Pregled - novi koronavirus, 24. 3. (torek)

Ljubljana, 24. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v torek, 24. marca.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada se je na nočni seji dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije novega koronavirusa tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Premier Janez Janša, vodja strokovne skupine za njihovo pripravo Matej Lahovnik in več ministrov so paket danes predstavili javnosti. Predvideni so ukrepi brez primere za zaposlene, samozaposlene, podjetja, kmete in prebivalstvo, tudi krizni dodatek za upokojence z nizkimi pokojninami. Za zdaj so ukrepi predvideni do konca maja. Po Janševih besedah trenutno ni skrbi, da ne bi bilo dovolj sredstev za financiranje teh ukrepov ter tekoče javnofinančne potrebe. Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da finančni viri obstajajo in so realni ter zanesljivi. Posebnega rebalansa za spopad s trenutno krizo vlada ne pripravlja.

LJUBLJANA - Opozicijske stranke ocenjujejo, da so napovedani vladni ukrepi za blažitev posledic epidemije tako za podjetja kot posameznike dobri in upoštevajo del njihovih predlogov. Začrtane smernice vladnih ukrepov so pozdravili tudi sindikati in gospodarstvo. Smernice sledijo potrebam gospodarstva in večinoma prinašajo učinkovite, hitre in enostavne rešitve, ocenjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zadovoljni, da je vlada upoštevala tudi njihove predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene. Predloge načeloma podpirajo v sindikatu Pergam, da gredo ukrepi v pravo smer, so ocenili v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.

LJUBLJANA - V Sloveniji je potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej. Število mrtvih zaradi bolezni covid-19 se je povzpelo na štiri, zadnja med njimi je oskrbovanka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Kot izhaja iz objave na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je še vedno največje število zabeleženih primerov v osrednjeslovenski regiji.

LJUBLJANA - Trenutno je v nabavnem postopku več kot 300 respiratorjev, okoli 30 milijonov različnih zaščitnih mask in skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic. Dobava sredstev, ki jih je naročil zavod za blagovne rezerve, je predvidena do sredine oz. konca aprila, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Opozarjajo pa, da so trenutni logistični tokovi okrnjeni. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci vlade glede zaščitne opreme dejal, da vsi vpleteni delajo vse na tem, da v Sloveniji dobimo vse naročene količine zaščitnih sredstev. Po njegovih besedah je naročenih dovolj respiratorjev in mask, te pa bodo tako na voljo tudi ostalim, ne zgolj zdravstvenemu osebju.

LJUBLJANA - Med ukrepi za blažitev posledic zaradi epidemije koronavirusa, o katerih se je vlada dogovorila na nočni seji, je tudi solidarnostni dodatek za upokojence s pokojnino do 700 evrov. Prejeli ga bodo 15. aprila. Znašal bo od 130 do 300 evrov, določen pa bo glede na višino pokojnine. Zveza društev upokojencev in sindikat upokojencev pri svobodnih sindikatih sta zadovoljna.

LJUBLJANA - Člani strokovne posvetovalne skupine so ocenili, da so predlogi ukrepov, ki jih za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa pripravlja vlada, konceptualno podobni kot v evropskih državah, vendar prilagojeni slovenskim posebnostim. Člani skupine želijo, da bodo zakoni spisani kratko, jasno in razumljivo. Član skupine, ekonomist Mojmir Mrak je dejal, da bodo lahko po ukrepih Evropske centralne banke države članice na mednarodnem finančnem trgu izdale obveznice, pri tem pa bo stopnja tveganja zelo nizka.

LJUBLJANA - Ekonomist Jože Damijan je na spletnem predavanju, ki ga je pripravila ljubljanska ekonomska fakulteta poudaril, da je za zmanjšanje gospodarske škode nujno bliskovito in izdatno ukrepanje države. Tako ukrepanje se bo poznalo tudi v obliki bolj zdravih javnih financ, njihovo financiranje pa po njegovi oceni ne bo problem.

LJUBLJANA - Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta znova pozvala ljudi, da kupujejo domače prehrambene izdelke, saj lahko tako podprejo slovensko gospodarstvo in kmetijstvo. Na kmetijskem ministrstvu razmere pri dobavi kmetijskih pridelkov in živil ter stanje na trgu in morebitne motnje budno spremljajo ter pripravljajo nove ukrepe.

LJUBLJANA - Trgovskim družbam in ostalim ponudnikom hrane, ki se jim je promet v velikem obsegu preselil na splet in v nove prevzemne točke ali dostavo na dom, se pridružujejo novi. Pridružila se jim je tudi Pekarna Pečjak, ki del svojih zmogljivosti preusmerja v dostavo na dom.

JESENICE - Župan občine Jesenice Blaž Račič pa je preko Združenja občin Slovenije na vlado naslovil poziv s predlogom ukrepov, ki se navezujejo na delovanje lokalne skupnosti in ki naj jih vlada vključi v interventni zakon. Med drugim je predlagal tudi oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za samostojne podjetnike, mikro in majhna podjetja oz. da se plačilo tega zagotovi iz državnega proračuna. Predlagal je še zagotovitev nadomestila s strani državnega proračuna za čakanje na domu na področju predšolske vzgoje.

LJUBLJANA - Epidemija koronavirusa in ukrepi za njegovo zajezitev so upočasnili tudi gradnjo večjih infrastrukturnih projektov v državi. Na Karavankah dela potekajo v minimalnem obsegu, z nekoliko manjšo intenzivnostjo se nadaljujejo tudi dela na drugem tiru med Divačo in Koprom. Na železniški infrastrukturi medtem ob ustrezni zaščiti dela potekajo nemoteno.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za infrastrukturo so poleg posebne telefonske številke vzpostavili še naslov elektronske pošte mzi.koronavirus@gov.si, kjer lahko javnost dobi informacije in pojasnila v zvezi z ukrepi za zajezitev koronavirusa s področja infrastrukture - cestnega in železniškega prometa, zračnega, žičniškega in pomorskega prometa ter plovbe po celinskih vodah in na področju energetike. Kontaktna telefonska številka, ki deluje vse dni v tednu od 8. do 20 ure, ostaja (01) 478 8512.

LJUBLJANA - Slovenija bo na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila 13 kontrolnih točkah na nekdanjih mejnih prehodih. Premier Janez Janša je namreč podpisal odlok, ki določa pogoje vstopa iz Avstrije po vzoru ukrepov, ki jih je Slovenija že uvedla na italijanski meji, je sporočil uradni govorec vladnega kriznega štaba Jelko Kacin. Bivši mednarodni mejni prehod Robič na meji z Italijo, ki je od ponedeljka znova odprt, bo ostal odprt do 30. marca, so sporočili z notranjega ministrstva. Odprt je med 5. in 23. uro.

LJUBLJANA - Slovenija pa medtem še naprej pomaga svojim državljanom pri njihovem vračanju v domovino. Kot je povedal uradni govorec kriznega štaba vlade za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin, jih spodbujajo, da poskušajo uporabiti še obstoječe poti za vrnitev v Evropo, če pa teh možnosti več ni, naj za pomoč zaprosijo zunanje ministrstvo. Vlada je dosegla tudi dogovor s Srbijo o vračanju okoli 400 srbskih državljanov, ki so ostali ujeti v Sloveniji. Prvi konvoj srbskih državljanov bo v policijskem spremstvu preko Hrvaške v Srbijo krenil še danes, je povedal Kacin.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na pogovor sprejel kitajskega veleposlanika v Sloveniji Wanga Shunqina. Dogovorila sta se, da bosta Slovenija in Kitajska v vsestranskih humanitarnih, znanstvenih in gospodarskih stikih za preprečevanje posledic pandemije koronavirusa. Po telefonu pa je Pahorja poklical portugalski kolega Marcelo Rebelo de Sousa, s katerim sta govorila, kako se državi spopadata s pandemijo novega koronavirusa. Dogovorila sta se tudi za preložitev obiska portugalskega predsednika v Sloveniji, ki je bil načrtovan sredi aprila.

LJUBLJANA - Podjetje Europlakat je v sodelovanju z Agencijo 101 ob delu od doma pripravil komunikacijsko akcijo, ki poziva Slovence k upoštevanju priporočil v času posebnih ukrepov ob epidemiji koronavirusa. Kampanja temelji na sloganu Stopimo skupaj, stopimo narazen. Kot so zapisali v Europlakatu, je kampanja zaživela na vseh njihovih oglasnih platformah v središču Ljubljane, podjetji pa dajeta kampanjo na uporabo tudi vsem drugim, ki bi si želeli deliti sporočilo.

MARIBOR - Mariborska Rdeči križ in nadškofijska Karitas sta v soočanju z novim koronavirusom vzpostavila enotni klicni center za pomoč ljudem, ki nimajo druge pomoči. Zaenkrat ni velikega povpraševanja po dostavi hrane ali zdravil, ampak večinoma ljudje kličejo z željo po pogovoru ali z vprašanji glede stalnih humanitarnih programov, ki so trenutno okrnjeni.

LJUBLJANA - Verske skupnosti v luči razglašene epidemije preučujejo nastale razmere in možnosti, kako delovati in stopiti v stik z verniki v tem času. Slovenski škofje so potrdili posebna navodila glede obredov in spovedovanja v velikem tednu, zamaknili bodo tudi birme. Islamska skupnost pa bo pripravila prilagojen program izvajanja ramazanskih aktivnosti.

LJUBLJANA - Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom se s prostih izhodov iz zapora za zaporniške rešetke marca ni vrnilo kar nekaj zapornikov, poroča Večer, ki razpolaga s podatkom, da je takih okoli 130. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot.

LJUBLJANA - Tudi goljufi skušajo izkoristiti razmere ob epidemiji koronavirusa. Na policija zaznavajo porast različnih spletnih in telefonskih goljufij, s katerimi si storilci skušajo pridobiti premoženjsko korist. Spletni goljufi skušajo oškodovati prebivalce predvsem s pretvezo širjenja informacij o koronavirusu, so zapisali na Generalni policijski upravi.

SVET

RIM - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vidi prva znamenja upanja, da so strogi ukrepi omejevanja gibanja v Italiji učinkovali, a o preobratu še ni mogoče govoriti. Število novih okužb z novim koronavirusom in število smrtnih žrtev je v nedeljo in ponedeljek namreč rahlo upadlo, a se je danes spet zvišalo. Umrlo je kar 743 ljudi, skupno pa se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820.

MADRID - V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 po zadnjih podatkih umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 zahteval 2696 življenj. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi je kar 5400 zdravstvenih delavcev. Španija je sicer že zaprosila zvezo Nato za humanitarno pomoč v boju proti koronavirusu.

LONDON - V Veliki Britaniji so za omejitev epidemije v ponedeljek zvečer odredili tritedensko karanteno. Zaprte so vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev. Prepovedali so tudi zbiranja več kot dveh oseb. Ostanite doma, je pozval premier Boris Johnson. Doslej so na Otoku našteli 422 smrtnih žrtev virusa. V zadnjem dnevu je umrlo 87 ljudi. Okužbe so potrdili pri več kot 8000 ljudeh.

TEHERAN - Iran je zabeležil še 122 novih smrtnih primerov covida-19, s čimer se je število smrtnih primerov povzpelo na 1934. V zadnjem dnevu so zabeležili rekordno število novih okužb, in sicer 1762, skupno 24.811.

PEKING - V kitajskem mestu Wuhan, kjer je epidemija novega koronavirusa najprej izbruhnila, bodo 8. aprila po več kot dveh mesecih odpravili prepoved potovanj. V preostalem delu province Hubei bo ukrep začel veljati v sredo. Na Kitajskem so zabeležili 79 novih primerov okužb,od tega 74 iz tujine, umrlo je sedem ljudi.

NEW DELHI - Indijski premier Narendra Modi je zaradi širjenja novega koronavirusa odredil ustavitev javnega življenja v tej državi z 1,3 milijarde prebivalcev. Ljudje naj bi doma ostali naslednjih 21 dni. Ukrep bo začel veljati opolnoči. Doslej so v Indiji potrdili 519 primerov okužbe in deset smrti.

BRUSELJ - Evropska komisija je objavila smernice o delovanju zelenih voznih pasov za zagotovitev pretoka blaga po EU v času pandemije novega koronavirusa. Članice komisija poziva, da morajo nemudoma imenovati vse ustrezne mednarodne mejne prehode znotraj vseevropskega prometnega omrežja TEN-T kot mejne prehode z zelenimi voznimi pasovi.

BRUSELJ - Skupno javno naročilo osebne zaščitne opreme, ki ga je v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa pred kratkim objavila Evropska komisija, se je izkazalo za uspešno. Proizvajalci so predložili ponudbe za zadostno količino vseh vrst naročenega blaga, pri nekaterih so ponudili celo večje količine od želenih. Zaščitna oprema bo na voljo dva tedna po tem, ko bodo države članice s ponudniki podpisale pogodbe.

LYON/SALT LAKE CITY - Francosko medicinsko-diagnostično podjetje Biomerieux je sporočilo, da je od ameriških regulatorjev prejelo zeleno luč za proizvodnjo hitrih testov za novi koronavirus, ki dajo rezultat že po 45 minutah. To bi lahko pomembno pripomoglo k omejevanju širjenja koronavirusa.

ŠPORT

TOKIO - Japonski premier Shinzo Abe je predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Bach je predlog sprejel, Mok pa je tudi uradno potrdil, da so OI preložene na 2021. Športniki, nacionalni olimpijski komiteji in športne zveze po vsem svetu so odločitev pozdravili. Po nekaj tednih ugibanj in kritik Moka ter organizatorjev tokijskih iger, ki so kljub pandemiji novega koronavirusa vztrajali pri izvedbi OI od 24. julija do 9. avgusta, sta Abe in Bach družno napovedala, da so igre prestavljene za leto dni. Mok bo v naslednjih tednih moral odločiti še o novem terminu.

LJUBLJANA - Olimpijski komite Slovenije poziva slovensko vlado, naj z ukrepi za omilitev posledic koronavirusa podpre tudi slovenski šport. Kot je v pismu zapisal predsednik OKS Bogdan Gabrovec, je zaradi zaustavitve svojih dejavnosti veliko izgubo utrpel tudi šport, ki bo brez ustrezne pomoči po krizi težko nadaljeval delo. Pri OKS izpostavljajo, da ima šport ob širšem družbenem vplivu, ki je na prvem mestu, tudi pomemben gospodarski učinek v državi. "Slovenska športna industrija ustvari 609 milijonov evrov v celoten BDP in zaposluje 21.900 ljudi. Delež, ki ga ustvari športna industrija tako predstavlja 1,96 odstotka slovenskega BDP, zaposlitve, povezane s športom, pa predstavljajo kar 2,43 odstotka vseh zaposlenih v Sloveniji," trdijo na OKS.

ZÜRICH - Novi koronavirus je z odpovedjo tekmovanj močno prizadel tudi nogomet, ki je vezan na sponzorske pogodbe in prodajo televizijskih pravic. A predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino je v pogovoru za Gazzetto dello Sport poudaril, da je virus za nogomet lahko tudi priložnost za reforme. Infantino je razmišljal predvsem o manjšem številu tekem. "Morda moramo stopiti korak nazaj. Morda je prava pot manj turnirjev, ki bodo bolj privlačni, manj ekip, ki bodo bolj izenačene, in manj tekem, s katerimi bomo ščitili zdravje igralcev, a bodo te bolj zanimive," je za italijanski časnik dejal Švicar.

apo/apo
© STA, 2020