Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 30. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Od polnoči je z vladnim odlokom prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine. Odlok določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov, dostop do tistih trgovin in storitev, ki v času epidemije ostajajo odprte, kot so trgovine z živili, bencinske črpalke, banke in pošte, do komunalnih storitev, do avtomobilskih servisov in podobno. Odlok je vlada sprejela na nedeljski dopisni seji, njegov namen pa je zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa je bila vlada po sobotnem povečanem obisku nekaterih turističnih krajev v zaostrovanje omejitev gibanja "prisiljena".

LJUBLJANA - Nakupi v trgovinah so v skladu z vladnim odlokom po novem med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci pa lahko nakupe opravijo le še v tem časovnem obdobju. Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada te skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v vladi.

LJUBLJANA - Ministri in koalicijski poslanci bodo na srečanju v Cankarjevem domu po pričakovanjih razpravljali o obširnem interventnem zakonu za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Medtem bo kolegij predsednika DZ določil časovnico izredne seje DZ, na kateri bodo sredi tedna obravnavali zakon. Protikoronski zakon je vlada po dvodnevnem zasedanju potrdila v soboto pozno zvečer in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

SVET

RIM - Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca za zajezitev novega koronavirusa uvedli do 3. aprila, trajala "zelo dolgo" in da jo bodo odpravili postopoma. V Italiji je doslej za covidom-19 umrlo že 10.779 ljudi, kar je največ na svetu, vse skupaj pa se je potrjeno okužilo 97.689 ljudi. Trenutno jih je okuženih 73.880.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okoli velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča. Do nedelje zvečer so po podatkih univerze John Hopkins našteli več kot 143.000 okužb in 2479 mrtvih, od tega največ v državi New York, kjer je okuženih 59.662, umrlo pa je 965 ljudi.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom uvedel 24-urno policijsko uro. Ali bo odločitev sprejeta, bo odvisno od državljanov in njihovega obnašanja, je dejal. Odločitev glede tega bo sprejel v naslednjih treh do štirih dneh, je napovedal.

BUDIMPEŠTA - Na Madžarskem so se minuli četrtek iztekle 15-dnevne izredne razmere. Poskus, da bi jih nemudoma podaljšali, je prav tako minuli teden propadel, saj je opozicija nasprotovala izredni obravnavi z utemeljitvijo, da si želi premier Viktor Orban pridobiti vladanje z odloki brez časovne omejitve. Novo obravnavo naj bi parlament začel danes.

PEKING - Na Kitajskem so zabeležili 31 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 30 potrdili pri tistih, ki so prišli iz tujine. Zabeležili so tudi štiri nove smrtne žrtve. Že več kot teden dni v Kitajski med novimi primeri beležijo večinoma uvožene.

PEKING - Kitajska centralna banka je na najnižjo raven v petih letih znižala obrestno mero, po kateri centralna banka posoja denar komercialnim bankam, in sicer z 2,4 na 2,2 odstotka. Hkrati je v finančni sistem vložila dodatnih 50 milijard junanov (okoli 6,4 milijarde evrov), s čimer želi Kitajska prebroditi krizo, ki jo povzroča koronavirus.

LONDON - Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je zaradi pandemije koronavirusa prizemljil celotno floto letal, so sporočili iz podjetja. Bodo pa njihova letala še naprej na voljo za morebitne "reševalne lete", s katerimi bodo v domovino pripeljali potnike, ki so obtičali v tujini.

ŠPORT

TOKIO - Šest dni po odločitvi o prestavitvi olimpijskih iger na naslednje leto se bo sestal organizacijski odbor, ki bo v Tokiu govoril o njihovem vnovičnem zagonu. Nov termin tokijskih OI še ni potrjen, bodo pa tudi prestavljene OI najverjetneje v podobnem poletnem terminu, tako kot so bile letošnje odpovedane. Ni tako pričakovati, da bo izbran jesenski ali spomladanski termin za prestavljene igre v Tokiu.

jes/jes
© STA, 2020