36 dni do OI - Origami

Ljubljana, 17. junija - Origami je japonska umetnost, ki temelji na prepogibanju papirja v različne like oziroma skulpture. Sama beseda origami je zloženka japonskih besed ori, kar pomeni pregibanje, in kami, kar predstavlja papir oziroma duha in boga. Univerzalno pravilo origamija je: nič škarij in nič lepila.

Kitajska, Suzhou.
Izdelava origamijev.
Foto: Xinhua/STA

Poznavalci origamija pravijo, da ni oblike, ki je z origamijem ne bi mogli doseči. Na Japonskem je največji origami ptica, visoka 86 metrov, ki jo je delalo 800 ljudi.

Večina papirjev origami ima eno stran obarvano z vzorcem, druga pa je bela ali enobarvna, običajno so listi dimenzij 15 cm x 15 cm.

Umetnost origamija, sprva imenovana orikata, sega v prvo ali drugo stoletje našega štetja, najstarejša zapisana navodila japonskih mojstrov pa so iz 18. stoletja.

Celo Samuraji so se ob treningih borilnih veščin pripravljali z izdelovanjem origamijev. Tehnika naj bi pomagala doseči optimalno in sproščeno stanje osredotočenosti. Samuraji so si med sabo podeljevali žerjave, simbol časti, zvestobe, sreče in miru. Ta tradicija je na Japonskem ostala živa.

Dandanes origami oziroma tehnike prepogibanja in razvijanja papirja uporabljajo za pridobivanje električne energije s konceptom statične elektrike, za prihodnost pa strokovnjaki napovedujejo, da bo origami lahko napajal celo majhne elektronske naprave za domače gospodinjstvo.

Ameriška vesoljka agencija Nasa raziskuje tehnike origamija, da bi oblikovala učinkovite sončne panele ali vesoljske ladje, ki bi človeka hitreje popeljale v druge sončne sisteme.

lr/zzb
© STA, 2021