Parlamentarne volitve 2022

Slovenska demokratska stranka (SDS)

O STRANKI:

Predsednik: Janez Janša

Leto ustanovitve: 1989 kot Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZ); istega leta se je preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), leta 2003 pa v Slovensko demokratsko stranko

Aktualno število poslancev: 26

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 1990: 7,4% (6 poslancev)
- 1992: 3,3% (4 poslanci)
- 1996: 16,1% (16 poslancev)
- 2000: 15,8% (14 poslancev)
- 2004: 29,1% (29 poslancev)
- 2008: 29,3% (28 poslancev)
- 2011: 26,2% (26 poslancev)
- 2014: 20,7% (21 poslancev)
- 2018: 24,9% (25 poslancev)

Samopredstavitev in ključni programski cilji:

SDS je zrasla na temeljih hrepenenja tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Razvila se je v osrednjo politično moč naroda in ostala zvesta programu, načelom parlamentarne demokracije in ustavnim vrednotam. Na prvo mesto postavljamo ljudi, zato se zavedamo, da brez uspešnega gospodarstva ni socialne varnosti, sodobne infrastrukture in razvitih sistemov javnega šolstva in zdravstva.

Vzpostavili bomo realne pogoje za zeleno in digitalno preobrazbo. Izboljšali bomo kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev. Nadaljevali bomo z depolitizacijo policije in poskrbeli za učinkovit pregon gospodarskega kriminala. Vzpostavili bomo pogoje za delovanje pravne države. Zagotovili bomo sodoben in brezplačen medkrajevni potniški promet ter uredili prometno infrastrukturo. Vzpostavili bomo pogoje za medijsko pluralnost.

Krepili bomo odzivnost in odpornost pred nesrečami. Zagotovili bomo stabilno oskrbo z električno energijo. Kmete bomo davčno razbremenili ter poenostavili njihovo poslovanje. Posodobili bomo izobraževalne programe in učne načrte, da bodo odgovarjali razvoju družbe in potrebam trga dela. Pozornost bomo namenili demografskim izzivom. Nadaljevali bomo z aktivno diplomacijo s konkretnimi pobudami za zagotavljanje miru in sožitja.

SDS je v težkih trenutkih prevzela odgovornost vodenja vlade in interese Slovenije postavila na prvo mesto. Reševali smo življenja, zdravje in državo iz kaosa. Napolnili smo prazna skladišča zaščitne opreme in zgradili bolniške kapacitete. Sprejeli smo 10 protikoronskih paketov in pomagali vsem. Dokazali smo, da Slovenijo nosimo v srcu.

Glas za SDS je glas za razvito, odločno, varno in stabilno Slovenijo.