Parlamentarne volitve 2022

Naša Prihodnost in Dobra država

Predsednik: Ivan Gale (Naša Prihodnost) in Smiljan Mekicar (Dobra država)

Leto ustanovitve: 2022 (Naša Prihodnost) in 2017 (Dobra država)

Aktualno število poslancev: stranki doslej na volitvah še nista dobili poslancev, na skupni kandidatni listi pa kandidira poslanka Violeta Tomić, sicer izvoljena na listi Levice

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
Dobra država
- 2014: 1,5% (pod parlamentarnim pragom)

Naša prihodnost
-doslej še ni sodelovala na volitvah

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Verjamemo, da je za uspešno implementacijo idej nujno potrebno vključiti čim širšo javnost skozi javno razpravo, ki bi morala biti temelj demokratične družbe.

Ključna področja, za katera se bosta zavzemali stranki Naša prihodnost in Dobra država:
-boj proti korupciji,
-neodvisnost medijev,
-reorganizacija zdravstva,
-strokovno kadrovanje namesto političnega,
-socialna in pravna država,
-samooskrba na vseh področjih.

Največji sovražnik korupcije je preglednost. S povečanjem preglednosti in transparentnosti pri porabi javnih sredstev po sistemu "z enim klikom do vseh podatkov" bo mogoče preprečiti in pravočasno odkrivati neprimerne prakse pri transakcijah, ki vsebujejo korupcijsko tveganje.

Svoboda govora je neposredno povezana z medijsko svobodo. Brez svobode govora demokratična družba ne more delovati.

Reorganizacija zdravstva med drugim pomeni tudi, da je potrebno zagotoviti bolj transparentno delovanje in s tem zmanjšanje korupcije, ki "požira" sredstva, namenjena bolnikom.

Ena večjih težav slovenske javne uprave je politično kadrovanje. Kljub temu, da imamo v slovenskem javnem sektorju med javnimi uslužbenci številne vrhunske strokovnjake, vodilna mesta zasedejo večinoma lojalni člani političnih strank.

Slovenija mora biti pravna in socialna država. Pravna država pomeni, da se politika ne sme in ne more vmešavati v delovanje policije in organov pregona.

Socialna država pomeni, da zagotavljamo dostojno življenje ne glede na status. Prava socialna država je država, kjer ni revščine!

Pri pripravi programa so sodelovali številni strokovnjaki.