Parlamentarne volitve 2018

Združena levica in SLOGA

Predsednika: Franc Žnidaršič (ZL - DSD) in Janko Veber (SLOGA)

Leto ustanovitve: 2010 Demokratična stranka dela; leta 2014 je s strankama Iniciativa za demokratični socializem in Trs ustanovila Koalicijo Združena levica; 2016 se je preimenovala v ZL - DSD. Stranka SLOGA je bila ustanovljena leta 2018. Stranki sta oblikovali koalicijo tik pred parlamentarnimi volitvami.

Aktualno število poslancev: 1 (Veber je bil izvoljen na listi SD)

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014 (Koalicija Združena levica): 5,97% (6 poslancev)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh, razen v volilni enoti Celje

Predstavitev in ključni programski cilji:

Koalicija Združena levica in SLOGA, edini od političnih strank, ki bodo vključene v prizadevanja za prevzem oblasti v Sloveniji, pred volivce in volivke prinašata vrsto neposrednih materialnih in socialnih koristi. Z aktivnim delovanjem bo koalicija Združena levica in SLOGA zagotovila, da bo Slovenija postala ekonomsko učinkovita ter socialno in okoljsko urejena država. Izboljšali bomo demokratičnost in učinkovitost pri upravljanju države, predlagali spremembo volilnega sistema in delovanja vlade na način, da onemogočimo razraščanje korupcije. Hkrati zagotavljamo takojšnje izboljšanje upravljanja za družbo pomembnih podjetij, in sicer tako, da bomo zaposlenim, sindikatom in Zvezi društev upokojencev Slovenije takoj prepustili vsaj polovico upravljavskih pravic. Na ta način bomo velikim korporacijam preprečili nezaslišano prilaščanje vzvodov moči s katerimi omejujejo interese večine prebivalk in prebivalcev Slovenije. Na ta način bomo vpeljali tržno ekonomijo na temeljih ekonomske demokracije, pospešeno odpravljali revščino in vrnili nezakonito odtujeno družbeno lastnino državljanom in državljankam Slovenije.

Koalicija Združena levica in SLOGA bo v življenje vnesla tudi druga programska izhodišča ZL - DSD in SLOGE. Deluje namreč na temeljih etičnosti, poštenja, demokratičnosti, enakopravnosti, medsebojnega spoštovanja, socialni naravnanosti in kolektivnem vodenju ter skupnem odločanju o potrebnih aktivnostih ter s tem volivcem in volivkam prvič po osamosvojitvi Slovenije prinaša neposredne koristi in prednosti, ki pa jih bodo deležni le v primeru, če bodo obkrožili kandidatke in kandidate koalicije Združena levica in SLOGA.