Parlamentarne volitve 2022

Vesna - zelena stranka

O STRANKI:

Predsednika: Urša Zgojznik, Uroš Macerl

Leto ustanovitve: 2022

Aktualno število poslancev: 0

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Vesno - zeleno stranko smo ustanovili ljudje z dolgoletnimi izkušnjami na področju varovanja okolja, gospodarstva, lokalne samouprave, nacionalnih in evropskih politik. Gradili smo jo od spodaj navzgor, saj prihajamo iz civilne družbe, nevladnih organizacij, številnih iniciativ. Z delom na terenu smo dokazali, kaj pomeni resen in predan boj za ohranitev naravnega okolja. Ker smo spoznali, da takšen angažma žal ni dovolj, smo se odločili za vstop v politiko. Vanjo vstopamo odločno in brez popuščanja pritiskom kapitala, z ničelno stopnjo tolerance do koruptivnih dejanj, s ciljem delovati v smeri preprečevanja še hujše okoljske krize.

Poglavitna usmeritev Vesne so okoljska vprašanja. Prehod v okoljsko naravnano in vzdržno družbo pa se ne sme zgoditi za ceno zmanjševanja demokratičnih standardov ali kratenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Drugi steber programa zato izpostavlja vprašanja demokracije, vladavine prava, pomena civilne družbe, svobodnih in neodvisnih medijev ter pravic žensk in drugih ranljivih skupin.

Zeleni prehod mora biti pravičen! Nihče ne sme biti zapostavljen ali odrinjen na rob, zato v tretjem stebru programa naslavljamo teme socialne pravičnosti. Prioritetno izpostavljamo vprašanja dostopnosti stanovanj, dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva, pravičnega in dostojnega dela, novih in pravičnejših načinov obdavčitve.

Izzivi za prihodnost in prehod v zeleno družbo ne terjajo samo poguma, ampak tudi iznajdljivost, kreativnost in nova znanja. Temu je posvečen četrti steber programa.

Skrb namenjamo mladim, saj so tisti, ki jih okoljska kriza najbolj zadeva.