Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vnovič delujoča podjetja postopno do polnega obratovanja

Ljubljana/Novo mesto/Odranci/Begunje na Gorenjskem/Nazarje/Šempeter pri Gorici, 14. aprila - Vnovič delujoča podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, to prilagajajo razmeram v podjetju, zalogam, naročilom in razmeram v transportu. Ta teden se je tistim, ki proizvodnje niso ustavili, pridružilo nekaj podjetij, prihodnji teden bodo na vrsti nova, med njimi denimo Revoz.

Novo mesto.
Tovarna Revoz v Novem mestu.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Vodstvo novomeške avtomobilske tovarne Revoz, ki je po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, je zaposlene med prazniki obvestilo, da je vnovični zagon proizvodnje predviden v torek, 21. aprila. Družba, ki zaposluje približno 3400 ljudi, bo proizvodnjo zagnala postopno, sprva v eni izmeni, so napovedali.

Kot so dejali, je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault". Ob tem so zatrdili, da si bo podjetje tako kot vsa skupina prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo možno. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo ukrepe za ustrezno delovanje in odgovor na pričakovanja svojih kupcev.

Proizvodnjo bo v ponedeljek, 20. aprila, v polni postavi nadaljevalo podjetje Carthago. Slovenska podružnica nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje skoraj 850 ljudi, je proizvodnjo začasno ustavila 19. marca, sedaj proizvodne procese izvršuje v delni zasedenosti, približno 25-odstotno. "V prihodnjih dneh bomo obseg proizvodnje varno povečevali," so za STA povedali v družbi.

V Elanu se je danes na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

Kot je pojasnil podpredsednik Elanove uprave Leon Korošec, je na delo danes prišlo nekaj več kot 300 ljudi. V štiritedenskem premoru so novim razmeram prilagodili delovne in proizvodne procese, od urnikov prihodov do odmorov in malice. Pripravili so varnostne protokole in priskrbeli delovno zaščitno opremo.

Zaposlene so tudi razdelili v več izmen, da jih je čim manj skupaj na enem mestu. "Vse to z namenom, da zagotovimo kar se le da varne delovne razmere," je izpostavil Korošec in pojasnil, da so zaenkrat tako z zaščitno opremo kot tudi z naročili za vsaj naslednjih nekaj tednov dobro preskrbljeni.

Da so ukrepi primerni in dobro pripravljeni, je ocenil tudi predsednik Elanovega sindikata Avguštin Pirkovič in dodal, da bodo v primeru, da se bo izkazalo za potrebno, določene ukrepe tudi prilagodili, tako da bodo stvari tekle čim bolje.

Tudi v kranjski tovarni Goodyear Dunlop Sava Tires so danes v omejenem obsegu zagnali proizvodnjo, pri čemer so poskrbeli za okrepljene varnostne ukrepe. Za zagon so se odločili na podlagi trenutnih tržnih potreb in ustreznega vzdrževanja nivoja zalog. "Na vsakodnevni bazi pozorno spremljamo stanje zalog naših pnevmatik in vsesplošne razmere tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi, čemur ustrezno prilagajamo naše načrte," pojasnili za STA.

Tudi v Gorenju so začeli z delom v Velenju v vseh tovarnah po nekoliko prilagojenem režimu, ki se prilagaja trenutnemu planu dnevne proizvodnje in naročilom. Ta so zaradi globalne pandemije nekoliko nižja, kot je za ta čas običajno, vendar pa so nekatera tudi vezana na določen datum in jih je treba zaključiti pravočasno, so pojasnili v Gorenju.

Zaradi nekoliko manjšega obsega dnevne proizvodnje je ta teden na čakanju na delo doma iz poslovnega razloga, zaradi zagotavljanja otroškega varstva ali pa zaradi ukinitve javnega prevoza še skupaj 429 od 3021 zaposlenih v Gorenju. S proizvodnjo v tovarnah so danes oziroma v ponedeljek začeli tudi na Češkem in v Srbiji.

V BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, so navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato danes navzoča že večina sodelavcev," so dodali.

Nekatera podjetja, ki so proizvodnjo prekinila, so to zagnala že v prvi polovici tega meseca. V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele 6. aprila, delo na montažnih linijah pa je steklo 7. aprila. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas.

V nekaterih podjetjih pa datuma ponovnega zagona še ne vedo. V hoški Magni okoli 200 zaposlenih še ni začelo proizvodnje in razen tistih, ki opravljajo najnujnejša dela, ostajajo doma. Za zdaj odločitve o tem, kdaj bodo začeli s postopnim ponovnim uvajanjem proizvodnje v njihovi novi lakirnici, ki so jo začasno ustavili sredi marca, še niso sprejeli.

Kot so povedali za STA, so pri tem odvisni od svoje matične tovarne v Gradcu, kjer s proizvodnjo prvih avtomobilov v dveh izmenah začenjajo danes. V prvi fazi s proizvodnjo mercedesa B, medtem ko naj bi proizvodnja jaguarja, za katerega karoserije lakirajo prav v Hočah, stekla predvidoma prihodnji teden.

V družbi Mahle, kjer so proizvodnjo nadzorovano zaustavili 20. marca, so se odločili, da v tem tednu še ne bodo zagnali proizvodnje. V družbi iz Šempetra pri Gorici, ki ima svoje hčerinske družbe še v Bovcu in Komnu, bodo zaposleni doma na čakanju vsaj do 19. aprila, so sporočili. Dodali so, da še vedno poteka delo od doma za zaposlene iz podpornih služb, ki so nujni za trenutno organiziranost poslovanja. Izjeme pri tem so le posamezne službe, ki oskrbujejo trg s ključnimi komponentami.

Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation itd. Proizvodnja v nekaterih, kot so Tab, Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, deluje v zmanjšanem obsegu.

Medtem ko nekatera podjetja danes zaganjajo proizvodnja, pa jo Eta Cerkno, ki je v času naraščajoče krize delovala brez prekinitve, sedaj začasno ustavlja. Ta in prihodnji teden bodo vsi zaposleni v Eti na čakanju, so sporočili iz podjetja. Za korekcijo delovnega časa so se v prizadevanju po ohranitvi zaposlovanja odločili glede na predvidena naročila v preostanku aprila in maja. Družba Eta Cerkno se je namreč tako kot celotni koncern E.G.O. kot del verige bele tehnike znašla v vrtincu globalne krize, so povedali.

tzu/bdo/rbo/gm/lpc/rr/uk/bg/jb
© STA, 2020