Parlamentarne volitve 2018

Socialni demokrati (SD)

Predsednik: Dejan Židan

Leto ustanovitve: 1993 kot Združena lista socialnih demokratov (ZLSD); leta 2005 se je preimenovala v Socialne demokrate

Aktualno število poslancev: 5

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 1992: 13,6% (14 poslancev)
- 1996: 9,03% (9 poslancev)
- 2000: 12,1% (11 poslancev)
- 2004: 10,2% (10 poslancev)
- 2008: 30,5% (29 poslancev)
- 2011: 10,5% (10 poslancev)
- 2014: 5,98% (6 poslancev)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Socialni demokrati smo si zastavili vizijo, s katero želimo Slovenijo v osmih letih po ključnih merilih, ki kažejo na vse vidike kakovosti življenja, trajnostnega razvoja, inovativnosti, socialne in ekonomske uspešnosti, umestiti med najboljše na svetu. Naš temelji cilj je delovanje v korist ljudi in za blaginjo Slovenije.

Prepričani smo, da Slovenija potrebuje nov razvojni model ter boljše upravljanje in vodenje. Pri tem vidimo javne storitve kot ključ vključujočega razvoja in enakih možnosti vseh na področju šolstva, znanosti, zdravstva, javne infrastrukture in kulture.

Zagotoviti moramo odprto in inovativno gospodarstvo, kjer je bistveno vključiti nove modele in prakse, pri čemer je napredek mogoč le ob povečanem zaupanju v medčloveških in institucionalnih odnosih. Vsi nosilci oblasti moramo začeti prevzemati odgovornost za svoje delo, za sprostitev vseh ustvarjalnih potencialov Slovenije pa moramo odpraviti prenormiranost in odvečno birokracijo.

Ukrepe svojega delovanja bomo usmerili v odpravo revščine v Sloveniji, hkrati s tem pa so naši ukrepi usmerjeni k odpravi družbene neenakosti, še posebej na področju prekarnosti na trgu dela, vse težjega dostopa do zdravstvenih storitev in nepravičnosti delovanja pravne države.

V sodelovanju s predstavniki sindikatov in gospodarstva smo že do sedaj iskali skupne točke za nov družbeni dogovor. Vlagali in krepili bomo tisto, kar lahko najučinkoviteje in najbolj trajnostno prispeva k rasti družbene blaginje in h krepitvi naših konkurenčnih sposobnosti. Če pričakujemo več od ljudi, moramo več vlagati v ljudi. V njihovo znanje, varnost, zadovoljstvo, pripadnost in motivacijo.