Na festivalu kranjskih klobas v Ohiu Ažmanova mesarija s prvo nagrado žirije in občinstva

Cleveland, 13. septembra - Na 16. festivalu kranjskih oziroma slovenskih klobas, ki je v sredo potekal na farmi Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Kirtlandu v ameriški zvezni državi Ohio, je mesarija Azman Quality Meats po izboru žirije in občinstva osvojila prvo mesto. Ta mesarija proizvaja tudi slavno vesoljsko klobaso Sunite Williams.

Medvode.
Kranjska klobasa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dogodek z okrog 1300 udeleženci je tudi letos pripravila Dvorana slavnih in muzej polke iz Euclida v Ohiu pri Clevelandu.

Na drugo mesto se je v obeh kategorijah uvrstila trgovina s klobasami Raddell iz soseske Collinwood v Clevelandu.

Praznik slovenskih klobas, ki so jih organizatorji za to priložnost kupili skupaj skoraj 2000, je potekal ob glasbenem programu kar 50 nastopajočih, med katerimi je bil tudi kralj polke iz Kanade Walter Ostanek.

V žiriji, ki je ocenjevala kakovost klobas, je bila med drugim generalna konzulka Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak, ki je s 1. avgustom prevzela položaj od Andreja Rodeta, pa tudi miss SNPJ 2020 Daniella Volpe.

Ažmanova zmagovita klobasa bo sedaj uradna klobasa vsakoletnega tradicionalnega festivala polka glasbe, ki poteka ob ameriškem prazniku Dan zahvalnosti konec novembra v clevelandskem hotelu Marriott.

Mesarija, ki jo vodi Bill Ažman, je proizvedla klobaso, ki jo je na Mednarodno vesoljsko postajo decembra 2006 dobila ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu iz Clevelanda Sunita Williams.

rp/vb
© STA, 2019