Pregled - novi koronavirus, 30. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 30. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v ponedeljek, 30. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji se je povzpelo na 756, vse več je bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo. Teh je 118, v enotah intenzivne nege 29. Posebej zaskrbljujoče je v domovih za starejše, kjer je okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih, pri tem pa jim primanjkuje tako kadra kot zaščitne opreme. Po opozorilih infektologinje Bojane Beović zdravstveni sistem ne bo dolgo prenesel takšnega dotoka bolnikov. Da bi zajezili širjenje koronavirusa, je začel veljati odlok o prepovedi prehajanja občin, upokojenci lahko nakupujejo le med 8. in 10. uro. Ta termin je v trgovinah rezerviran izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice.

LJUBLJANA - Predlog obsežnega interventnega zakona za blažitev posledic izbruha koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo, ki ga je v nedeljo predstavila vlada in ga bo DZ obravnaval v sredo, je večinoma deležen pozitivnih odzivov. Ukrepi so potrebni, bi bilo treba pa določene stvari doreči, ocenjujejo med drugim v opoziciji, gospodarstvu in sindikatih. V zakonodajno-pravni službi DZ so k predlogu zakona podala številne pripombe. Med drugim opozarjajo na pomanjkljivo preglednost in jasnost besedila, njegovo nejasno strukturo in nesistematičnost. Dodatno pozornost bi bilo treba nameniti ureditvi nadzora, menijo.

LJUBLJANA - Pri informacijskem pooblaščencu in varuhu človekovih pravic so skeptični do določb predloga interventnega zakona za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki določa dodatna pooblastila policiji pri nadzoru gibanja tistih oseb, ki jim je bila odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena. Pri varuhu opozarjajo, da je težko utemeljiti nujnost vseh predvidenih ukrepov. Po mnenju informacijskega pooblaščenca predvideni ukrepi pomenijo poseg v ustavne pravice in v praksi vzpostavitev policijske države. Medtem pa je notranji minister Aleš Hojs pojasnil, da je namen teh ukrepov zgolj preprečiti nepooblaščena in nerazumljiva gibanja okuženih oseb, ki bi morale biti doma v karanteni, a se prosto sprehajajo naokoli.

LJUBLJANA - Na podlagi nedavno sprejetega zakona, ki pri obvladovanju epidemije koronavirusa omogoča začasni ali predčasni odpust zapornikov, je bila do zdaj kazen začasno prekinjena 68 zapornikom, 15 pa jih je bilo izpuščenih predčasno, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Pri vseh je bil opravljen varnostni pregled. Skupaj bodo na podlagi tega zakona predčasno izpustili predvidoma 52 obsojencev, 114 pa prekinili kazen po uradni dolžnosti.

LJUBLJANA - Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada sprejela v soboto, pušča še precej neodgovorjenih vprašanj, je za STA dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič. Med drugim ni povsem jasno, kje bodo upravniki dobili dovolj razkužila in kdo bo razkuževanje plačal.

LJUBLJANA - Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se ob bolj praznih cestah in železnicah zaradi vpliva novega koronavirusa zavzema za pospešeno obnovo in izvajanje že sprejetih investicij. "To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov," je povedal.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar je pozval slovenske državljane, ki so v državah članicah EU in imajo normalne možnosti za življenje, naj ostanejo tam. V prihodnje bo namreč vračanje v domovino bistveno težje, ker bo možnosti za to vse manj, je opozoril.

LJUBLJANA - V skladišče civilne zaščite v Rojah so dostavili 60.000 visoko učinkovitih mask FFP2 za zdravstveno osebje, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Maske je prispevalo trgovski podjetje Acron.

POSTOJNA/LENDAVA - Pri 40 Slovencih, ki so jih po prihodu iz Španije namestili v karanteno v hotelu Epic v Postojni, so začeli jemati brise. Vsi se počutijo dobro, nihče med potjo ni kazal znakov okužbe. Tik pred koncem karantene jih bodo še enkrat testirali na okuženost z novim koronavirusom. Tudi vseh 27 slovenski državljanov, ki so se vrnili iz Tirolske in so jih malo po polnoči namestili v 14-dnevno karanteno v Dolgi vasi pri Lendavi, je v dobrem zdravstvenem stanju, zanje je dobro poskrbljeno.

SVET

PARIZ - Po vsem svetu je bilo od izbruha pandemije covida-19 potrjenih več kot 700.000 primerov okužbe z novim koonavirusom. Po podatkih, ki jih je zbrala francoska tiskovna agencija AFP, je bilo potrjenih najmanj 715.204 primerov okužbe z novim koronavirusom po vsem svetu, od tega 33.568 smrtnih primerov v 183 državah in teritorijih.

RIM/MADRID - Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, poročajo o najmanjšem dnevnem porastu števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca. Število okuženih je od nedelje naraslo za 1648, skupno na 75.528. Umrlo je 812 ljudi, skupno pa je smrtnih žrtev 11.591. Karantena bo v Italiji po napovedih vlade trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma. V Španiji pa so v enem dnevu zabeležili nekoliko manj žrtev. V zadnjih 24 urah je umrlo 812 ljudi, skupno 7340. Prvič od minulega četrtka se je tako zgodilo, da je v 24 urah padlo število mrtvih.

BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament je sprejel zakonodajo o izrednih razmerah, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Viktor Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer. Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta.

NEW YORK - Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opustil idejo, da bi okoli velike noči odpravil nekaj omejevalnih ukrepov, ki jih je uvedel v ZDA zaradi koronavirusa, in dejal, da bodo ostali v veljavi do konca aprila. Število okužb in smrti v ZDA medtem nezadržno narašča. Do nedelje zvečer so po podatkih univerze John Hopkins našteli več kot 143.000 okužb in 2479 mrtvih, od tega največ v državi New York, kjer je okuženih 59.662, umrlo pa je 965 ljudi.

TEHERAN - V Iranu je covid-19 zahteval še 117 življenj, skupno število žrtev se je povzpelo na 2757. V preteklih 24 urah so tudi potrdili 3186 novih primerov okužbe, s čimer se je skupno število potrjenih okužb povzpelo na 41.495.

PEKING - Na Kitajskem so zabeležili 31 novih okužb z novim koronavirusom, od tega so jih 30 potrdili pri tistih, ki so prišli iz tujine. Zabeležili so tudi štiri nove smrtne žrtve. Že več kot teden dni v Kitajski med novimi primeri beležijo večinoma uvožene.

MOSKVA - Rusija je opolnoči zaprla vse svoje meje. V Moskvi pa so začeli veljati strogi ukrepi izolacije, s katerimi želijo upočasniti širjenje novega koronavirusa. Moskovčani se od doma lahko odpravijo samo, če potrebujejo nujno zdravniško pomoč, če gredo v službo ali v trgovino po hrano ali v lekarno. Oblasti bodo upoštevanje novih pravil spremljale s pomočjo obsežnega sistema kamer za prepoznavo obrazov.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo srbskim državljanom zagrozil, da bo zaradi širjenja okužb uvedel 24-urno policijsko uro. Za covidom-19 je umrl srbski pravoslavni škof Milutin Knežević, vodja škofije Valjevo. Srbska pravoslavna cerkev je sicer tarča kritik, da ne upošteva ukrepov ob pandemiji covida-19.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oz. obolelih. Kot je dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.

FRANKFURT - Države evrskega območja se ne bodo nikoli poenotile o skupnih evrskih obveznicah, kompromis z Nemčijo pa je nujen, če želi Evropa priti do verodostojnega načrta za spopad s krizo, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, je dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Trajna nesoglasja med državami članicami glede politike, potrebne za spopad z nastalimi razmerami, po njegovih besedah predstavljajo tveganje za propad evropskega projekta.

BRUSELJ - EU je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito doslej pomagala pri repatriaciji 4384 državljanov EU, ki so po izbruhu koronavirusa zaradi omejitev potovanj obtičali v tujini. V prihodnjih dneh načrtujejo še skoraj sto letov. Evropska komisija pa je napovedala 38 milijonov evrov takojšnje pomoči Zahodnemu Balkanu v zdravstveni krizi zaradi pandemije novega koronavirusa. Poleg tega bo v okviru proračuna EU prerazporedila 374 milijonov evrov v pomoč pri gospodarskem okrevanju regije.

PARIZ - Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je sporočil, da ponovno vzpostavlja proizvodnjo v tovarnah na Kitajskem in Južni Koreji. Proizvodnja je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa stala več tednov. Renault je sicer opozoril, da bi lahko nekaj tovarn zaprl. Proizvajalec namreč išče načine za zmanjšanje stroškov v času krize, ki jo povzroča koronavirus.

ŠPORT

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije je opozoril, da so športne organizacije v Sloveniji zaradi izbruha pandemije covida-19 zabeležile izpad prihodkov v višini 25,5 milijona evrov. OKS sicer podpira "megazakon" o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19, saj vključuje ukrepe tudi za športne organizacije. Pri OKS so izrazili zadovoljstvo, da predlog zakona vključuje športne organizacije, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedale svoje dejavnosti in dogodke, zaprle vrata in tako utrpele finančne posledice, ki ogrožajo tudi njihovo prihodnje delovanje.

TOKIO - Olimpijske igre Tokio 2020, ki so obdržale svoje uradno ime, bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Prvotno so bile igre načrtovane med 24. julijem in 9. avgustom letos, a so jih bili prireditelji pred tednom dni zaradi pandemije koronavirusa prisiljeni prestaviti. Krizna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo iger, je s terminom dobila najpomembnejše izhodišče za nadaljnje delo.

PARIZ - Mednarodna plavalna zveza (Fina) pozdravlja odločitev japonskih organizatorjev in Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bodo poletne olimpijske igre od 23. julija do 8. avgusta 2021. Nov olimpijski termin pa se pokriva s terminom svetovnega prvenstva v plavanju, ki je v Fukuoki na Japonskem prihodnje leto na sporedu od 16. julija do 1. avgusta. Svetovna atletika se je že odzvala in napovedala, da bo za eno leto prestavila svetovno prvenstvo. To je bilo sprva predvideno od 6. do 15. avgusta v Eugenu v ameriški zvezni državi Oregon. Po novem pa bo SP v kraljici športov leta 2022.

MINSK - Belorusija je edina od 54 članic Evropske nogometne zveze, kjer športna tekmovanja niso prekinjena zaradi pandemije koronavirusa. Verjetno je to tudi posledica avtoritarnega načina vodenja države; njen predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, pravi: "Bolje je umreti na nogah, kot živeti na kolenih." Petinšestdesetletni Lukašenko je to izjavil v mikrofon državne televiziji po hokejski tekmi s prijatelji. Znano je namreč, da je predsednik velik ljubitelj igre na ledu in da ima osrednjo dvorano v glavnem mestu Minsku večkrat na teden rezervirano za treninge in tekme. Poleg nogometne lige s prisotnostjo gledalcev v Belorusijo normalno obratujejo izobraževalne ustanove, javni promet in vse trgovine. Trenutno je pri njih 100 okuženih s koronavirusom.

JESENICE - Pred 18 dnevi je slovensko javnost presenetila novica, da je s koronavirusom okužen tudi hokejist Acroni Jesenic. V klubu so za STA potrdili, da je bolezen preteklost in da so vsi jeseniški hokejisti zdravi. Jure Kolšek iz jeseniškega kluba je potrdil, da je šlo pri njihovem igralcu za milejšo obliko bolezni, ki je potekala brez resnejših težav. Potreben je bil počitek in seveda samo-izolacija. V tej so bili preventivno seveda tudi vsi ostali igralci.

LJUBLJANA - Pandemija novega koronavirusa je omejila šport v neslutenih razsežnostih. A se je pojavila priložnost za rast e-športa v vseh svojih oblikah. Tudi v Sloveniji je v času samoosamitve opazen trend velike rasti virtualne resničnosti, je za STA ocenil predsednik društva za elektronski šport Spid Samo Zavašnik. V dneh ukrepov za zajezitev širjenja bolezni se je število igralcev računalniških iger vsaj podvojilo. Še vedno so najbolj aktualne igre iz preteklih let, kot sta Fortnite in League of Legends, ki mnogim starejšim igralcem omogočata hitro vrnitev. Kot pravi, je v teh dneh, ko je gibanje v družbi vse bolj omejeno, tudi e-šport lahko odlično tekmovanje in priložnost za umik iz vsakodnevnega enoličja. Vodstva tekmovanj v konjeništvu, kolesarstvu, nogometu ter avto-moto športih se trudijo obdržati publiko z virtualnimi igrami, v katerih sodelujejo tudi največji zvezdniki teh športov. Virtualna tekmovanja so tudi edina, ki še potekajo v živo, zato so dobile velik razmah na različnih socialnih omrežjih in računalniških platformah.

SALZBURG - Vodja športnega programa pri Red Bullu Helmut Marko je svojim dirkačem predlagal, naj se v času, ko je sezona formule 1 začasno prekinjena, namerno okužijo z novim koronavirusom, poročajo svetovni mediji. Za mnoge sporni predlog je Marko podal v pogovoru za avstrijsko državno televizijo ORF. Na srečo je ostalo le pri zamisli. Večina v vodstvu tega avstrijskega moštva v najelitnejšem avtomobilističnem tekmovanju na svetu ji je nasprotovala.

BARCELONA - Nogometaši prve ekipe katalonskega velikana Barcelone so si za čas pandemije novega koronavirusa znižali plače za kar 70 odstotkov, je preko Instagrama sporočil kapetan blaugrane Lionel Messi. Za nameček pa bodo vsi člani prvi ekipe dodatno prispevali v sklad za klubske delavce, da bodo ti lahko še naprej prejemali 100-odstotne plače. Širokogrudna poteza nogometašev vodilnega kluba prekinjenega španskega prvenstva primera division je sprožila plaz odobravanja ne le v Španiji, ki jo je pandemija hudo prizadela, temveč po vsem svetu. Igralcem so že čestitali in se jim zahvalili tudi nekdanji zvezdniki katalonskega kluba, kot so Xavi, Carles Puyol, Samuel Eto'o in drugi.

ago/ago
© STA, 2020