Parlamentarne volitve 2022

Gibanje Svoboda

O STRANKI:

Predsednik: Robert Golob

Leto ustanovitve: stranka je nastala leta 2022 s preimenovanjem Stranke zelenih dejanj in z izvolitvijo Roberta Goloba za predsednika

Aktualno število poslancev: V stranko sta vstopila poslanca Janja Sluga (izvoljena na listi SMC) in Jurij Lep (izvoljen na listi DeSUS)

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Gibanje Svoboda v ospredje svojega političnega delovanja postavlja svobodo, odprto družbo, zaupanje v sočloveka, skupnost in državo ter njene institucije. S sodelovanjem političnih strank in nevladnih organizacij, civilnodružbenih gibanj, mladih, starejših in strokovnjakov različnih področij bomo vodili Slovenijo po poti demokratičnega in trajnostnega razvoja in pripomogli k blagostanju njenih prebivalk in prebivalcev. V Gibanju Svoboda si želimo Slovenijo, ki jo bogati raznolikost in ki spoštuje temeljne človekove pravice in svoboščine. Verjamemo v spoštovanje, kulturo dialoga in odgovorno sodelovanje.

Stranka v programu izpostavlja zeleno gospodarstvo, energetsko samooskrbnost, medgeneracijsko zavezništvo in zagotavljanje zdravja, ki temelji na močni, javni zdravstveni mreži, dostopni vsem.

Smo za zeleno gospodarstvo, ki bo močno vpeto v mednarodne tokove. V programu ne postavljamo na tehtnico vprašanja, koliko dobička in s tem onesnaževanja še prenese naše okolje, temveč smo se brezpogojno zavezali zavarovati naravo.

Nova, zelena politika, ne predstavlja le okoljevarstveno vzdržne politike, ki je proti izkoriščanju naravnih virov, gre za nov ekonomski in družbeni razvoj, ki temelji na socialno vzdržni politiki, torej na novi politiki dela, ki je proti izkoriščanju ljudi.

Na drugi strani smo se osredotočili tudi na vprašanje, kako zagotoviti dostojno življenje za vse, torej za tiste, ki so svoje tej družbi že prispevali, tiste, ki trenutno to počnejo in tiste, ki se na to pot šele podajajo. Medgeneracijsko zavezništvo obsega vse, od vprašanja socialne politike, preživljanja tistih, ki svojih sredstev za preživljanje še ne premorejo, izobraževanja in usposabljanja, pa vse do stanovanjske politike.