Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Parlamentarne volitve 2022

Levica

O STRANKI:

Koordinator: Luka Mesec

Leto ustanovitve: leta 2017 z združitvijo strank Iniciativa za demokratični socializem in TRS; leta 2014 sta omenjeni stranki skupaj z Demokratično stranko dela in četrto skupino nastopili na volitvah Koalicija združena levica; leta 2017 sta se Iniciativa za demokratični socializem in TRS združila v stranko Levica

Aktualno število poslancev: 7 (Violeta Tomić sicer ni več članica stranke)

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014: 5,9% (6 poslancev)
- 2018: 9,3% (9 poslancev)

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Levica je stranka, ki namesto kapitalističnega izkoriščanja in individualizma spodbuja skupnost, solidarnost in vlaganja v družbeno infrastrukturo za vsestranski razvoj. Levica je nepodkupljiva in neodvisna od centrov moči, kapitala in vpliva. Dosegli smo veliko: brezplačna šolska kosila za otroke iz revnih družin, proste nedelje za delavce v trgovini, višjo minimalno plačo, pokojnine in socialne pomoči. V osmih letih smo izoblikovali konkretne rešitve, kako udejanjati ideje demokratičnega ekološkega socializma, da bomo vsi živeli bolje, ohranili okolje ter zagotovili pravično in solidarno prihodnost za vse.

Programski poudarki:

Javno zdravstvo: ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, okrepitev primarne ravni in hiter dostop do zdravnika, prepoved t. i. zdravnikov dvoživk, skrajšanje čakalnih dob in ustanovitev javnega podjetja za nabavo medicinske opreme brez privatnih posrednikov in korupcije.

Podnebna in okoljska kriza: dva odstotka BDP letno za prehod na ogljično nevtralno družbo, investicije v obnovljive vire, 10-odstotna solarizacija v petih letih, zaščita narave pred nepopravljivimi gradbeno-kapitalskimi posegi.

Gospodarstvo po meri človeka, ne kapitala: vstop delavcev v lastništvo, delavski prevzemi, soupravljanje in sodelovanje pri dobičku, odprava prekarnosti.

Pravica do stanovanja: izgradnja 30.000 javnih najemnih stanovanj, stanovanjske zadruge, davek na prazna in luksuzna stanovanja, omejevanje najemnin.

Odprava revščine: postopna uveljavitev temeljnega dohodka, višje plače (na čelu z minimalno), pokojnine in pomoči, ki morajo vedno vsaj slediti rasti cen.