Parlamentarne volitve 2022

Nova Slovenija - Krščanski demokrati (NSi)

O STRANKI:

Predsednik: Matej Tonin

Leto ustanovitve: 2000

Aktualno število poslancev: 7

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2000: 8,7% (8 poslancev)
- 2004: 9,1% (9 poslancev)
- 2008: 3,4% (pod parlamentarnim pragom)
- 2011: 4,9% (4 poslanci)
- 2014: 5,6% (5 poslancev)
- 2018: 7,2% (7 poslancev)

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

Na prihajajočih volitvah je podpora Novi Sloveniji glas za gospodarsko močno, varno in v prihodnost usmerjeno Slovenijo. Izhajamo iz vrednot krščanske demokracije, ki v teh nemirnih časih pomenijo stabilnost. Ponosni smo na našo kulturo in tradicijo, zavezani smo vrednotam slovenske osamosvojitve.

V naslednjem mandatu imamo tri ključne prioritete. Slovenija mora postati dežela priložnosti, kjer vsak lahko razvije vse svoje potenciale, država pa mu mora pri tem pomagati. Potrebujemo boljše podjetniško okolje, država si mora od našega dela vzeti manj. Delo je vrednota in kdor dela, mora dostojno živeti. Potrebujemo premik od državnega k vsem dostopnemu javnemu zdravstvu. Vsak mora priti do zdravnika, ko ga potrebuje. Denar mora slediti pacientu, ki se svobodno odloča, kje bo opravil zdravstveno storitev. Odločno moramo podpreti slovenske družine in v našo družbo vnesti več veselja do življenja. Odločitev za otroka ne sme negativno vplivati na družinski proračun.

Mir ni samoumeven. Varnost je ključna, da zagotovimo delovanje vseh podsistemov družbe in je garant družbene blaginje. Poskrbeli bomo za našo varnost. Nadaljevali bomo s pospešeno modernizacijo Slovenske vojske in odločno podpirali gasilce ter službe v sistemu zaščite in reševanja.

Ministrska ekipa NSi je dokazala, da smo učinkoviti in da zmoremo premikati stvari, ki so stale desetletja. Stavimo na preverjeno ekipo. Glas za Novo Slovenijo pomeni, da bo naša ministrska ekipa lahko nadaljevala svoje uspešno delo. Skupaj lahko spišemo novo zgodbo o uspehu.