Parlamentarne volitve 2022

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS)

O STRANKI:

Predsednik: Ljubo Jasnič

Leto ustanovitve: 1991 kot Demokratična stranka upokojencev Slovenije; leta 2005 se je preimenovala v DeSUS - Demokratično stranko upokojencev Slovenije

Aktualno število poslancev: Poslanska skupina DeSUS šteje 4 poslance, a trije od njih niso več člani stranke.

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 1996: 4,3% (5 poslancev)
- 2000: 5,2% (4 poslanci)
- 2004: 4,0% (4 poslanci)
- 2008: 7,45% (7 poslancev)
- 2011: 6,97% (6 poslancev)
- 2014: 10,2% (10 poslancev)
- 2018: 4,9% (5 poslancev)

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Na volitve gremo z zavezo in obljubo, da bomo delali v dobro upokojencev, starejših, invalidov in vseh odrinjenih na obrobje družbe. Stranka gre na volitve stabilna in notranje očiščena. Po turbulenci, ki jo je uspešno previharila, bo upokojencem zagotovo trdno stala ob strani in dejansko reševala probleme starejših.

Zavzemala se bo:
ZA pokojnine, varno in dostojno starost
ZA javno in dostopno zdravstvo
ZA uveljavitev temeljev dolgožive družbe
ZA spoštovanje demokratične ustavne ureditve
ZA ohranitev zdravega okolja in zeleni razvoj
ZA pravičnost, solidarnost, spoštljivost vseh deležnikov v družbi in na drugih področjih življenja in dela

Program zajema najbolj pomembna področja in sisteme za upokojence. V njem je izražena skrb za sedanjost in predvsem za prihodnost - ZA demokracijo, ZA svobodo, ZA zrak in vodo, ZA zeleno okolje, ZA rodovitnost zemlje, ZA zdravo rast naših vnukov.

Naloga stranke DeSUS je predvsem ohraniti realno vrednost pokojnin, odprava krivic, zagotovitev vzdržnosti pokojninske blagajne, obdržati javni zdravstveni sistem na temelju solidarnosti in enake dostopnosti do storitev, vzpostavitev kvalitetnega sistema oskrbe na domu, ohraniti in poglobiti medgeneracijsko sožitje, temelječe na medgeneracijski pogodbi.

Za bodoče čase bo za graditev zdrave družbe zelo pomembna ohranitev pravičnosti, medsebojne spoštljivosti, ohranjanje solidarnosti v družini, v sosedstvu, v delovnih kolektivih in v celotni družbi. Brez empatije do starejših, srčnosti in njihovega vključevanja v družbena dogajanja tretjo generacijo čakajo zelo težki časi.