Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 1. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Plavalci za žrtve tsunamijev

Constance (STA/dpa) - Približno 200 utrjenih plavalcev se je spopadlo z ledeno mrzlo vodo Bodenskega jezera na jugu Nemčije, da bi zbrali denar za žrtve potresa in tsunamijev v južni Aziji. Vročekrvni plavalci v neoprenskih oblekah so preplavali približno 1.500 metrov v vodi tik nad lediščem, saj je imela le štiri stopinje Celzija, medtem ko je bila temperatura zraka stopinjo pod ničlo. Plavanje v ledeno mrzli vodi, ki se je začelo z minuto molka za žrtve tsunamijev, je organizirala nemška federacija obalnih reševalcev DLRG, in sicer že 32. leto zapored.

Odprli najvišjo zgradbo na svetu

Taipei (STA/dpa) - V tajvanski prestolnici Taipei so slovesno odprli najvišjo zgradbo na svetu. 508 metrov visoki finančni center Taipei 101, s 101 nadstropjem je odprl tajvanski predsednik Chen Shui-bian. "Taipei 101 je novi pokazatelj tajvanskega uspeha in blagostanja ter simbol enotnosti naroda," je dejal Chen. Uradno najvišji nebotičnik na svetu je podrl štiri svetovne rekorde: za strukturno višino (508 metrov), višino do strehe (448 metrov), višino zadnjega nadstropja (438 metrov) in za najhitrejše dvigalo (60 kilometrov na uro).

V spomin na Susan Sontag poimenovali ulico v Sarajevu

Sarajevo (STA/AP) - Sarajevske mestne oblasti bodo v spomin na preminulo ameriško pisateljico in borko za človekove pravice Susan Sontag, ki je v času vojne v BiH (1992-95) veliko pomagala Sarajevčanom, poimenovali eno od ulic prestolnice BiH. "Sarajevo in njegovi prebivalci z županom Muhidinom Hamamdžičem na čelu se iskreno zahvaljujejo pisateljici, in predvsem humanistki, ki je opozarjala na politično brezobzirnost in ignoriranje sveta glede velike tragedije, ki se je zgodila. Sontagova je namreč aktivno sodelovala pri ustvarjanju zgodovine Sarajeva in Bosne in Hercegovine," je zapisano v izjavi za javnost. "Srečno je mesto, ki so ga med tisto grozno vojno kataklizmo, obiskale takšne osebnosti kot je Susan, ki je enostavno ljubila svet okoli sebe. Pa tudi žalostno, ker je izgubilo cenjeno meščanko," v izjavi navajajo mestne oblasti in dodajajo, da bodo v spomin na veliko pisateljico na enem od mestnih gledališč postavili tudi spominsko ploščo.

Iznajdljivi kriminalci "olajšali" Wal-Mart za 1,5 milijona dolarjev

New York (STA) - Policisti v Nashvillu v ameriški zvezni državi Tennessee so že v torek aretirali dva zelo iznajdljiva para, ki sta zadnjih deset let z najmanj 30 pomagači goljufala trgovine verige Wal-Mart po številnih ameriških zveznih državah in si nabrala najmanj 1,5 dolarjev premoženja. Iznajdljivi kriminalci so izkoristili ameriško možnost, da po nakupu kateregakoli prodajnega artikla le-tega vrnejo in dobijo nazaj denar. Goljufi so pred odhodom v trgovine na domačem računalniku natisnili cenovne kode z nizkimi zneski in jih nalepili na drage izdelke v trgovini, šli na blagajno, v času ko je bila v trgovini največja gneča, plačali minimalno ceno in se čez kakšen dan vrnili z istim artiklom in originalnimi kodami ter zahtevali in dobili denar nazaj.

V Črni gori bodo novo leto praznovali kar devet dni

Podgorica (STA) - Črnogorsko ministrstvo za delo je v četrtek sporočilo, da bo ob novoletnih praznikih dela prost dan tudi ponedeljek, 3. januarja. Delodajalci pa lahko zaradi bližnjega pravoslavnega božiča, ki ga bodo v Črni gori prav tako slavili tri dni, zaposlenim omogočijo proste dneve tudi 4. in 5. januarja, ki bi ju "oddelali" pozneje. Pravoslavni božič je 7. januarja in verniki imajo pravico do treh plačanih prostih dni, kolikor v Črni gori praznujejo ta praznik, torej od 6. do 8. januarja. V nedeljo pa je tako ali tako dela prosti dan, kar pomeni, da bodo Črnogorci, ki so sicer največkrat omenjani v vicih o ljudeh, ki jim delo ne diši preveč, praznovali natanko devet dni.

mc/vi/tes/rp/sn/mc
© STA, 2005