Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta.

Slon rešil otroke pred tsunamiji

London (STA/AP) - Otroke, ki so bili na neki plaži tajskega otoku Phuket, je pred katastrofalnim udarcem popotresnih valov, tsunamijev, rešil slon. Žival so pripeljali na letoviško plažo, da bi zabavala otroke, ko pa so se pojavili tsunamiji, je slonov skrbnik na slonji hrbet posadil nekaj otrok in jim tako rešil življenje. Plaža, kjer je bilo še neposredno pred katastrofo zelo živahno, je zdaj povsem opustošena in razdejana. Samo na območju Tajske je zaradi tsunamijev umrlo več kot 4000 ljudi.

67-letna Romunka pričakuje dvojčka

Bukarešta (STA/AFP) - 67-letna Romunka je po devetih letih zdravljenja neplodnosti vendarle uspešno zanosila in pričakuje dvojčka. Če bo otroka donosila, bo postala najstarejša mati na svetu. Trenutno je nekdanja univerzitetna profesorica Adriana Iliescu v sedmem mesecu nosečnosti. Vse življenje se ni mogla sprijazniti z dejstvom, da nima otrok, zato se je kljub relativno poznim letom odločila za medicinsko pomoč pri zanositvi. "Vedno sem sanjala, da bom postala mati. Sedaj, ko pričakujem dvojčke, doživljam najlepše obdobje v svojem življenju," je dejala Iliescujeva. Najstarejša ženska, ki je doslej povila prvorojenca, je neka Italijanka, ki je pri 62. letih rodila dečka. Zdravniki so ji vsadili jajčece mlajše Italijanke, ki so ga oplodili s semenom njenega soproga.

Robbie Williams kupuje posestvo v Veliki Britaniji

London (STA/dpa) - Britanski zvezdnik Robbie Williams kupuje novo domovanje v svoji domovini. Po navedbah časnika Star naj bi imel ogledano gosposko posestvo Wyld Court v grofiji Devon. Okoli tri milijone evrov vredno graščino naj bi slavni pevec želel kupiti, da bi nekje končno našel mir. Williams je pred slabim letom zapustil prostovoljno 'izgnanstvo' v Los Angelesu in odtlej živi v graščini Whithurst Hall v grofiji West Sussex.

Po zmagi Busha se je Moore skril v hiši

Los Angeles (STA/Tanjug) - Ameriški režiser Michael Moore, znan po svojih političnih dokumentarcih Bowling za Columbine in Fahrenheit 9/11, je bil tako vznemirjen ob rezultatih ameriških predsedniških volitev, da se je za tri dni zaprl v svojo hišo. Dobitnik Zlate palme za film Fahrenheit 9/11, znan nasprotnik politike ameriškega predsednika Georga Busha, je bil prepričan, da bo po novembrskih volitvah mesto v Beli hiši zasedel nov človek, vendar se to ni zgodilo. "Izklopil sem televizijo in iz hiše nisem stopil skoraj tri dni. Tedaj pa mi je končno nek prijatelj dejal, da njegova hči nastopa v šolski predstavi. Vprašal me je, ali bi si jo želel ogledati. In sem šel. Počutil sem se dobro, ker sem končno stopil iz hiše," je dejal znani režiser.

Smetar ne more brez smeti niti na počitnicah

London (STA/dpa) - Britanski smetar Tim Byrne ima tako rad svoje delo, da tudi na počitnicah poišče lokalne smetarje in jim vse dneve prostovoljno pomaga. 25-letni Tim je tako še vse svoje počitnice zadnjih 11 let preživel s smetarji na Kanarskih otokih, Palma de Mallorci, grškem otoku Kefalonija in v britanskem Cornwallu. "Nekateri me imajo za norega, ampak smeti igrajo v mojem življenju tako pomembno vlogo, da ne potrebujem odmora," je dejal strastni smetar.

tes/vr
© STA, 2005