Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. januarja - Nekaj zanimivosti iz sveta.

67-letna ženska doživela srčni infarkt na letalu, polnem kardiologov

London (STA/dpa) - Sreča v nesreči: Ko je 67-letna Dorothy Fletcher iz Liverpoola na letalu, ki je letelo iz Anglije v ZDA, doživela srčni infarkt in je stevardesa vprašala potnike, ali je med njimi kak zdravnik, je na pomoč priskočilo kar 15 kardiologov. Kot so poročali britanski mediji, so bili kardiologi na poti na neko zdravniško konferenco. "Zdravniki so bili čudoviti, rešili so mi življenje," je dejala Dorothy, ki si je po infarktu že opomogla.

Nemci najraje s Poljakinjami

Wiesbaden (STA/dpa) - Poljakinje so za Nemce, ki se poročijo s tujkami, najbolj priljubljene neveste. Več kot 5500 Nemcev od skupno 36.000, ki so se poročili s tujkami, se je minulo leto poročilo s Poljakinjami, je ugotovil nemški statistični urad. Druge najbolj priljubljene so Tajke, sledijo pa jim Rusinje, Romunke, Ukrajinke in Turkinje. Število porok med Nemci in tujkami se je sicer povečalo za 500 v primerjavi z letom prej. Nemke pa se redkeje odločijo za zakon s tujcem, saj je bilo lani tovrstnih porok "le" 26.000. Med Nemkami so najbolj priljubljeni Turki, njim pa sledijo ženini iz Srbije in Črne gore, Italije, ZDA in Poljske.

Psička princese Ane znova napadla

London (STA/AP) - Pet dni potem, ko je Florence, angleška bulterierka britanske princese Ane usodno napadla enega od psov kraljice Elizabete II., je psička napadla še kraljevo služkinjo. Kot so sporočili iz Buckinghamske palače, je Florence na kraljevi posesti Sandringham na vzhodu Anglije služkinjo ugriznila v nogo, vendar pa ugriz ni bil tako hud, da bi morala oditi v bolnišnico. Pred petimi dnevi je Florence že napadla kraljičinega valižanskega ovčarja Pharosa, ki so ga morali zaradi poškodb tačk odpeljali na veterinarsko kliniko, kjer pa so ga morali kasneje uspavati, saj mu niso mogli več pomagati. Mediji so najprej za napad obtožili drugo Anino psičko Dotty, ki je znana po svoji napadalnosti, saj je leta 2002 že ugriznila dva otroka. Florence po drugi strani ni znana po napadalnosti. Zaenkrat še ni znano, kakšne bodo posledice za Florence.

Ljubitelji kulinaričnih dobrot ukradli 50 kilogramov tartufov

Avignon (STA/AFP) - Skupina tatov je v francoskem Avignonu ukradla 50 kilogramov tartufov. Lopovi so s terenskim vozilom vdrli tovarno konzerv in pobegnili s plenom. Po besedah lastnika oropane tovarne je v tatinski operaciji sodelovalo sedem ali osem ljudi, ki so očitno vedeli, kje so sveži tartufi. Kilogram tartufov sicer stane 800 evrov, tako da bi lahko roparji zaslužili tudi do 40.000 evrov.

Kitajska: Prepoved za "neokusne" reklame v času obrokov

Peking (STA/Hina) - Na Kitajskem je odslej reklamiranje toaletnega papirja, krem proti hemoroidom in ostalih podobnih izdelkov v času obrokov prepovedano. "Nova ureditev bi morala za čas večerje preprečiti reklamiranje izdelkov, kot so higienski vložki ali medicinski izdelki proti hemoroidom in kurjim očesom, da to ne bi motilo občutljivih gledalcev," so zapisali kitajski časopisi. Svet za radio, televizijo in film, ki je napovedal omejitve za reklamiranje že v septembru, je že uvedel posebno telefonsko linijo, na kateri bodo lahko gledalci poročali o morebitnih kršitvah teh zakonskih odredb. Novi zakon, ki je stopil v veljavo z novim letom, omejuje tudi število reklam, ki lahko prekinejo televizijske oddaje. Leta 2000 je namreč nek gledalec tožil televizijsko postajo, ker je v času priljubljene televizijske limonade pogosto predvajala reklame. Lokalno sodišče mu je dosodilo odškodnino v višini 87 dolarjev.

mav/kk
© STA, 2004