Pregled - novi koronavirus do 10. ure

Ljubljana, 24. marca - Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA - Vlada je na ponedeljkovi poznopopoldanski seji, ki je trajala do 23.30, obravnavala prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ta bo po napovedih vreden vsaj tri milijarde evrov. Besedilo ukrepov za blaženje posledic epidemije koronavirusa bo dostopno danes ob 11. uri. Na novinarski konferenci jih bodo predstavili premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj in vodja posvetovalne skupine Matej Lahovnik. Sveženj ukrepov bo ministrska ekipa predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje zaporom in prevzgojnemu domu doslej priskrbelo večje število rokavic, razkužil, mask in druge zaščitne opreme. Zaposlenim so ponudili tudi psihološko pomoč. Na ministrstvu zagotavljajo, da je zdravstvena oskrba v zavodih ustrezna.

LJUBLJANA - Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko s.p. je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.

LJUBLJANA - Ministrstvo za javno upravo je poslovne subjekte, imetnike kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA, obvestilo, da bo v primeru izteka obstoječega digitalnega potrdila v času izrednih razmer zaradi novega koronavirusa omogočili pridobitev novega potrdila na elektronski način. Postopek pridobitve je predstavljen na spletni strani https://www.si-trust.gov.si/sl/obvestila-in-novice/pridobitev-novega-potrdila-sigen-ca-ob-poteku-obstojecega-za-poslovne-subjekte/.

LJUBLJANA - Podjetje Sharengo, ki uporabnikom nudi souporabo električnih vozil, v času epidemije koronavirusa dnevno razkužuje vozila. Kot so zapisali, so jih želeli opremiti tudi z razkužilnimi robčki, a teh ni mogoče dobiti. Uporabnike pozivajo, naj upoštevajo zdravstvena in higienska določila ter se iz in v vozila odpravijo zgolj zdravi. Vozilo je sicer namenjeno prevozu dveh oseb, glede na nov odlok lahko v vozilu sedi voznik, ob njem pa je lahko le oseba, za katero voznik skrbi oz. si delita gospodinjstvo. V trenutni situaciji podjetje beleži nekoliko manjše število najemov, kar pripisujejo dejstvu, da večina ljudi vendarle skuša ostati doma, ali uporabljati lastna vozila.

LJUBLJANA - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v času izrednih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa prilagodila smo le način dela. Kot so sporočili, še naprej opravljajo svoje poslanstvo, ki je zastopanje interesov lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč, svetovanje in promocija kmetijstva. Dosegljivi so prek telefona, spletne pošte in spleta.

LJUBLJANA - Ob nujnih izhodih od doma v času epidemije novega koronavirusa Mladi zdravniki Slovenije ljudem svetujejo uporabo mask iz blaga za splošno prebivalstvo. Hkrati morajo ljudje upoštevati vsa navodila glede higiene in omejitve stikov, so poudarili. Ker kirurških mask primanjkuje tudi za zdravstvene delavce, njihove uporabe ne priporočajo.

LJUBLJANA - Kadilci so na splošno bolj dovzetni za okužbe dihal, zato je verjetno, da so tudi bolj dovzetni tudi za okužbo v primerjavi z osebami, ki ne kadijo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so dodali, pa trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za takšno trditev.

LJUBLJANA - Javni zavodi v kulturi, ki so zaradi širjenja koronavirusa prav tako kot druge institucije morali zapreti vrata, v teh dneh preračunavajo, kakšni bodo izpadi prihodkov v primeru dvotedenskega ali celo enomesečnega neobratovanja. Nekateri medtem ponujajo ali pripravljajo ogled dogodkov prek spleta.

SVET

LONDON - V Veliki Britaniji so za omejitev epidemije v ponedeljek zvečer odredili tritedensko karanteno. Zaprte so vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev. Prepovedali so tudi zbiranja več kot dveh oseb. Ostanite doma, je pozval premier Boris Johnson. Še vedno so odprte trgovine z osnovnimi potrebščinami, prav tako je dovoljena pot na delo in domov ter k zdravniku. Na Otoku, kjer je umrlo že 335 oseb, okuženih z novim koronavirusom, so sicer v minulih dneh že zaprli šole, pa tudi bare, restavracije in kulturne ustanove.

PARIZ - V Franciji so začela veljati zaostrena pravila karantene. Francoski premier je napovedal še dodatno zaostritev pravil karantene, ki bodo začela veljati v torek. Športne aktivnosti in sprehodi bodo odslej možni samo na območju enega kilometra od bivališča posameznika. Zaostrili So tudi kazni za tiste, ki ne bodo spoštovali pravil. V ponedeljek je v Franciji za koronavirusom umrlo še 186 ljudi, skupaj pa 860. Potrdili so 3167 novih okužb. Skupaj se je doslej v Franciji okužilo 19.856 ljudi.

HAAG - Nizozemska je prepoved javnega zbiranja kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom podaljšala do 1. junija. Prvotno je bilo predvideno, da bo ta ukrep veljal do 6. aprila. Nizozemski premier Mark Rutte je v ponedeljek ob tem sodržavljane opozoril, da bo država, če ta ukrep ne bo obrodil sadov, odredila karanteno.

PEKING - V kitajskem mestu Wuhan, kjer je epidemija novega koronavirusa najprej izbruhnila, bodo 8. aprila po več kot dveh mesecih odpravili prepoved potovanj, so sporočile kitajske oblasti. V preostalem delu province Hubei bo ukrep začel veljati v sredo. Na Kitajskem so zabeležili 79 novih primerov okužb, umrlo je sedem ljudi. Med novimi primeri okužb so jih 74 odkrili pri tistih, ki so prispeli iz tujine. To je skoraj dvakrat več kot v ponedeljek. Število okužb iz tujine se je tako na Kitajskem povzpelo na 427. Oblasti se bojijo morebitnega drugega vala okužb, medtem ko naj bi bila epidemija v državi pod nadzorom.

SEUL - V Južni Koreji so v zadnjih 24 urah zabeležili 76 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 9037, je sporočil tamkajšnji center za nadzor in preprečevanje bolezni. Ob tem je opozoril, da narašča število okužb, vnešenih iz tujine. V zadnjih 24 urah se je povečalo za 20, kar je največ v enem dnevu doslej. V Južni Koreji zato velja dvotedenska karantena za vse, ki prihajajo iz Evrope, tudi če nimajo simptomov okužbe. V zadnjem dnevu je za covidom-19 v tej državi umrlo devet ljudi, skupno 120. Med smrtnimi žrtvami prevladujejo starejši bolniki, ki so pred tem že imeli kakšno kronično bolezen.

MADRID - Španski vojaki, ki sodelujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so v nekaterih domovih za ostarele našli varovance, za katere ni nihče skrbel. Nekaj starejših je bilo celo mrtvih v svojih posteljah, je sporočilo špansko ministrstvo za obrambo. Špansko tožilstvo je o primerih že uvedlo preiskavo. Obrambna ministrica Margarita Robles je dejala, da bo vlada stroga in nepopustljiva glede ravnanja s starejšimi v domovih za ostarele.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek sporočil, da je podpisal izvršni ukaz proti kopičenju zaščitne zdravstvene opreme proti koronavirusu. Pravosodno ministrstvo je že sprožilo preiskave podjetij in posameznikov, ki kopičijo maske, ventilatorje, rokavice in drugo zaščitno zdravstveno opremo ter dvigujejo cene. Trump je tudi sporočil, da se je prva dama ZDA Melania Trump testirala za koronavirus, test pa je bil negativen.

WASHINGTON - Potem ko je v ponedeljek ponovno propadel poskus vodstva senatnih republikancev, da spravijo skozi proceduro predlog zakona o gospodarski pomoči zaradi koronavirusa, so se nadaljevala pogajanja z demokrati. Ti so predstavili svoj predlog zakona. Skoraj 2000 milijard dolarjev vredna zakonodaja o pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa bo tako sprejeta le z uskladitvijo predlogov obeh domov kongresa. Predlog ene ali druge strani bo krepko povečal proračunsko luknjo in javni dolg.

HAVANA - Kuba v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa uvaja karanteno za vse turiste, ki so še na otoku, je v ponedeljek sporočil premier Manuel Marrero. Z današnjim dnem Kuba tudi delno zapira meje za en mesec, svojim državljanom pa prepoveduje potovanja v tujino. Tujci lahko državo zapustijo, ne smejo pa več vstopati vanjo. Za en mesec bodo na Kubi zaprli šole. Na Kubi so doslej potrdili 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, en italijanski turist je za koronavirusno boleznijo 19 umrl.

ŠPORT

LOZANA - Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite bosta začela s pogovori o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, danes poroča časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Kot poročajo agencije, naj bi bile igre prestavljene za največ eno leto. Že v ponedeljek je prestavitev potrdil tudi nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound. Japonski premier Shinzo Abe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

LJUBLJANA - Rokometna zveza Slovenija je po izbruhu pandemije novega koronavirusa prekinila vsa ligaška tekmovanja na domači sceni in vprašanje je, če se bodo sploh nadaljevala, prvi mož zveze Franjo Bobinac pa je v pogovoru za časnik Delo dejal, da po vsem trenutnem dogajanju ne vidi realnih možnosti za izvedbo letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Bobinac ne verjame, da se bo športno življenje hitro vrnilo v družbo in bo predlagal, da se vse lige ne samo prekinejo, ampak tudi zaključijo. "Mislim, da ni realnih možnosti, da bi se v katerem koli resnem športu do poletja sezona nadaljevala," je za Delo dodal Bobinac. Pri tem pa ne želi prehitro govoriti o finančnih posledicah za RZS ob morebitni odpovedi OI. "Ne bi prehiteval dogodkov. V tem trenutku ni to glavna prioriteta. Smo pa seveda že v razmisleku, kako strukturirati naslednjo sezono, to bo pomembna diskusija verjetno še v tem tednu na organih odločanja na RZS," je še povedal Bobinac.

ŠKOFJA LOKA - Škofjeločan Roman Krajnik, trener šestkratne svetovne prvakinje v športnem plezanju Janje Garnbret, je prepričan, da bi morali poletne olimpijske igre, ki so na sporedu od 24. julija do 9. avgusta v Tokiu, preložiti za eno leto. Kot je dejal v pogovoru za STA, zaradi pandemije novega koronavirusa 99 odstotkov športnikov ne more normalno trenirati. "Vedno bolj sem prepričan in bi si želel, da bi jih prestavili. Vedno bolj se govori, da bi jih prestavili za eno leto, kar se mi zdi povse logično in smiselno," je dejal Krajnik.

mce/mce
© STA, 2020