Parlamentarne volitve 2018

Dobra država (DD)

Predsednik: Bojan Dobovšek

Leto ustanovitve: 2017

Aktualno število poslancev: 1 (Dobovšek izvoljen na listi SMC)

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Temelji stranke sodijo v čas izstopa dr. Bojana Dobovška iz stranke SMC, kar se je zgodilo takoj po prejšnjih volitvah. Stranka SMC je odstopila od poti boja proti elitam in korupciji, zato je dr. Dobovšek zasnoval zavod Dobra država, ki je že leta 2015 začel graditi temelje nove stranke.

Ideologija stranke presega dosedanje delitve: Zavzemamo se za kakovost življenja vseh državljanov, ne glede na njihova prepričanja. Stranka presega delitve na levo, desno ... V Sloveniji je ideološka delitev posebej škodljiva, ker za njo obstoječe elite z desne in leve skrivajo nesposobnost in koruptivne prakse. V politiko je potrebno vrniti strokoven, spoštljiv dialog, jo razbremeniti nastopaštva in širjenja sovraštva. Politiki je potrebno je povrniti ugled in utrditi vlogo državnega zbora.

Demografska slika Slovenije je ključni razvojni izziv, ki so ga zanemarile trenutne elite. Mladim je potrebno dati pogoje za razvoj njihovih idej, jim ob prehodu v zrelo obdobje omogočiti ekonomsko in socialno varnost, starejšim zagotoviti pogoje za življenje, pri tem slediti dejstvu, da starost ni bolezen, pokojnine pa niso socialna pomoč!

Točke programa so: odprava korupcije z načrtom nadzora, sledenja finančnim tokovom; prepoved opravljanja javnih funkcij za vse, ki so oškodovali državno premoženje; omejitev obdobja opravljanja funkcije ministra za posamezno osebo; pravna država, ki temelji na neodvisnih institucijah in enaki obravnavi državljanov, javna uprava in finance, katerih temelj je nedvoumna zakonodaja; razvoj, katerega vodilo je podpora znanosti in tehnologije, usklajen s podnebnimi izzivi; varnost države v vseh pogledih.