Na Severnem Primorskem ob hudih poplavah tudi plazovi

Nova Gorica, 28. oktobra - Poplavljene so kleti in nižje ležeči objekti ne le ob reki Vipavi, ki je močno narasla, pač pa tudi na celotnem širšem območju Nove Gorice. Zaradi obilnega dežja se je sprožilo tudi nekaj manjših zemeljskih plazov, nekateri med njimi ogrožajo tudi stanovanjske objekte, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba CZ Samo Kosmač.

Nova Gorica, rekreacijski park Panovec.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeno območje rekreacijskega parka Panovec.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Nova Gorica, rekreacijski park Panovec.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeno območje rekreacijskega parka Panovec.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Nova Gorica, Rožna dolina.
Poplave na Goriškem.
Obilno deževje, poplave.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica.

Šempeter pri Gorici.
Poplave na Goriškem.
Gasilci pri črpanju vode iz kletnih prostorov starega dela bolnišnice v Šempetru pri Gorici.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Šempeter pri Gorici.
Poplave na Goriškem.
Poplavljeni kletni prostori starega dela šempetrske bolnišnice.
Obilno deževje, poplave, zalita klet.
Foto: Arhiv CZ Nova Gorica

Najhuje je bilo v naseljih ob spodnjem toku reke Vipave, v Renčah, Biljah, Mirnu in Prvačini. "Ocenjujem, da je bilo celo huje kot pred dvema letoma," je dejal Kosmač.

Na širšem goriškem področju so se razmere po najbolj kritičnem obdobju, med 20. in 22. uro v soboto nato nekoliko umirile. Hudourniki in manjši vodotoki so se že začeli umikati, a je v spodnjem toku začela naraščati reka Vipava.

Prostovoljnim in poklicnim gasilcem s prizadetega področja so na pomoč priskočili gasilci še iz Kobarida, Komna, Senožeč, ZGRS Sežane, Postojne, Divače, Materije, Pobegov - Čežarjev, Babičev in Lokev, skupno jih je bilo preko 250. Voda je namreč zalivala stanovanjske objekte, poslovne prostore, podjetja, kletne prostore bolnišnice v Šempetru skupaj z zelo pomembno energetsko enoto in prostore gimnazije v Ajdovščini. Kosmač je povedal, da je bilo opravljenih preko 300 intervencij, največ na mestnem območju Nove Gorice, kjer so jih našteli 150. Skupno so razdelili in uporabili približno 5000 protipoplavnih vreč.

Poveljnik Gasilsko reševalnega centra Nova Gorica Simon Vendramin je za STA povedal, da imajo tudi danes zjutraj precej klicev na pomoč, saj jih kličejo tisti, ki niso niti vedeli, da jim je ponoči poplavilo kleti. Pomagati pa morajo tudi tistim, ki so zaradi poplave odrezani od sveta - takih je nekaj objektov na Ajševici.

Brez cestne povezave so ostali tudi stanovalci štirih stanovanjskih hiš pod Škabrijelom v Kromberku, kjer je manjši zemeljski plaz odnesel del ceste. Plaz v Potoku pri Dornberku pa ogroža stanovanjsko hišo. Zaradi zemeljskega plazu je zaprta tudi cesta na Mark pri Šempetru. Vendramin je povedal, da je občinska ekipa CZ skupaj z geologom že na terenu in si ogleduje stanje, preko dneva bodo znani tudi že prvi ukrepi za zaščito prizadetih objektov.

rr/pa
© STA, 2012