Evropski parlament z ukrepi za usklajevanje dela in družinskega življenja

Bruselj, 4. aprila - Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Bruslju sprejeli več ukrepov za usklajevanje dela in družinskega življenja. Med njimi je najmanj 10 delovnih dni očetovskega dopusta, plačanega na ravni bolniškega dopusta, dva meseca plačanega neprenosljivega starševskega dopusta, pet dni letnega oskrbovalskega dopusta in prilagodljivi delovniki.

Francija, Strasbourg.
Evropski parlament.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Direktiva, o kateri so se neformalno strinjali ministri EU, postavlja minimalne zahteve za vse države članice. Gre za prizadevanja, da bi spodbudili zastopanost žensk na trgu dela in okrepili vlogo očeta ali enakovrednega drugega starša v družini. To bi koristilo otrokom in družinskemu življenju, hkrati pa tudi bolj ustrezno odražalo družbene spremembe in spodbujalo enakost spolov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Z direktivo je podeljena pravica do najmanj 10 delovnih dni plačanega očetovskega dopusta za očete in enakovredne druge starše (kjer so priznani v nacionalni zakonodaji) v času rojstva ali ob rojstvu mrtvega otroka. Ta dopust mora biti plačan vsaj v tolikšnem obsegu kot bolniški dopust.

Poslanci so dodali tudi dva meseca neprenosljivega in plačanega starševskega dopusta. Ta dopust bi moral biti individualna pravica, ki bi ustvarila primerne pogoje za bolj uravnoteženo porazdelitev skrbniških odgovornosti znotraj družine.

Države članice bodo določile primerno raven plačila ali nadomestila za minimalno neprenosljivo obdobje starševskega dopusta, upoštevajoč, da ima starševski dopust pogosto za posledico izgubo dohodka v družini.

Države članice morajo tudi ponuditi pet dni oskrbovalskega dopusta letno za delavce, ki zagotavljajo osebno nego sorodniku ali osebi, živeči v istem gospodinjstvu, z resnimi zdravstvenimi težavami ali starostno oslabelostjo.

Države članice, ki že zagotavljajo plačilo ali nadomestilo, vredno vsaj 65 odstotkov neto plače delavca, za vsaj šest mesecev starševskega dopusta za oba starša, bodo ta sistem lahko obdržale.

Zaposleni starši in skrbniki bodo poleg tega lahko prosili za prilagoditev svojega delavnika, vključno z delom od doma ali s prilagodljivimi urniki. Pri obravnavi prošenj za fleksibilno delo bodo delodajalci upoštevali ne le svoje vire in operativno zmogljivost, temveč tudi posebne potrebe staršev invalidnih in dolgotrajno bolnih otrok ter staršev samohranilcev.

Besedilo je bilo sprejeto s 490 glasovi za, 82 proti in 48 vzdržanimi. V veljavo bo stopila dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU. Države članice pa bodo morale določila direktive v svojo nacionalno zakonodajo prenesti v treh letih, so še zapisali v Evropskem parlamentu.

pa/vr
© STA, 2019