Sava in Krka še vedno naraščata

Ljubljana, 28. oktobra - Zaradi obilnih padavin še vedno naraščata Sava v spodnjem toku in Krka. Prva bo začela upadati proti večeru, Krka pa v ponedeljek zgodaj zjutraj, do večera pa bo še zmerno naraščala in poplavljala v večjem obsegu. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa bodo danes še ustaljene in se bodo jutri pričele zmanjševati.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognoza Agencije RS za okolje (Arso) so sicer veliki pretoki rek po vsej Sloveniji. Reke Vipava s pritoki, Idrijca s pritoki, Reka, Poljanska Sora in Sora, Gradaščica, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju, Kolpa, vodotoki na širšem celjskem območju, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju upadajo.

Poplavljene površine ob reki Vipavi so večje od običajnih in se bodo zadrževale še do ponedeljka zjutraj. Preostale reke še poplavljajo na izpostavljenih območjih vsakoletnih poplav, so zapisali na Arsu.

Močno nočno deževje in kasnejše sneženje sicer še vedno povzroča številne nevšečnosti, tako za stanovalce poplavljenih območij kot tudi v prometu. Zaradi vremenskih razmer imajo veliko težav tudi nekateri distributerji električne energije, v Krškem pa so zaradi nenadnega povišanja pretoka Save celo ročno ustavili tamkajšnjo nuklearko.

pa/arh
© STA, 2012