajo devet odstotkov sredstev, ki naj bi jih država prejela v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost.
        BERLIN/WASHINGTON - Nemška medijska skupina Axel Springer je podpisala dogovor o prevzemu ameriške medijske skupine Politico, vključno s preostalim polovičnim deležem v njuni skupni družbi Politico Europe. Koliko bo znašala kupnina, niso razkrili.
        SEUL - Južnokorejska centralna banka je na 0,75 odstotka dvignila obrestno mero in postala eno prvih večjih svetovnih gospodarstev, ki se je odločilo za to potezo, odkar so se stroški zadolževanja zaradi covida-19 znižali na rekordno nizko raven.

tep/spo/vb/sk/blm/sg/set/vb
© STA, 2021