Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 4. aprila - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Slovenija še ni podpisala nobene pogodbe v okviru skupnega javnega naročila Evropske unije (EU) za zaščitno opremo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pojasnili so, da ko bo Evropska komisija pridobila naročeno opremo, bo države članice pozvala k sklenitvi pogodb. "V okviru skupnega javnega naročila bo, z vidika pospešitve postopka, Evropska komisija v imenu vseh sodelujočih držav članic podpisala okvirne pogodbe s ponudniki opreme po predhodni ocenitvi ponudb. Nato bodo posamezne države članice oddale naročila za določeno vrsto opreme v okviru razpoložljivih količin in po pogojih, navedenih v okvirnih pogodbah," so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - V času epidemije novega koronavirusa, ko so šole zaprte, je internet močno obremenjen. Izobraževanje na daljavo poteka po ustaljenem, večinoma dopoldanskem urniku, in tako uporabniki do storitev dostopajo hkrati. To pa pomeni veliko breme za strežniško infrastrukturo in povezave do uporabnikov, so sporočili iz Arnesa. V tem javnem zavodu, ki upravlja omrežje in storitve za izobraževalne, raziskovalne in kulturne ustanove v Sloveniji, so morali v zelo kratkem času poskrbeti za nadgraditev povezav. A čeprav so dodali nove strežnike, so bili ti še vedno preobremenjeni. Na dan zaprtja šol se je število uporabnikov povečevalo z neverjetno hitrostjo, kot pravi cunami, so ponazorili.

LJUBLJANA - V tednu med 9. in 15. marcem se je prodaja moke, riža in testenin v primerjavi s primerljivim obdobjem pred letom dni v Sloveniji povečala za več kot 300 odstotkov, kažejo podatki agencije Nielsen. Pri žitnih kosmičih, žitaricah za kuhanje, konzerviranem mesu in vnaprej pripravljenih omakah in juhah v vrečkah je rast med 200- in 300-odstotna.

VELENJE - Za 40 oseb, ki po vrnitvi iz Španije že teden dni prestajajo karanteno v velenjskemu hotelu Paka, je minister za zdravje Tomaž Gantar danes odredil, da z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču. Dve osebi, ki sta okuženi z novim koronavirusom, pa ostajata v karanteni, so danes sporočili iz štaba civilne zaščite Zahodne Štajerske.

LJUBLJANA - Družba BTC, ki upravlja ljubljansko nakupovalno središče BTC City, bo v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa večjim najemnikom podaljšala rok za plačilo najemnin, manjšim oz. bolj ogroženim pa poleg tega še dodatno stopila naproti. S težavami zaradi zaprtja trgovin se je v BTC danes seznanil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SVET

BRUSELJ - Novi koronavirus je znova razklal EU na sever in jug, kot pred leti finančna kriza. A tokrat se vrstijo opozorila, da je položaj povsem drugačen in da je izbira jasna: sever bo solidaren z jugom ali pa unije več ne bo. Italija ob podpori drugih južnih članic zahteva skupno zadolževanje, čemur pa Nemčija ob podpori severnih držav odločno nasprotuje.

PEKING - Na Kitajskem so se ob današnjem prazniku mrtvih ob deseti uri po lokalnem času s triminutnim molkom spomnili žrtev covida-19, zastave pa so spustili na pol droga. V spomin na žrtve so danes v državi odpovedali vse javne dogodke.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek Američanom prenesel priporočilo centra za nadzor nad boleznimi (CDC), naj zaradi koronavirusa v javnosti nosijo maske oziroma neka doma narejena pokrivala za čez nos in usta, vendar si sam ne more zamisliti, da bi nosil kaj takega in tega ne bo počel.

CANBERRA - Avstralska vlada je več kot dva milijona ljudi z začasnimi vizumi, vključno s študenti, kvalificiranimi delavci in obiskovalci, pozvala, naj se vrnejo domov. Zaradi novega koronavirusa se namreč v državi slabša gospodarski položaj, narašča tudi brezposelnost.

WASHINGTON - Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci, ki je v ospredju prizadevanj ameriške vlade proti pandemiji novega koronavirusa, je v petek Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo vse t. i. mokre tržnice, kot je bila tista v Wuhanu, odkoder izvira izbruh koronavirusa.

ŠPORT

AMSTERDAM - Mednarodno združenje profesionalnih nogometašev FIFPro je v luči popolne blokade športnih dejavnosti zaradi pandemije koronavirusa v izjavi za javnost izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi negotovega položaja, v katerem so se znašli poklicni igralci nogometa. Številni si namreč ne morejo privoščiti znižanja plač. Številni poklicni nogometaši po vsem svetu zaslužijo malo več, kot znaša povprečni dohodek in si med koronavirusno krizo ne morejo privoščiti znižanja plače, je sporočila mednarodna zveza nogometašev. Po vsem svetu obstajajo igralci z minimalno plačo, vsako znižanje pa ima lahko drastične osebne posledice.

LJUBLJANA - Evropska kajakaška zveza je včeraj sporočila, da so vsa tekmovanja pod njenim okriljem do sredine avgusta odpovedana ali prestavljena. Več informacij, katera tekmovanja bi lahko izvedli od avgusta dalje, naj bi posredovali maja. Novi koronavirus vse bolj hromi življenje športnikov, ki so ostali tudi brez letošnjih olimpijskih iger. Slabim novicam v teh dneh ni konca. Zaradi trenutnih športu nič kaj prijaznih in naklonjenih razmer in epidemije novega koronavirusa so odpadla vsa za april predvidena tekmovanja v koledarju Kajakaške zveze Slovenije. V nacionalni organizaciji za kajakaški in kanuistični šport pozorno spremljajo razvoj razmer, ob tem pa tudi čakajo na informacije Mednarodne kajakaške zveze in Evropske kajakaške zveze, kaj se bo zgodilo z letošnjimi kajakaškimi tekmovanji.

ZÜRICH - Mednarodna nogometna zveza Fifa je v petek odpovedala vsa tekmovanja pod njenim okriljem, prijateljske nogometne tekme, do konca junija zaradi pandemije koronavirusa, so poročale tuje tiskovne agencije. Med odpovedanimi tekmami je tudi junijski finale lige narodov Severne in Srednje Amerike ter Karibov Concacaf. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je Fifa oblikovala delovno skupino, ki bo pripravila vse potrebno za dvig starostne meje udeležencev olimpijskega nogometnega turnirja v Tokiu, ki bo po novem poleti leta 2021. Krovna svetovna federacija za nogomet se je tudi odločila, da bo v sodelovanju s celinskimi zvezami pripravila spremenjeni koledar kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022.

td/am/lr/jk/pa/pm/rp/vr/ms/td
© STA, 2020