Parlamentarne volitve 2018

Slovenska ljudska stranka (SLS)

Predsednik: Marko Zidanšek

Leto ustanovitve: 1988 kot Slovenska kmečka zveza - Ljudska stranka; leta 1992 se je preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, leta 2000 se je združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati v SLS+SKD, leta 2001 pa se je znova preimenovala v SLS

Aktualno število poslancev: 0

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 1990: 12,6% (11 poslancev)
- 1992: 8,7% (10 poslancev)
- 1996: 19,4% (19 poslancev)
- 2000 (SLS+SKD): 9,5% (9 poslancev)
- 2004: 6,8% (7 poslancev)
- 2008 (SLS in SMS): 5,2% (5 poslancev)
- 2011: 6,8% (6 poslancev)
- 2014: 3,95% (pod parlamentarnim pragom)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

SLS se na letošnje volitve odpravlja z enim ciljem - vrniti se v parlament. SLS je stranka trdnih temeljev, saj letos praznujemo 30-letnico od ustanovitve prve demokratične stranke, in imamo jasne zaveze - sobivamo varno, znamo gospodarno, delujemo lokalno. To so poudarki, v katere verjamemo kot močna ekipa, ki se je dokazala na lokalnem nivoju in tudi širše v evropskem. Varovali bomo naše meje, krepili pripadnost Sloveniji in terjali odgovornost politike do prihodnjih generacij. Za socialno varnost bomo poskrbeli ne le na papirju, ampak tudi v dejanjih, prizadevali si bomo za ustvarjanje razmer za varno, prijetno in kakovostno življenje ter sobivanje vseh generacij.

Zahtevali bomo kakovostno zdravstveno oskrbo, dobro in pošteno plačano zdravstveno osebje ter vsem enako in hitro dostopne zdravstvene storitve. Dovolj nam je korupcije in elitizma, zato bomo ustvarjali vitkejšo in bolj transparentno državo, ki bo servis državljanom. Razbremenili bomo plače v korist delavcev, znižali davke in prisluhnili zahtevam slovenskega gospodarstva, upokojencem pa zagotovili dostojne pokojnine.

Posodobili bomo zastarel šolski sistem, odpravili domače naloge in opolnomočili družbo z znanji in veščinami prihodnosti. Ker prisegamo na lokalno kakovost, bomo uredili status družinske kmetije, poskrbeli za starejše, ki kmetijo predajo naslednikom, in za trajnostni razvoj slovenskega podeželja. Prečistili in pomladili smo svoje vrste, imamo zgledno urejeno finančno poslovanje, dober program in številčno ekipo. Dovolj razlogov, da nam bo skupaj uspelo! SLS je prva in prava izbira.