Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Parlamentarne volitve 2022

Stranka Alenke Bratušek (SAB)

O STRANKI:

Predsednica: Alenka Bratušek

Leto ustanovitve: 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek; leta 2016 se je preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, leta 2017 pa v Stranko Alenke Bratušek

Aktualno število poslancev: 6

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014: 4,4% (4 poslanci)
- 2018: 5,1% (5 poslancev)

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Že od vsega začetka zagovarjamo socialno-liberalne vrednote. Na tretje parlamentarne volitve gremo z zanesljivo ekipo 79 kandidatk in kandidatov, ki svojih volivcev niso in nikoli ne bodo razočarali. Zanesljivo ekipo sestavlja skoraj polovica žensk, kar 37, 13 sedanjih in nekdanjih poslancev, poslanka Evropskega parlamenta, pet ministrov, doktorji znanosti, zdravnik, profesorji, pravniki, ekonomisti, uspešni podjetniki, delavci in upokojenci.

Že drugič v zgodovini Slovenije smo se znašli pred velikimi finančnimi izzivi. Prvič pred devetimi leti se jih v SAB nismo ustrašili, temveč zbrali pogum in z ekipo preprečili bankrot in prihod Trojke. Tudi danes nam volivci lahko zaupajo, da bomo naredili, kar je treba in preprečili drugo finančno katastrofo, proti kateri drvimo. Z namenom, da onemogočimo ponovno oblast Janeza Janše in njegove koalicije, smo se povezali v KUL. Prepričani smo, da bomo v naslednji vladi dobro sodelovali tudi z Robertom Golobom.

V stranki SAB se zavedamo, da brez uspešnega gospodarstva ni močne socialne države, višjih plač in višjih pokojnin, zato bomo še naprej podpirali obrtnike in podjetnike. Naše prioritete bodo skrb za upokojence, stabilizacija javnih financ, dvig lokalne samooskrbe s hrano in pitno vodo ter energetska neodvisnost Slovenije. Za upokojence sta ključni ureditev financiranja dolgotrajne oskrbe, da otrokom ne bo treba doplačevati oskrbnine za svoje starše, in ustanovitev demografskega sklada za stabilno financiranje pokojnin.