Vladimir Prebilič

Datum rojstva: 21. 5. 1974
Kraj bivanja: Kočevje
Izobrazba: doktor obramboslovnih znanosti
Delo, ki ga opravlja: župan Občine Kočevje, profesor na Fakulteti za družbene vede
Predlagatelj kandidature stranka Vesna in skupina volivcev


Rezultat v prvem krogu: 10,60 %

Volilna enotaRezultat
Ljubljana Bežigrad17,66 %
Ljubljana Center12,79 %
Novo mesto11,17 %
Kranj10,76 %
Postojna9,81 %
Celje8,06 %
Maribor6,87 %
Ptuj6,41 %

Predstavitev in ključni vsebinski poudarki

Sem neodvisen kandidat za predsednika republike, ki stavi na podporo ljudi; kandidaturo sem vložil ob podpori volivk in volivcev in Vesne - zelene stranke. Želim presegati tradicionalne delitve. Kandidiram zato, ker želim biti zagovornik ljudi, ne strankarskih, drugih političnih ali kapitalskih elit. Menim, da morajo biti predsedniku države na prvem mestu ljudje. In pika.

Kot ključne točke svojega programa želim izpostaviti skrb za okolje, mlade ter ohranitev stabilnih sistemov javnih storitev, ki bodo, ob nujni decentralizaciji, dostopne vsem državljanom.

Kot župan se zavedam, da ljudje od neposredno izvoljenega predstavnika ne želijo slišati "ne morem", temveč kaj lahko - in to je vodilo, ki ga nameravam prenesti z lokalne na državno raven.

Kot predsednik države ne morem spreminjati zakonov, lahko pa odpiram vrata v zakonodajni postopek in nudim podporo pobudam, ki so v korist ljudi; ne morem predlagati zakonov, lahko pa skličem izredno sejo DZ o pomembnih temah; ne morem blažiti posledic draginje, lahko pa vlado spodbujam k premišljenim ukrepom ter predvsem dolgoročnemu načrtovanju, kjer bodo imeli ljudje in okolje ključno mesto, saj gre za našo skupno prihodnost; ne morem podeliti volilne pravice mlajšim od 18 let, lahko pa toliko časa vztrajam, da to naredi zakonodajno telo.

Vem tudi, kako ključno je, da smo izvoljeni predstavniki dostopni ljudem, čemur ostajam zvest kot župan. Za razliko od nekaterih kandidatov nisem že leta umaknjen v slonokoščene stolpe vladnih ali kapitalskih institucij, ampak se vsakodnevno - kot krajan -srečujem z ljudmi. Zato je moja kandidatura zastavljena od spodaj navzgor - ljudje si namreč zaslužijo predsednika države, ki jih bo poslušal in slišal ter uspel njihove potrebe vpeljati v svoje delo. Ljudje in pika.

Kot predsednik bom tudi moralna in politična avtoriteta, saj je predsednik neposredno izvoljen in zato odgovoren državljankam in državljanom, ne pa političnim strankam ali kapitalu. Iskal bom rešitve in zavzemal stališča. Bom branik demokratičnih in socialnih vrednot, kot tudi naše varnosti in miru, ki še zdaleč nista samoumevna. Predvsem pa bom "slaba vest" in ogledalo vsakokratne vlade: jo pohvalil, ko dela dobro, in opozarjal, ko bo postavljala svoje kratkoročne interese pred interese države in posledično ljudi.