Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 1. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KANDAHAR/HERAT - Na jugu in zahodu Afganistana potekajo siloviti spopadi za tri ključna mesta, ki jih skušajo talibani iztrgati iz rok afganistanskih varnostnih sil. Potem ko so v minulih tednih in mesecih osvojili pomembne zmage na podeželju, je talibanom zdaj uspelo vdreti v dele Herata, Laškar Gaha in Kandaharja. Usoda teh mest bi se lahko izkazala za ključno za prihodnost Afganistana, potem ko se bodo jeseni iz njega dokončno umaknili vsi tuji vojaki. Krepijo se svarila, da deželi pod Hindukušem grozi ponovna humanitarna kriza.

SARAJEVO - Položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH je uradno prevzel Christian Schmidt. V Sarajevo je nemški politik v soboto prispel v zaostrenih razmerah, saj oblasti Republike srbske zaradi zadnje poteze njegovega predhodnika Valentina Inzka, ki je uvedel zaporne kazni za vse, ki zanikajo sodno dokazana dejstva o vojnih zločinih, vključno z genocidom v Srebrenici, grozijo z bojkotom institucij BiH in celo odcepitvijo. Obenem Srbi ob podpori Rusije ne priznavajo imenovanja Schmidta.

ATENE/ISTANBUL - V Turčiji in Grčiji se že več dni borijo z obsežnimi gozdnimi požari, obenem pa jih pesti hud vročinski val. V Turčiji se je število žrtev najhujših požarov v zadnjih letih povzpelo na šest, več sto ljudi so prepeljali v bolnišnico. Evakuirali so že tudi številne turiste. Na grškem Peloponezu so medtem zaradi opeklin in težav z dihanjem v bolnišnico prepeljali 16 ljudi, doslej so evakuirali pet vasi. Vročinski val v Grčiji meteorologi označujejo za zgodovinskega.

DUNAJ/BENETKE/CATANIA - Avstrijo ta konec tedna pestijo huda neurja. Ponoči je bilo med drugim napeto na jugu zvezne dežele Spodnja Avstrija. V okrožju Neunkirchen so se spopadali s točo in poplavami, na Dunaju je veter dosegal hitrosti 110 kilometrov na uro. Poplavljalo je tudi v deželah Salzburg, Štajerska in Tirolska. Tudi Italija se že več dni spopada z ekstremnim vremenom - vročino in požari na jugu ter močnim deževjem na severu. Rdeči alarm so med drugim razglasili v Lombardiji, kjer je močno deževje na območju jezera Como sprožilo poplave in plazove.

PARIZ/RIM/LOCARNO/BERLIN/TEL AVIV - V več evropskih mestih, pa tudi v izraelskem Tel Avivu, so v soboto potekali množični protesti nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 in strožjih zajezitvenih ukrepov, za katere se spričo ponovnega naraščanja okužb z novim koronavirusom, predvsem zaradi različice delta, odloča vse več držav. Največ protestnikov, kar 204.000, se je znova zbralo na ulicah številnih francoskih mest. Na več protestih so izbruhnili izgredi, ponekod je policija uporabila vodne topove in solzivec. V Italiji se je na tisoče protestnikov med drugim zbralo v Rimu, Milanu, Firencah, Padovi, Bologni, Genovi in Neaplju. V Švici so protestirali v Locarnu. V Berlinu so oblasti proteste prepovedale.

WASHINGTON - Milijoni Američanov bi lahko v bližnji prihodnosti ostalo brez domov, potem ko se v ZDA v nedeljo izteka moratorij na deložacije tistih, ki zaradi pandemije covida-19 niso zmogli plačevanja najemnin. Bela hiša je pred dnevi sporočila, da zaradi odločitve vrhovnega sodišča ne more podaljšati 11-mesečnega moratorija, zato je pozvala kongres, naj to stori. A republikanski kongresniki so se pri tem uprli demokratom, nakar je predstavniški dom kongresa v petek prekinil delo in se odpravil na sedemtedenske počitnice, ne da bi pred tem obnovil moratorij.

BENETKE - Velike križarke odslej ne smejo več vpluti v središče Benetk. Tako je pred časom odločila italijanska vlada s ciljem zaščititi sistem beneške lagune. Največje ladje bodo tako preusmerjene v beneško industrijsko pristanišče Marghera. Odločitev italijanske vlade o prepovedi vplutja v središče Benetk, ki so kot izjemna arhitekturna mojstrovina od leta 1987 uvrščene na seznam Unescove kulturne dediščine, je sledila večletnim opozorilom, da lahko velike križarke mestu povzročijo nepopravljivo škodo.

FRANKFURT - Nemški potovalni velikan TUI je zaključil prodajo deleža v španski hotelski verigi Riu. V prvi tranši je zanjo prejel 541 milijonov evrov, prihodek pa namerava porabiti za zmanjševanje zadolženosti. Riu bo do leta 2023 nemški potovalni skupini za njen 49-odstotni delež v hotelih, ki so bili doslej v skupni lasti družb, plačal še nadaljnjih 130 milijonov evrov. Portfelj sicer sestavlja 19 obstoječih hotelov ter dva, ki sta še v fazi gradnje.

BENETKE - V reviji Scientific Reports objavljena študija razkriva obstoj antične rimske ceste na območju Benetk, ki pa je danes potopljena pod morsko gladino. Odkritje, ki vključuje ostanke rimskih dokov v bližini kanala Treporti, priča o tem, da je bilo območje naseljeno že več stoletij pred ustanovitvijo mesta Benetke.

jav/pa/bdo/rp/sg/mg/uk/tv/jav
© STA, 2021