Parlamentarne volitve 2018

Piratska stranka Slovenije (Pirati)

Predsednik: Rok Andree

Leto ustanovitve: 2012

Aktualno število poslancev: 0

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014: 1,34% (pod parlamentarnim pragom)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Človekove pravice, zasebnost, javno dobro, odprt pretok informacij, svobodno ustvarjanje ter onemogočanje cenzure in preganjanja državljanov, ki javno izražajo svoje mišljenje in prepričanje, so temelji delovanja Piratske stranke. Digitalna družba je dejstvo, ki ga slovenska politika ignorira.

Pirati vemo, da digitalna družba, kljub nekaterim pastem, ponuja priložnost za razvoj človeštva ter omogoča krepitev demokracije, svobode in državljanskih pravic, zlasti svobode govora in pravice do znanja. Sodelovanje vsakega posameznika pri odločanju o vprašanjih skupnosti vidimo kot glavni izziv sodobnega časa.

Tokratni volilni program smo zastavili v luči težav, ki pestijo Slovenijo, pa tudi digitalnih priložnosti, ki nam polzijo skozi prste. Hočemo reformo države, da bo v digitalni dobi služila ljudem. Ključni ukrepi so reforma referendumov, opolnomočenje civilne družbe, digitalna debirokratizacija uprave, reformo vodenja državnih IT projektov, zagotovitev pravne varnosti, proaktivno socialno državo, zaščito žvižgačev in efektivno transparentnost.

Za Pirate je ključna tudi usmeritev gospodarstva v visoko tehnološko in družbeno odgovorno podjetništvo. Hočemo krepitev vlaganja v razvoj, pravico do interneta kot ustavno pravico, specializirana gospodarska sodišča, preizkus implementacije UTD ob sočasnem zagotavljanju finančnih virov za ta projekt, digitalizacijo in debirokratizacijo javnega sektorja, konec bega možganov iz Slovenije in spodbujanje visokotehnološkega podjetništva.