Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ATENE - V Grčiji se 11. dan zapored nadaljujejo obsežni požari, ki pustošijo po gozdovih in ogrožajo naselja. Najmanj 1450 grških gasilcev ob pomoči ekip iz drugih držav nadaljuje boj proti petim večjim požarom severno od Aten, ognjenim zubljem na otoku Evija in trem požarom na Peloponezu. Oblasti na otoku Evija so zaprosile za dodatno letalsko podporo pri gašenju požarov na njihovem območju, saj se ogenj nezadržno širi.

VARŠAVA - Poljska bo pri svoji pravosodni reformi, ki sproža zaskrbljenost v Bruslju, naredila korak nazaj. Kot je napovedal predsednik vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski, bodo ukinili disciplinski senat vrhovnega sodišča v trenutni obliki. Ta glede na nedavno odločitev Sodišča EU ni skladen s pravom unije.

PALERMO - Oblasti na Siciliji so zaradi gozdnih požarov, ki divjajo na med turisti priljubljenem otoku, za šest mesecev razglasile izredne razmere. Kot je odločitev utemeljil deželni predsednik Nello Musumeci, na Siciliji gori že od konca julija, tveganje pa zaradi napovedanih vremenskih razmer ostaja tudi v prihodnjih tednih. Ognjeni zublji sicer ob izjemno visokih temperaturah pustošijo tudi drugod po jugu Italije.

SAN FRANCISCO - Požar Dixie, ki trenutno divja po Kaliforniji, je postal tretji največji v zgodovini te ameriške zvezne države, saj je zajel že več kot 1750 kvadratnih kilometrov površin pri gorovju Sierra Nevada. Doslej so ga omejili le 35-odstotno. V četrtek in petek je uničil mestece Greenville, od koder so pravočasno evakuirali njegovih 800 prebivalcev.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je v petek že drugič podaljšala moratorij na odplačevanje študentskih posojil, ki ga je zaradi pandemije covida-19 prvič uvedla vlada Donalda Trumpa marca lani. Vse več podjetij v ZDA pa zaradi nadaljevanja pandemije uvaja obvezno cepljenje za svoje zaposlene.

RIM - Nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte je bil z veliko večino izvoljen za voditelja Gibanja pet zvezd. Na glasovanju ga je podprlo več kot 92 odstotkov od nekaj več kot 67.000 volilnih upravičencev, so v petek sporočili iz stranke. Gibanje pet zvezd je bilo od januarja lani, ko je tedanji predsednik stranke Luigi Di Maio odstopil, brez pravega vodstva.

NEW YORK - Ena od žensk, ki demokratskega guvernerja države New York Andrewa Cuoma obtožujejo spolnega nadlegovanja, je pri šerifu okrožja Albany vložila kazensko ovadbo. Nekdanja sodelavka Cuoma trdi, da ji je segel pod srajco in jo grabil za prsi. Podobnega obnašanja Cuoma obtožuje skupaj 11 žensk, gre pa za prvo kazensko ovadbo.

SYDNEY - V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so že tretji zaporedni dan zabeležili doslej najvišje število novih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so še 319 novih primerov prenosa virusa med prebivalstvom in pet smrtnih žrtev covida-19. Epidemija se krepi tudi v mestu Melbourne v zvezni državi Viktorija, kjer intenzivno iščejo vir zadnjih izbruhov.

MANAGUA - Osrednja volilna komisija v Nikaragvi je v petek odvzela možnost nastopa glavne opozicijske stranke na predsedniških volitvah 7. novembra. Stranka Državljani za svobodo je na čelu tabora Državljansko zavezništvo za svobodo, ki velja za glavnega nasprotnika ponovni izvolitvi predsednika Daniela Ortege. Volilna komisija je tej stranki odvzela pravni status. S tem se še krepijo pritiski na politično opozicijo v državi.

spo/spo
© STA, 2021