Parlamentarne volitve 2018

Stranka modernega centra (SMC)

Predsednik: Miro Cerar

Leto ustanovitve: 2014 kot Stranka Mira Cerarja, leta 2015 se je preimenovala v Stranko modernega centra

Aktualno število poslancev: 32

Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
- 2014: 34,5% (36 poslancev)

Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Predstavitev in ključni programski cilji:

Stranka modernega centra kot socialno-liberalna stranka sodi v Združenje liberalcev in demokratov za Evropo, v Sloveniji pa ponuja stabilno levosredinsko izbiro svobodomiselnim volivkam in volivcem. Osnovno poslanstvo SMC je družba, v kateri pri snovanju kakovostnega življenja sodelujejo vsi državljani in državljanke - da bo življenje v Sloveniji bolje za vse.

Slovenijo prihodnosti gradimo na petih osnovnih usmeritvah: v zeleni Sloveniji cenimo in varujemo naša naravna bogastva, enakomerno razvijamo vire energije in solidarno prispevamo k mednarodnim naporom za trajnostni razvoj brezogljične družbe; v zdravi Sloveniji vsi uživamo pravice javnega zdravstva, s preventivnimi ukrepi prispevamo k zmernemu in zdravemu življenju, s športnimi aktivnostmi pa krepimo zdrav duh v zdravem telesu; pravična Slovenija in pravna država se začne pri temeljnih človekovih pravicah in zagotavljanju osnovne pravice, da si z lastnim delom in podjetnostjo ustvarjaš človeka dostojno življenje; varna Slovenija se začne v družini in medsebojnih odnosih, zato se borimo za ničelno toleranco do nasilja in proti sovražnemu govoru. Močnejši kot smo gospodarsko, trdnejši bo naš varnostni položaj; z digitalno Slovenijo aktivno sooblikujemo sodobnost. Informacijske tehnologije so nova industrijska revolucija, ki temeljito spreminja naš vsakdan, komunikacije in načine poslovanja, zato vlagamo vanje.

Poučeni z izkušnjo vodenja vlade vidimo kot enega od pogojev za uresničitev Slovenije prihodnosti izkušeno in dovolj notranje kompaktno koalicijsko vlado.