Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - Afganistanski talibani so po sobotnem zavzetju Mazar-i-Šarifa brez odpora zavzeli še mesto Džalalabad, tako da zdaj nadzorujejo vsa večja mesta v državi razen prestolnice Kabul. Tudi od tam že poročajo o prihodu talibanov, a je njihov tiskovni predstavnik zatrdil, da imajo borci navodilo, da ostanejo na robu prestolnice. Medtem se iz Kabula pospešeno umikajo zaposleni na tujih veleposlaništvih.

PORT-AU-PRINCE - V sobotnem potresu z magnitudo 7,2 na Haitiju so po zadnjih podatkih umrli najmanj 304 ljudje, več kot 1800 je ranjenih, številne še pogrešajo. Nastala je tudi velika gmotna škoda, kljub izdanemu opozorilu o nevarnosti cunamija pa tega ni bilo. Haitijski premier Ariel Henry je razglasil izredne razmere, ki bodo trajale mesec dni.

BEJRUT - V eksploziji cisterne z gorivom na severu Libanona je umrlo najmanj 20 ljudi. Vzrok za eksplozijo še ni znan. V Libanonu, ki ga pesti huda finančna kriza, se že več mesecev spopadajo s pomanjkanjem goriva.

BUDIMPEŠTA - V nesreči avtobusa na Madžarskem je umrlo osem ljudi, osem je huje, 40 pa lažje ranjenih. Po navedbah policije je avtobus z madžarsko registracijo iz še neznanega razloga zapeljal z avtoceste, ki Budimpešto povezuje z Blatnim jezerom, ter se prevrnil.

JERUZALEM - Potem ko je Poljska v soboto potrdila zakon, ki omejuje pravico do zahtevkov za vrnitev premoženja, odvzetega po drugi svetovni vojni, je Izrael odpoklical svojega odpravnika poslov iz Varšave, zakon pa označil za protisemitskega. Zakon določa, da se lahko zahtevki vložijo največ 30 let po zasegu premoženja. Velik del po drugi svetovni vojni zaseženega premoženja je sicer pripadal judovski skupnosti.

HONGKONG - Iz hongkonške protestne koalicije Državljanska fronta za človekove pravice (CHRF), ki je pred dvema letoma pomagala organizirati odmevne proteste, s katerimi so prebivalci Hongkonga zahtevali več demokracije, so sporočili, da se zaradi kitajskega zatiranja razhajajo. Skupina CHRF, ki je bila ustanovljena leta 2002, se je zavzemala za nenasilne demonstracije.

TOKIO - Na Japonskem se spominjajo kapitulacije v drugi svetovni vojni. Premier Yoshihide Suga se je na slovesnosti spomnil žrtev, trije ministri njegove vlade pa so obiskali tempelj Yasukuni, kjer se spominjajo padlih za japonsko cesarstvo. Suga se v tempelj, kjer častijo tudi vojne zločince, ni odpravil, temveč je daroval zanj.

sk/mde/pa/sk
© STA, 2021