Parlamentarne volitve 2018

Stranka Alenke Bratušek

Predsednica: Alenka Bratušek

Leto ustanovitve: 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek; leta 2016 se je preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, leta 2017 pa v Stranko Alenke Bratušek

Aktualno število poslancev: 2

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014: 4,4% (4 poslanci)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Stranka Alenke Bratušek je stranka, ki se ne boji prevzeti odgovornosti in izpelje tudi najbolj zahtevne politične projekte. Predsednica stranke Alenka Bratušek je poosebitev našega načina delovanja in naše usposobljenosti za vodenje države. Z ekipo, ki je še vedno v veliki meri aktivna tudi v stranki, ji je Slovenijo uspelo rešiti pred bankrotom, kar ni tako samoumevno - primer zgrešene politike v času krize je Grčija, kjer so danes pokojnine tudi za več kot 40 odstotkov nižje, razprodali so premoženje, ljudje so brez dela ... Pri nas je vlada Alenke Bratušek ohranila socialno državo, blaginjo in suverenost države. Vpleteni nismo v nobene kazenske postopke ali afere, zares želimo dobro vsem državljanom in tako tudi vedno delujemo.

V novem mandatu bo zdravstvo prioritetno področje, kot je bilo leta 2013 reševanje Slovenije pred bankrotom. Poleg tega bomo dali poudarek petim področjem: 1. Gospodarstvu: uvedli bomo spodbude za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in uredili plačilno disciplino podjetij. 2. Mladim: zagotovili bomo neprofitna stanovanja in možnost poroštva države za nakup prvega stanovanja. 3. Upokojencem: odpravili bomo varčevalne ukrepe, zagotovili višje pokojnine in dolgotrajno oskrbo starejših, tudi z demografskim skladom. 4. Socialni in pravni državi: vsaj ohranili bomo raven človekovih pravic, socialna država bo močnejša. 5. Večjemu vplivu državljanov na politiko: uvedli bomo preferenčni glas, v vseh občinah pa participatorni proračun.