Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

MARIBOR - Najboljši gorski kolesarji v spustu se bodo danes pomerili na tekmi svetovnega pokala v Mariboru. V Bike parku na Pohorju bo v središču pozornosti nova evropska prvakinja, domačinka Monika Hrastnik, ki je bila v soboto v kvalifikacijah peta. Slovensko javnost je 27-letnica iz Lepe Njive že v nedeljo v spustu na EP na Pohorju navdušila z drugim naslovom evropske prvakinje, v svetovnem pokalu pa bo skušala priti do čim boljše uvrstitve. V moški konkurenci bosta nastopila Luka Berginc, na EP najboljši Slovenec s 13. mestom, ter Žak Gomilšček. V kvalifikacijah sta bila 20. oz. 51. Jure Žabjek, v zadnjih letih najbolj uspešni slovenski tekmovalec v svetovnem pokalu, je bil na 75. mestu prepočasen za nastop na tekmi.

MONTREAL - Čehinja Karolina Pliškova in Italijanka Camila Giorgi sta se uvrstili v finale teniškega turnirja WTA v Montrealu z nagradnim skladom 1,835 milijona dolarjev (1,56 milijona evrov). Finalistka Wimbledona Pliškova bo lovila svoj 17. naslov na turnirjih WTA, medtem ko si je Giorgijeva prvič v karieri priigrala finale. Četrta nosilka Pliškova je v polfinalu s 6:3 in 6:4 presenetila prvo nosilko, Belorusinjo Arino Sabalenka. Nepostavljena igralka Giorgijeva, šele 71. igralka z lestvice WTA, pa si je finale priigrala z zmago nad Američanko Jessico Pegula.

TORONTO - Rus Danil Medvedjev, prvi nosilec teniškega turnirja ATP v Torontu z nagradnim skladom 3,488 milijona dolarjev (2,97 milijona evrov), se je zanesljivo uvrstil v finale. Njegov tekmec v boju za zmago bo Američan Reilly Opelka, 32. igralec s svetovne lestvice. Opelka je priredil presenečenje v Torontu in v polfinalu po treh nizih premagal favoriziranega tekmeca, Grka Stefanosa Cicipasa. Drugi igralec sveta Medvedjev, ki je bil finalist Toronta 2019, pa je imel vseeno lahko delo z Isnerjem in ga je premagal v manj kot uri.

MADRID - Italijanski trener Carlo Ancelotti je vrnitev k španskemu podprvaku Realu Madridu začel z zmago. Beli so na prvi tekmi nove sezone la lige v gosteh pri Alavesu zmagali s 4:1. Zadetke za Real so dosegli Karim Benzema (48., 62. minuta), Nacho (56.) in Vinicius Junior v sodnikovem dodatku. Edini gol za gostitelje je dosegel Joselu z bele točke (65.). Na vseh preostalih treh so bili remiji. Cadiz - Levante je bilo 1:1, prav tako Mallorca - Betis, medtem ko se je tekma Osasuna - Espanyol končala brez zadetkov. Branilec naslova je Atletico Madrid slovenskega zvezdnika Jana Oblaka, ki ga nastop v novi sezoni primera division čaka danes, ko se bodo atleti pomerili v gosteh pri Celti.

am/zza/alz/am
© STA, 2021