Parlamentarne volitve 2018

Slovenska nacionalna stranka (SNS)

Predsednik: Zmago Jelinčič Plemeniti

Leto ustanovitve: 1992

Aktualno število poslancev: 0

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 1992: 10% (12 poslancev)
- 1996: 3,2% (4 poslanci)
- 2000: 4,4% (4 poslanci)
- 2004: 6,5% (6 poslancev)
- 2008: 5,4% (5 poslancev)
- 2011: 1,8% (pod parlamentarnim pragom)
- 2014: 2,2% (pod parlamentarnim pragom)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Naši glavni cilji: poenostavljeno življenje, možnost dela in razvoja, večja svoboda, ukinitev policijske, sodne in davčne represije, konec nesmiselnega varčevanja, predvsem pa brez migrantov v državi ...

Davčna reforma: znižanje dohodninske obremenitve, znižanje davčne obremenitve plač za delodajalce, direktno odvajanje po 1,5 % od DDV v zdravstveno in pokojninsko blagajno, uvedba pavšalnega davka za mala podjetja in obrtnike ter za samozaposlitve; nasprotujemo uvedbi nepremičninskega davka.

Gospodarstvo: prednost tistim dejavnostim, ki prinašajo manjša tveganja za zdravje in varnost ljudi, zmanjšujejo negativen vpliv na okolje, razvoj naj temelji na naravnih bogastvih in turizmu, ob izgradnji nedokončane infrastrukture. Spodbujali bomo razvoj turističnih kmetij, s pavšalnim obdavčenjem in ukinili nesmiselne inšpekcijske omejitve.

Ljudem je treba omogočiti delo in ne socialnih podpor, za svoje delo pa morajo biti zaposleni tudi ustrezno plačani, ob tem pa bom sprejeli ukrepe, ki bodo znižali stroške dela.

Merilo za polno upokojitev mora biti zgolj dopolnjena delovna doba v višini 40 let. Pokojnina ne sme biti nižja, kot je cena osnovne oskrbe v domu za ostarele. Razliko do te vsote pokrije država. Delovno zakonodajo bomo popolnoma sprostili na način vsako delo šteje, vsako delo bo plačano in "vsaka ura šteje".

Na področju zdravstva bomo posvetili posebno pozornost preventivni dejavnosti. Primarno stopnjo zdravstva je treba krepiti z ojačitvijo zdravstvenih domov v javni sferi in obenem sprostili privatno iniciativo. Uvedli bomo centraliziran sistem javnega naročanja brez posrednikov.