Pregled - novi koronavirus, 4. 4. (sobota)

Ljubljana, 4. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v soboto, 4. aprila.

Hrvaška, Zagreb.
Trenutno stanje glede okuženih s covidom-19 po svetu ter podatki o številu umrlih in ozdravljenih.
Foto: Hina/STA

SLOVENIJA

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek opravili 1188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Zaradi covida-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, v intenzivni negi 31, dve osebi sta umrli, je na Twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22. Število okuženih z novim koronavirusom med oskrbovanci domov za starejše pa se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo.

BRDO PRI KRANJU - Na Brdu pri Kranju je vladna delovna skupina, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, s predstavniki gospodarstva in kmetijstva razpravljala o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu v drugem protikoronskem zakonu. Kot je pojasnil minister, so oblikovali predloge na področjih trga dela, financ, davkov, turizma in kmetijstva. Gre za eno od petih delovnih skupin, ki bodo do četrtka pripravile predloge, na podlagi katerih bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi zakonski sveženj.

LJUBLJANA - Slovenske ceste so bile manj polne kot minuli konec tedna, tudi večjega števila kršitev policija ne zaznava, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Policija ta vikend izvaja poostreni nadzor spoštovanja odloka o prepovedi gibanja zunaj občin, osredotočili so se na dostope do turističnih točk. V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner pa je ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči pojasnil, da policija kljub drugačnim napovedim zaenkrat ni premeščala policistov z meje v notranjost države, trenutno namreč razmere obvladujejo.

LJUBLJANA - Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je na novinarski konferenci zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

LJUBLJANA - Z ministrstva za javno upravo so v petek vsem upravnim enotam poslali dopis, s katerim so med nujne postopke med drugim dodali izdajanje nekaterih aktov, kot so gradbena in obrtna dovoljenja. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob tem pojasnil, da vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, zato bodo upravne enote po nujnem postopku obravnavale izdajanje aktov, nujnih za javnoinfrastrukturne, večje investicijske in stanovanjske projekte.

VELENJE/POSTOJNA/LENDAVA - Skupinske karantene v Velenju, Postojni in Lendavi je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, zapustila večina oseb. Po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina jih v Velenju ostaja sedem, med njimi dva okužena, v Lendavi poleg sedmih okuženih še štiri, v Postojni pa skupaj z dvema okuženima 15 oseb. Tisti, pri katerih okužbe niso potrdili, se z vseh treh lokacij pripravljajo na odhod domov v prihodnjih dneh. Je pa v petek iz Londona v Postojno prišlo še pet oseb, ki rezultate testiranja na okužbo s covidom-19 še čakajo.

LJUBLJANA - Slovenija še ni podpisala nobene pogodbe v okviru skupnega javnega naročila Evropske unije (EU) za zaščitno opremo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pojasnili so, da ko bo Evropska komisija pridobila naročeno opremo, bo države članice pozvala k sklenitvi pogodb. "V okviru skupnega javnega naročila bo, z vidika pospešitve postopka, Evropska komisija v imenu vseh sodelujočih držav članic podpisala okvirne pogodbe s ponudniki opreme po predhodni ocenitvi ponudb. Nato bodo posamezne države članice oddale naročila za določeno vrsto opreme v okviru razpoložljivih količin in po pogojih, navedenih v okvirnih pogodbah," so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - V tednu med 9. in 15. marcem se je prodaja moke, riža in testenin v primerjavi s primerljivim obdobjem pred letom dni v Sloveniji povečala za več kot 300 odstotkov, kažejo podatki agencije Nielsen. Pri žitnih kosmičih, žitaricah za kuhanje, konzerviranem mesu in vnaprej pripravljenih omakah in juhah v vrečkah je rast med 200- in 300-odstotna.

VELENJE - Uprava družbe Hisense Gorenje se je odločila, da bo zaradi trenutnih razmer ob epidemiji novega koronavirusa podaljšala zaustavitev vseh svojih evropskih tovarn še za en teden, torej do 10. aprila, so sporočili iz družbe. Njihove tovarne so zaprte od 23. marca. V velenjskih tovarnah bodo z delom začeli 14. aprila.

LJUBLJANA - Družba BTC, ki upravlja ljubljansko nakupovalno središče BTC City, bo v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa večjim najemnikom podaljšala rok za plačilo najemnin, manjšim oz. bolj ogroženim pa poleg tega še dodatno stopila naproti. S težavami zaradi zaprtja trgovin se je v BTC danes seznanil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SVET

HOLMEC - Mejni prehod Holmec bo od ponedeljka ob določenih urah znova odprt. Avstrija je namreč v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu sklenila zapreti več manjših mejnih prehodov, a se je zunanji minister Anže Logar v neposrednih pogovorih z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti za izjemo, so sporočili z MZZ.

ZAGREB - Na hrvaškem letalu iz Rima, s katerim se bodo v domovino vrnili hrvaški državljani, bo tudi pet slovenskih državljanov, so sporočili na novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Izpostavili so tudi, da so v petek zvečer za covidom-19 umrle še štiri osebe, kar pomeni, da je na Hrvaškem tej bolezni podleglo 12 ljudi.

RIM - V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 681 smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Število žrtev je tako prvič po več kot tednu dni padlo pod 700. V Italiji je za covidom-19 do zdaj umrlo 15.362 ljudi, kar je največ na svetu. Do zdaj so potrdili 124.632 primerov okužbe, v zadnjih 24 urah se je njihovo število povečalo za štiri odstotke.

MADRID - V Španiji so v zadnjem dnevu zabeležili 809 smrtnih žrtev epidemije novega koronavirusa. Potem ko so še v četrtek poročali o 950 žrtvah, je zdaj dnevno število umrlih že drugi dan zapored upadlo. Se je pa njihovo skupno število povzpelo na 11.744. Več ljudi je zaradi covida-19 umrlo le še v Italiji.

LONDON - Iz Velike Britanije poročajo o 708 novih smrtnih žrtvah covida-19, kar je največje število umrlih v enem dnevu doslej. Med umrlimi je po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi petletni otrok. Število okužb se je medtem povečalo za 3735 na skoraj 42.000. Premier Boris Johnson je državljane ponovno pozval k upoštevanju navodil o karanteni.

BERN - Število okuženih z novim koronavirusom se je danes v Švici povzpelo nad 20.000, število umrlih pa nad 500. V enem samem dnevu so okužbo potrdili pri skoraj 1000 ljudeh, umrlo jih je 76. Po številu okužb na prebivalca Švica sodi med najbolj prizadete, res pa je, da gre za eno od držav, v katerih so opravili tudi največ testiranj.

BUDIMPEŠTA - Na Madžarskem bodo morali multinacionalke, banke, politične stranke in občinski sveti prispevati k blaženju gospodarskih posledic novega koronavirusa. Sveženj posebnih davkov in obveznih prispevkov je del ekonomskega akcijskega načrta za boj proti posledicam virusa, je pojasnil Gergely Gulyas iz kabineta premierja Viktorja Orbana.

DUNAJ - Avstrijski policisti strogo nadzirajo spoštovanje ukrepov omejitve gibanja, s katerimi želijo doseči zmanjšanje socialnih stikov. Kljub temu so doslej zabeležili številne kršitve in do petka sprožili več kot 14.000 postopkov zoper kršitelje predpisov. Ob napovedanem lepem vremenu napovedujejo še okrepljen nadzor, poročajo tuje tiskovne agencije.

PEKING - Na Kitajskem so se ob prazniku mrtvih ob deseti uri po lokalnem času s triminutnim molkom spomnili žrtev covida-19, zastave pa so spustili na pol droga. V spomin na žrtve so v državi odpovedali vse javne dogodke.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek Američanom prenesel priporočilo centra za nadzor nad boleznimi (CDC), naj zaradi koronavirusa v javnosti nosijo maske oziroma neka doma narejena pokrivala za čez nos in usta, vendar si sam ne more zamisliti, da bi nosil kaj takega in tega ne bo počel.

ŠPORT

DALLAS - Vsi trije člani fundacije Uresničimo sanje, košarkar Luka Dončić, nogometaš Jaka Bijol in hokejist Robert Kristan, so hvaležni vsakemu posebej, ki je prispeval po svojih zmožnostih. "Odločili smo se, da bo šel denar za nakup mask z visoko zaščito FFP3, ki jih v Sloveniji primanjkuje. Maske so naročene, plačane in na poti v Slovenijo," so sporočili. Dobrodelna fundacija Uresničimo sanje zbira denar za dober namen, člani fundacije si želijo pomagati otrokom iz socialno šibkejših družin, da bi se lahko ukvarjali s športom, ki jih veseli in za katerega pokažejo nadar

DUNAJ - Avstrijski minister za šport in podkancler Werner Kogler je vodilnim predstavnikom avstrijskih športnih zvez sporočil, da bodo vrhunskim športnikom in športnicam kljub pandemiji novega koronavirusa v kratkem dovolili vadbo. Trening naj bi najprej začeli v manj tveganih športih, kjer ni neposrednega stika s tekmeci, kot je npr. tenis, postopoma pa bi vadbo omogočili tudi tekmovalkam in tekmovalcem v moštvenih športih. Kogler je ob tem napovedal tudi denarno pomoč za klube in zveze, ki so se po izbruhu pandemije znašli v težkem položaju. Finančna pomoč za šport naj bi bila vredna nekaj sto milijonov evrov. V Avstriji so po dosedanjih podatkih okužbo z novim koronavirusom ob 98.343 opravljenih testiranjih potrdili pri 11.589 ljudeh, število umrlih pa se je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v petek s 168 povzpelo na 186. Zaradi okužbe se v avstrijskih bolnišnicah trenutno zdravi 1074 ljudi, od tega jih je 245 na intenzivni negi.

BARCELONA - Xavi Hernandez, nekdanji španski nogometni as, zvezdnik Barcelone, zdaj pa trener v katarskem Al Saddu, se je po vzgledu nekdanjih soigralcev odločil donirati denar kliniki v Barceloni, poroča Marca. Tako kot nekateri njegovi nogometni prijatelji je v boju proti novemu koronavirusu tudi on prispeval milijon evrov, ki jih bo klinika porabila za nakup opreme in financiranje raziskav. Že pred njim so po milijon evrov prispevali tudi drugi zdajšnji ali nekdanji člani Barcelone Lionel Messi, Pep Guardiola in brata Alcantara.

AMSTERDAM - Mednarodno združenje profesionalnih nogometašev FIFPro je v luči popolne blokade športnih dejavnosti zaradi pandemije koronavirusa v izjavi za javnost izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi negotovega položaja, v katerem so se znašli poklicni igralci nogometa. Številni si namreč ne morejo privoščiti znižanja plač. Številni poklicni nogometaši po vsem svetu zaslužijo malo več, kot znaša povprečni dohodek in si med koronavirusno krizo ne morejo privoščiti znižanja plače, je sporočila mednarodna zveza nogometašev. Po vsem svetu obstajajo igralci z minimalno plačo, vsako znižanje pa ima lahko drastične osebne posledice.

ZÜRICH - Mednarodna nogometna zveza Fifa je v petek odpovedala vsa tekmovanja pod njenim okriljem, prijateljske nogometne tekme, do konca junija zaradi pandemije koronavirusa, so poročale tuje tiskovne agencije. Med odpovedanimi tekmami je tudi junijski finale lige narodov Severne in Srednje Amerike ter Karibov Concacaf. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je Fifa oblikovala delovno skupino, ki bo pripravila vse potrebno za dvig starostne meje udeležencev olimpijskega nogometnega turnirja v Tokiu, ki bo po novem poleti leta 2021. Krovna svetovna federacija za nogomet se je tudi odločila, da bo v sodelovanju s celinskimi zvezami pripravila spremenjeni koledar kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022.

spc/zza/jk/spc
© STA, 2020